News
GrzegorzKulawiecki

Zetor 9540 rzęzi podnośnik w pługu na rozgrzanym oleju

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Tak mam dodatkowy jeden siłownik, okolice Sieradza, no właśnie to moja pompa coś niedomaga skoro wchodzi na max 2150 obr.


Tak mam wspomagający jeden siłownik, w takim razie pompa jest źle ustawiona coś bo u mnie jest Maks 2150 obr.


darus74 napisał:

W podnośniku masz zewnętrzny tłok wspomagający? Gdzie mieszkasz?


darus74 napisał:

taW podnośniku masz zewnętrzny tłok wspomagający? Gdzie mieszkasz? Tak mam siłownik wspomagający, mieszkam koło Sieradza, no to z moją pompa wtryskowa jest coś nie tak, skoro maksymalnie wchodzi na 2150 obr., a ty długo Kręcisz by zapalił? Masz świece w nim?


Tak mam siłownik wspomagający, mieszkam koło Sieradza, no to z moją pompa wtryskowa jest coś nie tak, skoro maksymalnie wchodzi na 2150 obr., a ty długo Kręcisz by zapalił? Masz świece w nim?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Dzisiaj miałem godzinkę orki, i niezauważyłem by rzęziło, wymieniłem filtry hydrauliczne, może to pomogło, na podniesionym troszkę puszcza, ale gdy zgasiłem na koniec i czyscilem pług, to stałem z 15 min, i podnośnik nieopadł, bynajmniej niezauważyłem, natomiast w drodze powrotnej do domu gdy jechałem szybko po asfaltowej równej drodze, znów stało mi się coś takiego że pług tak zaczął bujac że zaczęło podrzucac przód ciągnika do góry i nieuspokoji się to dopuki nieopuszcze trochę podnośnika, zdażyło mi się to już kilka razy, pług nie jest jakiś wielki bo trójka obrotowa, dlaczego tak się robi miał ktoś taki przypadek? Nigdy w żadnym ciągniku tak niemialem, tak jakby pług podskakiwał na podnośniku i gdy opada do podbija przodek do góry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    68

z podnosnikiem może być tak ,że masz nieszczelny wewnętrzny siłownik albo nawet zewnętrzny . Musisz zacząć od wymiany uszczelek w siłownikach , a jak to nie pomoże to szukać przecieków w rozdzielaczu . Skoro piszesz ,że nie opuszcza w sposób ciągły to może być wina zaworu zwrotnego w rozdzielaczu a to wiązać się będzie z jego regeneracją.

Sprawdź jeszcze czy wspornik śruby rzymskiej nie ma nadmiernego luzu -może masz uszkodzony drążek skrętny albo też się wysunął ( miałem tak u siebie)

U mnie obroty kończą się na wysokości końca zielonego pola w obrotomierzu ,ale tylko jak silnik pracuje bez obciążenia lub z niewielkim obciążeniem .Za obroty silnika odpowiada regulator obrotów a nie pompa

Edytowano przez DarekD

nowy

 
 
 
 
 
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD napisał:

z podnosnikiem może być tak ,że masz nieszczelny wewnętrzny siłownik albo nawet zewnętrzny . Musisz zacząć od wymiany uszczelek w siłownikach , a jak to nie pomoże to szukać przecieków w rozdzielaczu . Skoro piszesz ,że nie opuszcza w sposób ciągły to może być wina zaworu zwrotnego w rozdzielaczu a to wiązać się będzie z jego regeneracją.

Sprawdź jeszcze czy wspornik śruby rzymskiej nie ma nadmiernego luzu -może masz uszkodzony drążek skrętny albo też się wysunął ( miałem tak u siebie)

U mnie obroty kończą się na wysokości końca zielonego pola w obrotomierzu ,ale tylko jak silnik pracuje bez obciążenia lub z niewielkim obciążeniem .Za obroty silnika odpowiada regulator obrotów a nie pompa

Wspornik od śruby ma taki luz na 0.5 cm to chyba niedużo, natomiast na ramionach i wieszakach jest luz w granicach 2 cm czy to może mieć wpływ że właśnie na tym podskakije pług? A ten drążek skrętny w którym miejscu się może wysunąć, to jest to co jest połączone ze wspornikiem śruby? Bo coś trochę wystaje z lewej strony jakieś 3 cm Czyli skoro obroty kończą się u ciebie na końcówce zielonego pola to tak jak u mnie w takim razie gdzieś na 2150 obr. na postoju bo w czasie orki ciężko by było uzyskać takie obroty W jakiej pozycji masz ustawiona dźwignię obok podnośnika, dzwigienke P, M, D U mnie gdy podnosze bez podpiętej maszyny to na P podnosi najniżej a na M i D wyżej, gdy zapne maszynę i jest na P to trochę nisko mi podnosi więc przedstawiam na M i okazuje sie wtedy że na M podnosi jeszcze niżej pod obciążeniem a na D wcale nie podnosi, coś jest chyba nie tak, wygląda to tak jakby ramiona nie podnosiły się do samej góry i wtedy jadąc z pługiem podnośnik podskakuje ponieważ nie jest uniesiony do samej góry


