Rolnik11234 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Witam mam pytanie czy chowa ktos krowy rasy hereford lub limusine czy te krowy musza miec dostep do pastwiska? Czy mogę je caly czas trzymac w budynku? tylko w lato i na wiosne na takim wybiegu okolo 40x30m.
John23 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Pastwisko to najtańszy sposób utrzymania bydła. Trzymając je w budynkach czy na wybiegu koszty utrzymania wzrastają a przy dzisiejszych cenach to mało ekonomiczne. To takie moje zdanie na ten temat.
Rolnik11234 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2019 1 godzinę temu, John23 napisał: Pastwisko to najtańszy sposób utrzymania bydła. Trzymając je w budynkach czy na wybiegu koszty utrzymania wzrastają a przy dzisiejszych cenach to mało ekonomiczne. To takie moje zdanie na ten temat. A dalo by rade wyzyc z hodowli 25 sztuk mamek i wiadomo jakies cielaki? limuzine lub hereford
piotrekbud Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 25 mamek limousine to mało. ja obecnie ma +- 50 szt. cykl od mamki po odsadki do wagi ciężkiej i to jest mało sztuk żeby wyżyć. zależy jeszcze jaki system utrzymania. aby zbić koszta to tylko pastwisko. a najlepiej aby z całej użytkowanej ziemi brać dopłaty wtedy też jest szansa na rozwój
John23 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Ja sam będę z mamkami zaczynał w następnym roku zobaczymy jak to będzie.
Rolnik11234 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2019 9 minut temu, piotrekbud napisał: 25 mamek limousine to mało. ja obecnie ma +- 50 szt. cykl od mamki po odsadki do wagi ciężkiej i to jest mało sztuk żeby wyżyć. zależy jeszcze jaki system utrzymania. aby zbić koszta to tylko pastwisko. a najlepiej aby z całej użytkowanej ziemi brać dopłaty wtedy też jest szansa na rozwój Orientujesz sie może jakie rasy bydla moge trzymać pod wiata na oklolo z desek (szczelnie) dach ? I uwiazówka
piotrekbud Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 z mamkami jest taki myk, że przez pierwsze 3 lata o zysku zapomnij. ja zaczynałem od 3 jałówek lm i krzyżowaniem wyperającym krów mlecznych i tak się dochowałem już swoich 92,5 % lm
John23 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 2 minuty temu, piotrekbud napisał: z mamkami jest taki myk, że przez pierwsze 3 lata o zysku zapomnij. ja zaczynałem od 3 jałówek lm i krzyżowaniem wyperającym krów mlecznych i tak się dochowałem już swoich 92,5 % lm Ale sprzedajesz odsadki czy do wagi ciężkiej trzymasz?
piotrekbud Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 ja trzymam w budynku ( stodoła obita deskami i folia wiatroszczelna obita od środka deską aby jej nie zniszczyły) bydło ma cały czas wyjście na utwardzony plac gdzie ścielę słomą. cielą się cały rok na zewnątrz tylko nie ukrywam, że jak duży mróz to na małym cielaku się trochę odbija (takie przykurczone są) podstawa to odrobaczać regularnie. i nie żałować dobrej paszy dla pierwiastek.
Rolnik11234 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2019 2 minuty temu, piotrekbud napisał: ja trzymam w budynku ( stodoła obita deskami i folia wiatroszczelna obita od środka deską aby jej nie zniszczyły) bydło ma cały czas wyjście na utwardzony plac gdzie ścielę słomą. cielą się cały rok na zewnątrz tylko nie ukrywam, że jak duży mróz to na małym cielaku się trochę odbija (takie przykurczone są) podstawa to odrobaczać regularnie. i nie żałować dobrej paszy dla pierwiastek. Jakie wymiary ma stodola?
piotrekbud Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 8x16 m. jest budynek dla mamek. bo odsadki, jałówki i sztuki na opas trzymane są niestety w starych oborach. i jak trzymać to tylko luzem.
Rolnik11234 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2019 Przed chwilą, piotrekbud napisał: 8x16 m. jest budynek dla mamek. bo odsadki, jałówki i sztuki na opas trzymane są niestety w starych oborach. i jak trzymać to tylko luzem. Czemu tylko luz? A co by wybudowac na takie kolejne 25 mamek? Poza obora jakas wiata wieksza hala łukowa?
piotrekbud Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 napisz na priv nie będziemy tematu ceny bydła zaśmiecać jaka jest obecnie cena odsadka nie koniecznie 100% lm
przemekuliski Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 kup trochę jałówek i byczków i powoli się rozwijaj a nie z motyka się porywasz odrazu
Rekomendowane odpowiedzi
Cena bydła