PabloTrzoda

Kaszel świń-co robić ?

Polecane posty

PabloTrzoda    0
Co robić w chlewni na płytkiej ściółce pojawił się kaszel u kilku sztuk a następnie przeniósł się na inne sztuki teraz w chlewni gdzie jest około 400sztuk tucznika kilkadziesiąt kaszle i boję się o straty miał ktoś z was podobną sytuację lub może podpowiedzieć co robić weterynarz był dwa dni temu i podawał lek na kaszel ale średnio pomaga?

tomeq    12

Jeżeli chodzi o nie choroby to spróbuj natłuścić paszę, mniej się pyli i nie kaszlą. Odrobaczane? Jeżeli nie to odrobacz, może to być powód kaszlu. Temperatura jaka w chlewni? Nie robisz przeciągu? I niech nie daje wet leku na kaszel bo to jest objaw! Trzeba szukać przyczyny i na to dać leki.

Edytowano przez tomeq

PabloTrzoda    0

Pasza jest z dodatkiem oleju sojowego jeśli o to chodzi i na sucho, nie odrobaczane i nwm jak może być to powód kaszlu i do zrobienia chyba tylko zastrzykiem na linkę, a przeciąg czasami jest bo jakoś trzeba wierzyć i czas zimowy jest dlatego ciężki

Wiadomość z agroFakt.pl

tomeq    12

No to bardzo słabego masz weta jeżeli Ci nie wspomniał o robakach i kaszlu, chodzi o to że larwy przebijają pęcherzyki płucne i świnki kaszla.. Odrobacz jak najszybciej. Niekoniecznie linka, możesz dodać do paszy aczkolwiek zastrzyk dla tych które kaszlą chyba będzie skuteczniejszy i szybszy w działaniu. Spytaj weterynarza to Ci coś doradzi. Pierwszy lepszy artykuł https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/odrobaczanie-tucznikow-to-nie-wymysl-lecz-koniecznosc,172.html

ws71    1495

Podstawowe pytanie kaszel  powoduje grypa,czy załapaly mycoplazmowe zapalenie płuc,przy grypie powinna być podwyższona temp  , jaki lek podał,czy tuczniki pobierają paszę czy tylko leżą malo danych przedstawiłeś a temat bardzo złożony,waga tuczników od których się zaczęło i czy ostatnio były do chlewni wprowadzane jakieś nowe zwierzęta z zakupu

PabloTrzoda    0
tomeq napisał:

No to bardzo słabego masz weta jeżeli Ci nie wspomniał o robakach i kaszlu, chodzi o to że larwy przebijają pęcherzyki płucne i świnki kaszla.. Odrobacz jak najszybciej. Niekoniecznie linka, możesz dodać do paszy aczkolwiek zastrzyk dla tych które kaszlą chyba będzie skuteczniejszy i szybszy w działaniu. Spytaj weterynarza to Ci coś doradzi. Pierwszy lepszy artykuł https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/odrobaczanie-tucznikow-to-nie-wymysl-lecz-koniecznosc,172.html

Wet mi nic takiego nie mówił jedynie patrzał czy u tych mniejszych osłabionych do 30 kg nie pulsowały płuca i wtedy kazał podawać zastrzyki na płuca aczkolwiek jak sobie teraz o tym pomyśle to przecież one nie kaszlały a te większe od 50 kilo i więcej mają kaszel to podaję im to na płuca. Więc już sam nie wiem co o tym myśleć. A co polecacie do odrobaczania w formie zastrzyków i do paszy?

ws71 napisał:

Podstawowe pytanie kaszel  powoduje grypa,czy załapaly mycoplazmowe zapalenie płuc,przy grypie powinna być podwyższona temp  , jaki lek podał,czy tuczniki pobierają paszę czy tylko leżą malo danych przedstawiłeś a temat bardzo złożony,waga tuczników od których się zaczęło i czy ostatnio były do chlewni wprowadzane jakieś nowe zwierzęta z zakupu

Ostatnio nic nowego nie było wpuszczane. Te większe które mają kaszel są w przeciale od ok 45 kg do ok 100 i mają kaszel normalnie chodzą i jedzą a te mniejsze straciły na wadze i leżą są osłabione. Nie wiem czy te mniejsze z którymi jest większy problem mają mycoplazmowe zapalenie płuc ciężko mi to samemu powiedzieć ponieważ po prostu nie wiem.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez zozozo
      Cześć, wie ktoś może jak zmienić w IRZplus adres siedziby stada? Zmieniła się jakiś czas temu numeracja i wynikły z tego problemy. Jeśli napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie.
    • Przez Bociek51
      Witam planuje wprowadzić stado w cykl 3 tygodniowy mam 35 loch ile potrzebuje porodówek a ile pojedynek ? I czy warto w stadzie tej wielkości prowadzić cykl 3 tygodniowy ?
    • Przez arkadiuszursus4514
      witam proszę kogoś o doradzenie w problemie.mam takie pytanie czy ktoś spotkał się z takim problemem pytałem w gminie czy moge wybudować budynek gospodarczy na mojej działce chcąc w niej hodować bydło około 8sztuk bydła powiedzieli że nie ma żadnego problemu i jest to na wsi wszystcy mają w koło budynki gospodarcze od dziada pradziada okazało się że sąsiad mnie opisał i zaczął się problem miałem kontrole z gminy wyśmiali się z niego ze starostwa tez wyśmiali się z niego poszedł dalej opisał mnie do PINB.okazało się że w budynku gospodarczym nie moge mieć bydła rogatego tylko grabki i ewentualnie płody rolne kosztowało mnie wybudowanie tego około 50tyś po sprawdzeniu dokumentów okazało się że mam działkę budowlaną i nie moge tego przekształcić budynku gospodarczego na stajnię.nadzór budowlany kazał mi wyprowadzić to pod karą grzywny ale jestem w trakcie przekształcenia działki na siedliskową co pozwoliło by mi przekształcić to na stajnie za dwa tygodniu mam znów kontrolę powiedziałem że nie wyprowadze tego.Nie chcę mi sie w takim kraju żyć żeby na wsi nie można było hodować w moim przypadku nawed nie z chęcią zysku.w gminie powiedzieli że przekształcenie może trwać jeszcze 2lata co mam zrobić.poddać się czy iść w zaparte.

Proszę o pomoc !!!
    • Przez Pika1991
      Witam,
      czy ktoś z Was otrzymał już decyzję dot. wsparcia dla producentów trzody chlewnej?
      Mieli wydać decyzję 45 dni od zakończenia przyjmowania wniosków. Termin minął więc w zeszły piątek tj. 24 marca a tu cisza. Żadnej decyzji na epue ani listownie.
      Dajcie znać jak to u Was wygląda.
      Pozdrawiam serdecznie 
    • Przez Dontcry
      Witam, po odsadzeniu prosiat po okolo 2 tygodniach pare sztuk od jednej maciory zaczely robic sie czarne, dostaly dlugiego i grubego owlosienia. Pierwszy raz z tym sie spotkalem. Pasze pobierają normalnie, apetyt dopisuje ale nie rosna. Wie ktos co to moze byc? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj