Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ulman napisał:

Roman, ty jak piszesz jedną ręką to błędów nie robisz., czy w nowym temacie postanowiłeś ortografie poprawić?😎

W tym miejscu gdzie jest o alkohol trudno 😉

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, DTaras napisał:

cena bydła to polityczna rzecz...🤔 No i co tam za wnioski ze słów Tuska?

chyba w ubiegłym tygodniu w RZECZPOSPOLITEJ  było ze do donald zlecił sondaż i wyszło że ma duży elektorat negatywny , a wiec prawdopodobnie realnie podszedł do sprawy . na pewno kampannia DUDA- TUSK była by mordercza w mediach . albo go kochasz albo nienawidzisz  z sondaży wynikło również brak możliwosci  pozyskania nowego elektoratu .                                          ups . kiedyś podałem link że niemcy otworzą kpalnie w boliwie do programu merkel i budowy bateri a tu klops https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/boliwia-zerwala-umowe-z-niemcami-chodzi-o-cenny-surowiec,2634203,4199              myslicie że chiny do decyzji się przyczyniły ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

jarecki - instrukcja od mirro działa jak widać. Indoktrynacja odizolowuje a to z kolei męczy zatem sytuacja zapewne się zmieni. Wtedy jednak już się jemu zapewne nie będzie chciało. Coś jest na rzeczy w tych porażkach gdyż nie kleją obecni opozycjoniści solidnych kampanii. Jak to Patton mówił: "nie wiesz co robić? Atakuj!" Zakładam zatem, że przegrani wiedzą co robią gdyż nawet jak sami to idioci to są jeszcze usługi doradcze... Się okaże. Czy ja bym widział Tuska jako prezydenta? Ma właściwości które go do tego predysponują. Zamieniliśmy premiera piłkarza na prezydenta narciarza w końcu. Większej roli ta posada nie spełnia. Nie mniej porównując obydwu do dziecka przy fortepianie to prezydent obecny wali wciąż w te same klawisze. Najważniejsze aby było z kogo wybierać.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, DTaras napisał:

cena bydła to polityczna rzecz...🤔 No i co tam za wnioski ze słów Tuska?

jakież to dwuznaczne xD
a Tusk? to co Roman wcześnie tam - nie wiem - napisał? skopiował? wygląda na szczere i nic więcej tu dodać nie można co by inputacją nie było
(hm "inputacja"; jest takie słowo? a olać...)

jeszcze w kwestiach technicznych - kolor czerwony w/g regulaminu zarezerwowany dla admina moda 
Ułatwiać to miało przejrzystość ale - jak widać - sami admini dali sobie spokój ze ściganiem. jak "praworządność" to wszędzie? :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

chyba w ubiegłym tygodniu w RZECZPOSPOLITEJ  było ze do donald zlecił sondaż i wyszło że ma duży elektorat negatywny , a wiec prawdopodobnie realnie podszedł do sprawy . na pewno kampannia DUDA- TUSK była by mordercza w mediach . albo go kochasz albo nienawidzisz  z sondaży wynikło również brak możliwosci  pozyskania nowego elektoratu .                                          ups . kiedyś podałem link że niemcy otworzą kpalnie w boliwie do programu merkel i budowy bateri a tu klops https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/boliwia-zerwala-umowe-z-niemcami-chodzi-o-cenny-surowiec,2634203,4199              myslicie że chiny do decyzji się przyczyniły ?

Prędzej USA niż Chiny. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Alamo napisał:

Dział powinien być całkowicie zamknięty,kilku stałych gości prowadzi jałową dysputę od czterech lat,psychiczne się wykańczając

jeśli komuś sprawia "psychiczną mękę" napisanie kilku linijek tekstu? no cóż, można co najwyżej współczuć
uwzględnię, że samo czytanie zdań podrzędnie złożonych też znajdzie swoich "męczenników" , nie obiecuję ale postaram się unikać takowych nie tylko na tym forum i traktuję to jako niezamierzoną poradę. 
Sztuka rozpoznać co smoking co kożuch i gdzie warto kwiatki a gdzie ... 

4 godziny temu, mirro napisał:

-wniosek pierwszy , "a co ja się kurna będę kopał z koniem".

choćby to był sam "koń inicjatus" ;) 
a nawet zwłaszcza dlatego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zwrot "kopać się z kaczką" brzmiałby dziwnie, a nawet wzbudzałby oburzenie, na zasadzie znajdź sobie równego przeciwnika. Dlatego koń wydaje się być na miejscu i umiejętność kopania nie podlega dyskusji.:lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

czasy takie że wszystko schodzi ... nawet nie na psy bo dzisiaj "inicjatusem"  może być co najwyżej kot...

