Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Był w Polsce i taki rząd który emerytury chciał przyznawać dopiero wtedy jak już naprawdę się ruszać nie możesz i jeszcze tłumaczyli to dobrem ogółu. To dopiero było mistrzostwo świata. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak tak nie możesz się ruszać. Ojciec 86 lat jak pracował przed emeryturą tak pracuje dalej. Mama 65 też pracuje. Znam co najmniej kilku znajomych ojca c odo 70 mają z jego bratem łącznie i pracują. Koleżanek mamy też bym parę po 60 znalazł co pracują dalej.

Znajmy mojej mamy. Zresztą mój też. Zapalony wyborca pisu siarczyście kluł, że mu zus do 1500 podnieśli. A jak pis zaczynał rządy to był 1080. Na co mama mówi. Widzisz ty tyle płacisz a ja mam 13 emeryturę tak działa socjalizm. Znajomy zamilkł i już nic nie mówił.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

No na to wychodzi skoro starczyło na 5 lat rozdawnictwa i swawoli pisuaru .. 😜A teraz tylko na 3 miechy kasy jest... 🤣🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
Przed chwilą, ogarek napisał:

No na to wychodzi skoro starczyło na 5 lat rozdawnictwa i swawoli... 😜

I myślisz że to akurat z ich "oszczędności" faktycznie notowali rok w rok nadwyżkę w budżecie... 

Opublikowano
Cytat

siarczyście kluł, że mu zus do 1500 podnieśli. A jak pis zaczynał rządy to był 1080. Na co mama mówi. Widzisz ty tyle płacisz a ja mam 13 emeryturę tak działa socjalizm. Znajomy zamilkł i już nic nie mówił.

ty też już zamilknij 

wysokość składki ZUS przedsiębiorcy zależy przede wszystkim od dwóch wartości:     

przeciętnego wynagrodzenia za prace,      

minimalnego wynagrodzenia za pracę.

• Like 1
Opublikowano

Czekałem tylko na to kiedy ktoś to zauważy, mnie nie chcę się kłucić. 

2 minuty temu, nie napisał:

ty też już zamilknij 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

I myślisz że to akurat z ich "oszczędności" faktycznie notowali rok w rok nadwyżkę w budżecie... 

No miała być nadwyżka stworzona na potrzeby ludu na krzywych ustach kłamcy - tu sąd to potwierdził 😜... I co Gowin twierdzi co innego 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

A twoi liberałowie tak na oszczędzali że hej... 

BYł kryzys. Zobaczymy jak pis w latach kryzysu na oszczędza. Bo przez kilka lat koniunktury nie wiele oszczędzili słysząc słowa Gowina.

5 minut temu, nie napisał:

ty też już zamilknij 

Ty udajesz głupiego czy szukasz głupiego? A kto podniósł płace minimalną? A jak płaca minimalna poszła do góry to płaca średnia co miała zrobić? Zus w wysokości 1500 to w dużej mierze skutek działań pisu i tyle.

Opublikowano (edytowane)

A ja ci piszę kiedy twoi socjaliści, którzy teraz rządzą kasę przejadali. Napisałem ci co i jak a ty dalej udajesz, ze nie rozumiesz. Bo ciężko się przyznać przed sobą, ze popierasz najbardziej socjalistyczny rząd po upadku prl u.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

BYł kryzys. Zobaczymy jak pis w latach kryzysu na oszczędza. Bo przez kilka lat koniunktury nie wiele oszczędzili słysząc słowa Gowina.

Ty udajesz głupiego czy szukasz głupiego? A kto podniósł płace minimalną? A jak płaca minimalna poszła do góry to płaca średnia co miała zrobić? Zus w wysokości 1500 to w dużej mierze skutek działań pisu i tyle.

Płaca minimalna musiała iść do góry, powszechnym w tym państwie jest praktyka: najniższa na papierze reszta do łapy. 

• Like 1
Opublikowano

Najlepsze jest to ze moi teściowie od zawsze byli za pisowcami a teraz to tak mózgi mają wyprane przez tv info że nawet nic na pis powiedzieć nie wolno bo awantura. Doszło do tego że prawie się nie odzywamy do siebie a razem mieszkamy (ja na piętrze). Święta ciekawie się zapowiadają o ile dojdzie do wspólnego świętowania?

Opublikowano

Ty się lepiej zapytaj co oni z tym złotem zrobili ? Oni te zloto kupili za oszczędności 

2 minuty temu, hubertb napisał:

Ja pytam o twoich "niesocjalistów" kiedy to oszczędności namnożyli? 

Opublikowano (edytowane)

@hubertb I dalej jest ta praktyka. Płacę minimalną podniesiono po to by podnieść zus i podatek dochodowy ludzie więcej płacili. Ty chyba naprawdę tego nie rozumiesz. Co z tego, ze podnieśli płace minimalną jak ludzie dalej pracują na śmieciówkach lub na czarno będąc np na krus.

Opublikowano
1 minutę temu, Andpol napisał:

Najlepsze jest to ze moi teściowie od zawsze byli za pisowcami a teraz to tak mózgi mają wyprane przez tv info że nawet nic na pis powiedzieć nie wolno bo awantura. Doszło do tego że prawie się nie odzywamy do siebie a razem mieszkamy (ja na piętrze). Święta ciekawie się zapowiadają o ile dojdzie do wspólnego świętowania?

Tutaj winę dzielę równo, ten głupkowaty spór napędza jedna i druga strona. Szczerze mówiąc to Donek wymyślił kampanie na straszenie pisem i od tego się zaczęło. Kiedy się skończy? Jak obie partie się rozlecą. 

Opublikowano (edytowane)

Wojna polsko polska zaczęła się od słynnej lodówki. Gdzie po  i pis się dogadały na koalicję po rządach sld. Jednak na premiera typowano Rokitę i po cieszyła się większym poparciem. Pis postanowił w końcówce kampanii wbić im nóż w plecy spotem z lodówką. Tak się zaczęło.

Istotnym narzędziem skłócania narodu był tgz zamach w Smoleńsku. Gdzie pis dla swoich celów politycznych podpuszczał naród, ze tam coś się działo i ktoś zamordował prezydenta. Nie mogą przez lata nic udowodnić ale dalej podpuszczają mówiąc, ze nic nie zostało wyjaśnione i trzeba wyjaśnić.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

@hubertb I dalej jest ta praktyka. Płacę minimalną podniesiono po to by podnieść zus i podatek dochodowy ludzie więcej płacili. Ty chyba naprawdę tego nie rozumiesz. Co z tego, ze podnieśli płace minimalną jak ludzie dalej pracują na śmieciówkach lub na czarno będąc np na krus.

No już panie nie do końca, coraz mniej pracowników się na to godzi i dobrze! Nadużywanie umów o dzieło i zlecenie to wymysł wyzyskiwaczy tzw. liberałów którym to żaden podatek nie leży. 

Opublikowano (edytowane)

@hubertb Pis te luki zostawił. Wiele osób z nich korzysta. A place minimalną podniesiono tylko dla podwyżek zus. I twoje pisanie tego nie zmieni. Bo po pierwsze płaca minimalna i jej wysokość w zadnym stopniu nie chroni przed tym ile pracownik zarobi legalnie a ile do łapy. Tu wymyśliłeś bzdurę. Po drugie zostawiono luki by przedsiębiorcy mogli ją omijać. A po trzecie na bardzo wielu stanowiskach za tę płacę minimalną nikt już do pracy nie przyjdzie. Płace powinien wymuszać wolny rynek a nie rząd.

Opublikowano
2 godziny temu, Generał napisał:

92594008_127487442196931_235573596495911

Słowo na sobotę też doszło na czas

2 godziny temu, hubertb napisał:

Volksdeutsch i tyle, dziadek w wehrmachtcie, wnuk musiał podtrzymać tradycję rodzinne. 

Normalnie drugi Boryna. 

Tatuś naczelnika to ubek i komunista, doktorat z marksizmu - trzeba podtrzymać rodzinne tradycję. 

Opublikowano
13 minut temu, ogarek napisał:

Ty się lepiej zapytaj co oni z tym złotem zrobili ? Oni te zloto kupili za oszczędności

Złoto kupuje się jeśli jego cena jest dobra, tyle. Stanowi część tzw. rezerw, mamy takie jeszcze w zagranicznych walutach. Dzięki temu mamy gwarancję kredytowe. 

• Thanks 1
Opublikowano

To ciekawe. Raz jednoosobowa firma to przedsiębiorstwo a raz śmieciówka... ZUS przedsiębiorcy zależy przede wszystkim od niego samego. Można założyć Sp. z o. o. i zatrudnić się w niej jako Prezes. Póki co można było to zrobić w GB i skorzystać z możliwości ich kwoty wolnej i to na 3 osoby. Pod pewnymi warunkami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v