GrzegorzKulawiecki napisał:

DarekD napisał:

z podnosnikiem może być tak ,że masz nieszczelny wewnętrzny siłownik albo nawet zewnętrzny . Musisz zacząć od wymiany uszczelek w siłownikach , a jak to nie pomoże to szukać przecieków w rozdzielaczu . Skoro piszesz ,że nie opuszcza w sposób ciągły to może być wina zaworu zwrotnego w rozdzielaczu a to wiązać się będzie z jego regeneracją.

Sprawdź jeszcze czy wspornik śruby rzymskiej nie ma nadmiernego luzu -może masz uszkodzony drążek skrętny albo też się wysunął ( miałem tak u siebie)

U mnie obroty kończą się na wysokości końca zielonego pola w obrotomierzu ,ale tylko jak silnik pracuje bez obciążenia lub z niewielkim obciążeniem .Za obroty silnika odpowiada regulator obrotów a nie pompa

Wspornik od śruby ma taki luz na 0.5 cm to chyba niedużo, natomiast na ramionach i wieszakach jest luz w granicach 2 cm czy to może mieć wpływ że właśnie na tym podskakije pług? A ten drążek skrętny w którym miejscu się może wysunąć, to jest to co jest połączone ze wspornikiem śruby? Bo coś trochę wystaje z lewej strony jakieś 3 cm Czyli skoro obroty kończą się u ciebie na końcówce zielonego pola to tak jak u mnie w takim razie gdzieś na 2150 obr. na postoju bo w czasie orki ciężko by było uzyskać takie obroty W jakiej pozycji masz ustawiona dźwignię obok podnośnika, dzwigienke P, M, D U mnie gdy podnosze bez podpiętej maszyny to na P podnosi najniżej a na M i D wyżej, gdy zapne maszynę i jest na P to trochę nisko mi podnosi więc przedstawiam na M i okazuje sie wtedy że na M podnosi jeszcze niżej pod obciążeniem a na D wcale nie podnosi, coś jest chyba nie tak, wygląda to tak jakby ramiona nie podnosiły się do samej góry i wtedy jadąc z pługiem podnośnik podskakuje ponieważ nie jest uniesiony do samej góry

https://m.fotosik.pl/zdjecie/d5e0c3850e40e1d1 https://m.fotosik.pl/zdjecie/8255f117bbc8964d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darus74    0

No to chyba masz coś z tym wyborem systemu P M D bo u mnie na każdym ustawieniu podnosi do końca tylko inaczej reaguje w czasie pracy na zagłębionym narzędziu. Plecak trzeba rozbierać. Nie wygląda żeby się wysunął wałek u mnie też z lewej strony wystaje bardziej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    68

powinien równo siedzieć z obu stron zabezpieczony kapslami


nowy

 
 
 
 
 
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozwiązałem dziś problem zbyt niskiego podnoszenia, od dźwigni podnosnika odchodzi cienki wałek frezowany, przestawiłem trochę na frezach i podnosi do samej góry, różnica jest duża bo siłownik dodatkowy wysówa się więcej o 5 cm. Także była to kwestia regulacji, teraz w pozycji P i M podnosi jednakowo wysoko, tylko pozycja D nie podnosi prawie wcale.


Z tymi obrotami to jak u was w końcu jest darus74 piszesz ze twój zetor dochodzi do 2400 obr. A DarekD że u niego tylko do końca zielonego pola, czyli tak jak u mnie, wiec już nie wiem czy jest dobrze czy szukać przyczyny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darus74    0

U mnie na pompie są pląby i nawet w instrukcji jest max obroty 2450. Może masz tylko na cięgnach albo lince źle ustawione. Oczywiście te 2450 są na żółtym polu i używam tylko czasami na drodze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darus74    0

Te obroty nie ważne może to tylko wina błędnych wskazań obrotomierzy najważniejsze że doszedłeś z tym podnośnikiem bez topienia kasy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tktom    0

