Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak to wygląda jeżeli gospodarstwo utworzyłem  w połowie kwietnia i pierwsze świnie na stanie były 30 kwietnia. 

Sredniodzienna wychodzi 56

Przysługuje mi pomóc?

Edytowane przez grzesiekrolnik
Opublikowano
2 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Sasiad umnie taki ma kontrakt że swinie są jego itd. 

No to tutaj faktycznie nie do odróżnienia  od cyklu otwartego rolnika

Opublikowano
11 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Ja tak samo to zrozumiałem, ale czytałem po łebkach. 

Dla mnie hotel to dostajesz wieprza i tuczysz, za robotę dostajesz pieniądze i tyle, czyli nie jesteś właścicielem zwierząt, więc z jakiej racji mają Ci się należeć pieniądze skoro za swoja prace wziąłeś normalne pieniądze? , a cykl otwarty to sam kupujesz prosiaka i tuczysz. 

Parę lat temu nasi rządzący odgrażali sie że wprowadzą podatek od tuczu nakładczego i od tego czasu świnie sa rejestrowane w IRZ na tuczących  ludzi , czyli spełniają podstawowe kryterium pomocy ,  kiedyś lokalny wet przy nakładczym nie miał nic do gadania, obecnie wystawia świadectwa do sprzedaży, badania urzędowe , także nasi rządzący przyczynili się do tego że tucz nakładczy zrobił się nie do odróżnienia od tuczu otwartego[ faktura sprzedaży też przychodzi na tuczącego]

Opublikowano

a jak ktoś nie dostał jeszcze decyzji z naboru w październiku i by zrezygnował żeby móc teraz złożyć, przejdzie to? cel: według tamtych kryteriów łapie się na 4500, według tych na 14500. cykl zamknięty, stan jest jak potrzeba.

Opublikowano

Cykl otwarty przecież miał nie dostać nic, ale Polacy przestali kupować zagraniczne warchlaki i nagle się pieniążki znalazły. Całkiem przypadkiem ceny warchlaka duńskiego poszły do góry mimo braku podwyżek w Danii. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Odpowiedzi nie ma. Dziś MRiRW podało informację, że pomoc z PROW po koronawirusie obejmie też prowadzących tucz nakładczy.

Pięknie

Jeszcze im powinni dac ze 2 razy wiecej najlepiej banda

Panowie jak składałem wniosek na to 1 covidowe bo mam cykl zamkniety to czy teraz tez moge składać wniosek mam cały czas powyzej 21 szt na stanie niby to 4500zł ale dobre i to

wiec moge składac 2 wniosek teraz o pomoc czy nie ?

Opublikowano
10 godzin temu, damianos95 napisał:

Jeszcze im powinni dac ze 2 razy wiecej najlepiej banda

Panowie jak składałem wniosek na to 1 covidowe bo mam cykl zamkniety to czy teraz tez moge składać wniosek mam cały czas powyzej 21 szt na stanie niby to 4500zł ale dobre i to

wiec moge składac 2 wniosek teraz o pomoc czy nie ?

Nie ma takiej opcji ,wyraźnie jest to napisane w rozporządzeniu jestem ciekawy skąd wezmą kasę skoro ostatnio unia już sie buntowała przy 1mld złotych

Opublikowano
Dnia 5.12.2020 o 10:07, ws71 napisał:

Parę lat temu nasi rządzący odgrażali sie że wprowadzą podatek od tuczu nakładczego i od tego czasu świnie sa rejestrowane w IRZ na tuczących  ludzi , czyli spełniają podstawowe kryterium pomocy ,  kiedyś lokalny wet przy nakładczym nie miał nic do gadania, obecnie wystawia świadectwa do sprzedaży, badania urzędowe , także nasi rządzący przyczynili się do tego że tucz nakładczy zrobił się nie do odróżnienia od tuczu otwartego[ faktura sprzedaży też przychodzi na tuczącego]

Dokladnie i każdy kto rolnikom to obiecuje to kłamie bo oni są nie do ruszenia na świecie rządzi kapitał a nie demokracja oni każde ustawy sobie kupią tak zrobili w USa TAK JEST I U NAS JEDYNA SZANSA TO BUDOWAĆ ŚWIADOMOŚC KONSUMENTA ALE Z TYM MOŻE BYĆ PROBLEM BO KAŻDY WYBIERA TAŃSZE A DLA CZEGO TO JUŻ NIKOGO NIE OBCHODZI

Opublikowano
11 godzin temu, Dontcry napisał:

Tak cos z innej beczki, swiniobicie w USA. Wszędzie jest normalnie tylko ta Europa posrana zawsze musi byc we wszystkim. 

u nas podobnie świniobicie wygląda.

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Nie ma takiej opcji ,wyraźnie jest to napisane w rozporządzeniu jestem ciekawy skąd wezmą kasę skoro ostatnio unia już sie buntowała przy 1mld złotych

Mozesz dac link do rozporzadzenia ?

Nie rozumiem dlaczego nie skoro wczesniejszy nabór był na swinie od listopada do 30 maja chyba a teraz od 1 marca do lipca wiec 2 rózne terminyh

Opublikowano

a wiadomo coś kiedy będzie wypłacana ta pierwsza pomoc covidowa co wnioski były przyjmowane we wrześniu??? miały być wypłacane do końca roku ale narazie ani widu ani słychu. żadna decyzja również nie przyszła

Opublikowano

Rozmawiałęm w piatek z pania w arimr to decyzji nie dostaniesz chyba ze odmowna jak nie dostałes odmownej to znaczy ze kase dostaniesz niby do konca grudnia oni mja wnioski zweryfikowane i gotowe do wypłacenia a kasy jeszcze nie dostali wiec nie płaca

a jak chcesz dostac decyzje pozytywna ze pomoc ci przysługuje i jaka kwota to musisz isc i złozyc wniosek o wydanie decyzji w tej sprawie bo jak mi powiedziano oni maja obowiazek wysyłania odmownych decyzji a pozytywnych nie musza wiec nie wysyłaja chyba ze nawniosek wnioskujacego

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Mozesz dac link do rozporzadzenia ?

Nie rozumiem dlaczego nie skoro wczesniejszy nabór był na swinie od listopada do 30 maja chyba a teraz od 1 marca do lipca wiec 2 rózne terminyh

któremu nie przyznano pomocy z tytułu posiadania świń, o której mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu "Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych kryzysem COVID-19" w ramach działania "Wyjątkowe tymczasowe wsparcie dla rolników, mikroprzedsiębiorstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw szczególnie dotkniętych kryzysem związanym z COVID-19" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 (Dz.U. 2020, poz. 1467), alba decyzja o przyznaniu pomocy została uchylona, albo zmieniona w części dotyczącej zmniejszenia kwoty pomocy określonej w tej decyzji o przyznaniu pomocy o kwotę

przyznaną producentowi świń z tytułu posiadania świń zgodnie z warunkami określonymi w tym rozporządzeniu

Edytowane przez ws71
Opublikowano
Dnia 4.12.2020 o 17:05, ws71 napisał:
  • 4 500 zł - przy utrzymywaniu  średnio dziennie co najmniej 21 świń i nie więcej niż 50 świń,
  • 14 900 zł - przy utrzymywaniu  średnio dziennie powyżej 50 świń i nie więcej niż 200 świń,
  • 23 800 zł - przy utrzymywaniu  średnio dziennie  powyżej 200 świń.

Słowo klucz tej pomocy średnio dziennie[ @szczypkachodzi o obecną pomoc covidową do świń wypłacaną do 31.12 czyli łapiesz się bez problemu]  trzeba mieć cały czas stan np pow 51 szt w terminie 1.03 - 15.07

Nie kolego to będzie dopiero nabór wniosków wypłata w 1 kwartale 2021.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v