Ogłoszono oficjalnie - ruch bezwizowy do USA otwarty już od (który to dzisiaj?) od jedenastego.
dopiero co słyszałem Konferencję Prezydenta i Pani Ambasador USA
no i dobrze. Wypada podziękować zwłaszcza Prezydentowi Trumpowi.

i tak się nie wybieram :(

sie porobiło
teraz wizy do najbliższych sąsiadów, a co za czasy? 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Im więcej wypowiedzi Pana Ardanowskiego czytam, tym bardziej jestem przekonany że nie wie o co kaman, albo tylko mówi to co pasuje do miejsca i sytuacji.
http://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/ardanowski_gospodarstwa_rodzinne_beda_podstawa_europejskiego_rolnictwa,19961.html

"Nie jest prawdą, że w Unii Europejskiej przyszłość należy do dużych gospodarstw rolnych. Przez lata wmawiano rolnikom, że jedynym źródłem rozwoju gospodarstwa jest jego powiększanie. Doprowadziło to wiele gospodarstw do bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej związanej z przeinwestowaniem poprzez nadmierne zakupy gruntów rolnych" - podkreślił, cytowany w środowym komunikacie MRiRW, Ardanowski.

Zdaje się każdy podejmuje jakieś decyzje i przeinwestowanie chyba raczej zależy od woli inwestującego. Znowu Unia doprowadziła do przeinwestowania. 

Czyli tańca ciąg dalszy. a już myślałem że zajarzył.:-o

A odnośnie wiz to uwielbiam słowo "załatwić", dziś powtarzane co chwila. Polskie załatwić jest cudowne, albo wręcz magiczne. 

Opublikowano
27 minut temu, mirro napisał:

Im więcej wypowiedzi Pana Ardanowskiego czytam, tym bardziej jestem przekonany że nie wie o co kaman, albo tylko mówi to co pasuje do miejsca i sytuacji.
http://www.sadyogrody.pl/prawo_i_dotacje/104/ardanowski_gospodarstwa_rodzinne_beda_podstawa_europejskiego_rolnictwa,19961.html

"Nie jest prawdą, że w Unii Europejskiej przyszłość należy do dużych gospodarstw rolnych. Przez lata wmawiano rolnikom, że jedynym źródłem rozwoju gospodarstwa jest jego powiększanie. Doprowadziło to wiele gospodarstw do bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej związanej z przeinwestowaniem poprzez nadmierne zakupy gruntów rolnych" - podkreślił, cytowany w środowym komunikacie MRiRW, Ardanowski.

Zdaje się każdy podejmuje jakieś decyzje i przeinwestowanie chyba raczej zależy od woli inwestującego. Znowu Unia doprowadziła do przeinwestowania. 

Czyli tańca ciąg dalszy. a już myślałem że zajarzył.:-o

A odnośnie wiz to uwielbiam słowo "załatwić", dziś powtarzane co chwila. Polskie załatwić jest cudowne, albo wręcz magiczne. 

to jest dosc długi temat i pewno byłby monotonny , Zobacz w usa , na ukrainie ,według mie to takie optimum w uprawie zbóż 100 -120  ha gdzie sam dasz rade ogarnąć , pow . trzeba zatrudniać pracownika ale wtedy to już od 500 ha . w góre , natomiast  przy uprawach niszowych 30 ha . sam ogarniesz z rodzinką .

Opublikowano

Specjalnie pogrubiłem fragment wypowiedzi Pana Ardanowskiego. Czyli gdzieś tam daleko siedzą faceci i zmuszają polskiego rolnika aby ten dokupował ziemi? 😂 To już nie przetwórcy są winni i brak opłacalności? Tak się zastanawiam jakiego jeszcze wroga, albo przyczynę niepowodzenia wskaże Pan Minister. Bo na razie to tylko wskazuje i całkiem dobrze mu to idzie.🤣

Aaaa Jarecki , do ogarnięcia tych 30 ha to jaki model rodziny byłby wskazany. Wystarczy 2+2 czy może 2+8?🤣

Opublikowano

Wystarczy się zastanowić czy przeinwestował ten co kupił bajerancki ciągnik na 10 ha czy ten co takim samym obrabia 40. Durne ceny gruntów i dzierżaw to druga strona medalu. Zaraz wyjadą mi tu, że niemcy i po 7 (albo 17) ha mają. Tylko tam jest na łeb i po wycenie z 1968 roku określa się obowiązek podatkowy. Rodzina po miastach i każdy jeszcze 7 ha obrabia😉 To ogólnie zły przykład. Kiedyś roman temat prezentował więc się pofatygowałem zapytać. A tak przy okazji gruntem można się przeinwestować? Tzn banki raczej tego w zastaw nie chcą - czy chcą?

Opublikowano

Według ministra można i trzeba to napiętnować.  No i powinno pociągnąć się do odpowiedzialności tych co sprzedali rolnikowi ten grunt. 😂 Pewnie chodzą na smyczy Brukseli i taki był ich plan. O!!

Opublikowano

Oj Pan Minister pierniczy jak potłuczony. Przeinwestowanie jest tylko i wyłącznie winą inwestora.  W kązdej populacji musi być selekcja naturalna i to sie właśnie stało.  

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Aaaa Jarecki , do ogarnięcia tych 30 ha to jaki model rodziny byłby wskazany. Wystarczy 2+2 czy może 2+8?🤣

500  + NIGDY ZA WIELE .             znajomy kupił na 10 ha. starego dojcza i coś mówił że remont po 2 latach ma kosztować 15 tys . to to jest przeinwestowanie czy złe zażądzanie kapitałem  gdy ten traktor kupował ?

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie przeinwestowanie to zbudowanie zbyt dużej produkcji jak na możliwości zbytu albo najwęższego gardła w procesie produkcji. Kiedy nie ma ani rozrzutności ani niegospodarności ani nawet zbyt niskiej efektywności a i tak nie wyszło bo ... takie powiedzenie "udławił się" gdy pięknie urosło ale większość zniszczała zanim zdołano zebrać lub sprzedać. Nadprodukcja jest pewnym rodzajem przeinwestowania, stąd uznano że musi być dotowana w przypadku żywności bo mniej groźna nawet spora nadprodukcja niż mały niedobór w perspektywie społecznej. 
Czy przepłacenie wysokiej ceny np za ciągnik czy ziemie nazwać przeinwestowaniem? zależy od umiejętności zamortyzowania w dochodach z tego kapitału. Na zboża może być pole za drogie ale na warzywa już np nie. 
Kolejny raz relatywizm mi się sam udowodnił.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Przeinwestowanie to zaciągniecie zbyt dużych zobowiązań w stosunku do możliwości ich sfinansowania. Inaczej będzie w warzywach inaczej w rolnictwie a dla sadownika jeszcze inaczej ale sprowadza się do tego co napisałem

• Like 1
Opublikowano

W takim razie, w świetle Dysydent Twojej wypowiedzi, Pan Ardanowski powinien natychmiast podać się do dymisji bo okazuje się że to kretyn.😂 Nie jest to wycieczka osobista w kierunku osoby Pana Ardanowskiego a opisanie zaistniałej sytuacji. 

1 godzinę temu, jarecki napisał:

500  + NIGDY ZA WIELE .             znajomy kupił na 10 ha. starego dojcza i coś mówił że remont po 2 latach ma kosztować 15 tys . to to jest przeinwestowanie czy złe zażądzanie kapitałem  gdy ten traktor kupował ?

Jarecki kiedy przychodzą poważniejsze awarie są z reguły kosztowne. Problem w tym czy stać Cię na ich usunięcie. Albo czy stać Cię na ich nieusunięcie. Czasem komplet opon to wydatek jak za całego Deutza Twojego znajomego. 

Opublikowano (edytowane)

a Ulman to co niewinny byłby tej dymisji? wszak rzeczywiście napisaliśmy praktycznie to samo. :P 
Nie czytałem - przyznam - co tam powiedział Pan Minister i teraz muszę linka otworzyć i poczytać już nawet z zaciekawieniem.
Skoncentrowałem się na definicji przeinwestowania jak ja ją rozumiem. 
Można obrobić pole gratem bez kabiny i bez wspomagania kierownicy w cenie 10% maszyny o pełnym komforcie i z matematycznego punktu widzenia można mówić by było o przeinwestowaniu. Otóż nie. Jeśli zysk wytworzony pokryje amortyzację i tego lepszego ciągnika i jeszcze zysk zostanie to wszystko jest ok. 

no poczytałem i rzeczywiście jak zbyt duże gospodarstwo jest problemem? "trudną sytuacją"? Przecież można zawsze zmniejszyć i to jeszcze z zyskiem bo ziemia drożeje szybciej niż nawet odsetki z kredytów i najczęściej opłacało się kupować ziemię kilka kilkanaście lat temu dla celów .... jako lokatę kapitału nawet pożyczonego zwłaszcza dla rolników na preferencyjnych warunkach.
Jeśli kto zadłużony to lepiej mieć tę ziemię i dług czy sam dług?
jeśli kto ":czysty" to jest coś takiego jak dzierżawa jeśli mu za dużo.
Elementarna logika czyli nie o jej brak a złe intencje głosiciela podobnych bzdur bym bardziej podejrzewał.
Jeszcze ta spółdzielczość. W Polsce? kraju buntowników, indywidualistów? Niewiele nacji tak potrafi walczyć o swoje jak Polak szkoda że skutecznie bo najczęściej walczy z drugim Polakiem i idea spółdzielczości to tylko kolejny poligon tej walki. Niestety nie spółdzielców z otoczeniem a między sobą. 
Promowanie idei spółdzielczości na siłę to okrężna droga właśnie do koncentracji kapitału w jednych rękach czyli dużych gospodarstw powstałych z.. 
co tam Mirro? bo mi info wyskoczyło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

I ten gościu uznawany jest za najlepszego ministra rolnictwa od czasów Mieszka. Boże chroń rolników.🤣

A nie nic, tylko reakcja na wnioski po przeczytaniu głębokich myśli "wywołanego".

Opublikowano (edytowane)

no dobrze. Mówi co mówi, czyli promować mniejsze gospodarstwa
a mówi jak to robić? czy jeszcze nie wie?
a tak, spółdzielczość. Czyli efekt będzie odwrotny do zamierzonego

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v