Koledzy ja w 10540 mam podobny problem z podnosnikiem.. czasami podnosi do połowy mimo że dźwignię mam max do góry a czasami podniesie normalnie lecz wystarczy dźwignię cofnąć minimalnie w kierunku opuszczania i ramiona opadna do dołu na tych frezach już patrzyłem wydaje się być tam ok nie mam oznaczeń od malej dźwigni gdzie są regulacje ale mam ją max do przod 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darus74    0

Najgorsze jest to że czasami podnosi a czasami nie musisz ustalić tą zmienną od czego jest uzależniona. Może nadmierne luzy na dźwigni albo na krzywce w plecaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tktom    0

Plecak był zdjęty nic nie widać stało mi się to na uwrociu  z uprawowo siewnym podniósł normalnie i nagle ramiona opadły do połowy wysokości gdzie dźwignią była na max w górze... z ciężkim narzędziem podnosnik zachowuje się znosnie ale gdy założę coś lżejszego podniósł do góry rusze i po chwili np pług 3 skibowy obrotowy opada na dół do tej połowy wysokości ramion

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darus74    0

Może zawór przeciążeniowy przy cylindrze wewnętrznym, zawór zwrotny albo rurka pęknięta lub nieszczelna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez GrzegorzKulawiecki
      Wie ktoś, jak ustawić zapłon w zetorze 9540? Mam pompę wtryskową po regeneracji nowe wtryski, a ciągnik strasznie mułowaty, jeśli ktoś wie jak sprawdzić i dobrze ustawić zapłon, proszę o jakiś instrukcje, czy na rozrządzie też może być źle ustawiony?
    • Przez Terracan
      witam.Szybkie pytanie dla właścicieli proxim nowych Cl.Gdzie się włącza tylni wałek,jakimś guzikiem przy kierownicy czy w podłodze którąś wajchą.
    • Przez Radek1221
      Witam. Jestem nowy na forum, wiec proszę o wyrozumiałość i poprawę jak coś błędnie zrobię. Potrzebuje pomocy, bo nie wiem od czego sie zabrać. Pacjent: Zetor Forterra 9641 + Tur Zetor 260SL. Rok: 2006. Przebieg: 1100mth z kawałkiem. Mam 2 problemy.
      1. Most carraro. Problem dziwny a mianowicie chodzi o to że kiedy sobie jadę przedni most nagle zaczyna haratac i stukać jakby miało coś zaraz tam w nim sie urwać. Podszarupuje jakby miał zaraz odpaść. Załączam przedni napęd i problem znika jak ręką odjął... Po wyłączeniu chodzi dobrze aż znów coś go nie napadnie. Na wlaczonym napedzie problemu nigdy takiego nie było. Wystepuje tylko na 2 i 3 biegu. Oliwa wymieniana na tą co trzeba. Problem od 200-300mth... Podejrzewam tarczki, ale czemu na włączonym napedzie jest wszystko w porzadku pod kazdym wzgledem
      2. Wzmacniacz momentu. Tutaj to juz całkiem głupi jestem. Objawy: przy orce ciężkiej 4x40 na 1 biegu i 2 żółwiu non stop pracuje tak jak powinien przez nawet bardzo dlugi czas. Przy zwyklej normalnej jeździe też wszyatko płynnie, ładnie przełącza itp. A nie raz po wlaczeniu jakiegoś żółwia 1 lub 2 zaskakuje z opóźnieniem, zatrzymuje się i leciutko powoli jedzie do przodu jak nie ma obciazenia( bo inaczej to nawet nie ruszy). Słuchać lekki cichy szum ze skrzyni. Po dodaniu obrotów szum wiadomo przyspiesza aż po jakimś czasie złapie i aż ciągnikiem szarpie. Czasami też po wylaczeniu żółwia reakcja jest opóźniona nawet do 1 minuty. Najczęściej objawia się to po długiej pracy ciągnikiem, ale na zimnym też choć o wiele rzadziej.
      Proszę o pomoc bo nie chce nic na pusto rozbierać. Jakby ktoś miał podobne objawy czy wiedział co go boli to wysyłam skrzynkę piwa czy orenżady. Prosze o pomoc, bo nie chce sie narażać na niepotrzebne koszty i czas rozbierania. Pozdrawiam
    • Przez Pawel9641
      Witam, mam problem z Zetor Forterra, otóż gdy dodaje gazu i obrotomierz pokazuje więcej niż 1500 obrotów obrotomierz po prostu spada. Gdy znów zejdę z gazu do 1200 to obrotomierz powraca. Proszę o pomoc bo potrzebuje pilnie licznik. Zetor Forterra 9641 2008r.
       
    • Przez Lesin
      Co o nim powiecie?Jak sie wam sprawuje?Jestescie z niego zadowoleni?jest ekonomiczny?Bo chce go kupic
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj