Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Nie wierzę że ty  na trzeźwo takie wywody tworzysz, no chyba że wieczorami dopada cię jakieś rozedrgania emocjonalne.  Co ty w sumie chciałeś przekazaç tym twoim postem ?

zacytowałem posta z wiochy ze tam nie kryją się w komentarzach a jak jesteś tak głupi ze nie wiesz o co chodzi to twoja sprawa ...

sam admin pisze ze jadą po pi siorach ... a jacusia zachwyty jak idioty  ... niech wklei wszystko 

16 godzin temu, DTaras napisał:

jarecki - widziałeś Ty kiedy węgiel kamienny i brunatny obok siebie?

jeszcze raz zastanów się  wiesz jak w astrali się wydobywa >? nawet koksowy 

Opublikowano
29 minut temu, mirro napisał:

Naród nie jest naiwny i widzi ile będzie brał tej "super wcześniejszej" emerytury, Dlatego kto może trzyma się etatu. Przykłady tego mam po sąsiedzku i rodzinie,

a jednak zacytowałem . ja znam ludzi co robią na emeryturze bo mówią ze by zgłupieli z nadmiaru czasy , pieniądze owszem też  jest dodatkiem ale ile można siedzieć nic nie robić ? 

Opublikowano

Trzeba byc naiwniakiem zeby wierzyc ze bedziesz robił 5 lat dłużej i dostaniesz dużo większą emeryture. Jak jestescie tacy madrzy i popieracie jebanie do usranej smierci to czemu nie odnosicie sie do ukochanej UE, europarlamentarzystów i ich emeryturek w wieku 63 lat? Moze najpierw trzeba zaczac od siebie? Codzymi rekami to mozna gówno z podłogi zbierac.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
33 minuty temu, mirro napisał:

Dlatego kto może trzyma się etatu. Przykłady tego mam po sąsiedzku i rodzinie,

moja stara też bd się trzymała do kiedy bd umiała jak dobrze płacą nagrody i premie jak każdy urzędnik biurowiec itp 

5 minut temu, jarecki napisał:

a jednak zacytowałem . ja znam ludzi co robią na emeryturze bo mówią ze by zgłupieli z nadmiaru czasy , pieniądze owszem też  jest dodatkiem ale ile można siedzieć nic nie robić ? 

jeszcze jedna grupa jak dzieci nieroby to pracują na własne dzieci 

Opublikowano (edytowane)

Krzysztof,  czemu nie czerpiesz przykładu z zachodnich państw które maja wiek emerytalny  67 lat?

Jarecki , no to skoro chca pracować to po cholere było obnizac wiek emerytalny? Trzeba było zostawic furtke by można było wcześniej przejść na stypendium zusu  i zostawić jak było bo na jedno teraz wyszło

Roman,  jak teraz piszesz na trzeźwo to od razu łatwiej przeczytać i cokolwiek zrozumieć. co chcesz. Ilości idiotyzmów wklejanych przez sympatyków PIS Jacuś nie da rady przebić 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Trzeba byc naiwniakiem zeby wierzyc ze bedziesz robił 5 lat dłużej i dostaniesz dużo większą emeryture. Jak jestescie tacy madrzy i popieracie jebanie do usranej smierci to czemu nie odnosicie sie do ukochanej UE, europarlamentarzystów i ich emeryturek w wieku 63 lat? Moze najpierw trzeba zaczac od siebie? Codzymi rekami to mozna gówno z podłogi zbierac.

Targowica jdetchnęła z ulgą. Kochani Ridacy, Ile lepiej żyłoby się w Polsce, ile szybciej byśmy się rozwijali, gdyby nie podpirdlcze z Targowicy. Ludzie kochani, przecież to aż nerwy biorą na to co wyprawia Targowica. Im zależy tylko na tym, żeby odebrać Polsce piniondze, żeby tylko wrócili do władzy. Dla nich nie liczy się dobro narodowe, dla nich liczy się tylko powrót do władzy, choćby po trupach Ojczyzny. Dlaczego UE nie zajmuje się Francją, gdzie biją sędziów, dlaczego nie zajmują się Hiszpanią albo Niemcami? Dlatego że tam nie ma zdrajców tam nie ma Targowicy, która domagalaby się sankcji dka własnego narodu. To co robi Targowica to skandal i zapłacą za to przy okazji najbliższych wyborów.

2 minuty temu, Ulman napisał:

Roman,  jak teraz piszesz na trzeźwo to od razu łatwiej przeczytać i cokolwiek zrozumieć. co chcesz. Ilości idiotyzmów wklejanych przez sympatyków PIS Jacuś nie da rady przebić 

czym ? nie da nie przeszkadza ci ze obcy kapitał trzymie w garści PO za co coś im obiecali ? wyborcza jest już sorsa zetka sorsa  fundacja Batorego zieloni , zieloni poszli do peło przypadek ??

Opublikowano

jeszcze jest taka zależność  że jak ktoś rzetelnie przez swoje życie pracował to i emeryture ma odpowiednią a jak ktoś sie opierdalał i kombinował to teraz płacze , i  ta pierwsza grupa co przepracowała  jest nauczona i przyzwyczajona to pracy to i na emeryturze pracuje a jak ktoś sie opierdalał to ma emeryture niską i dalej narzeka i sie  opierdala .

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Krzysztof,  czemu nie czerpiesz przykładu z zachodnich państw które maja wiek emerytalny  67 lat?

skróć tydzień pracy do ich po tym zobaczymy kto lepiej wyjdzie 

Znalezione obrazy dla zapytania: wiek emerytalny w europie"

Opublikowano (edytowane)

No i PIS głosuje bo nierobom obiecują socjal 

8 minut temu, Roman176 napisał:

czym ? nie da nie przeszkadza ci ze obcy kapitał trzymie w garści PO za co coś im obiecali ? wyborcza jest już sorsa zetka sorsa  fundacja Batorego zieloni , zieloni poszli do peło przypadek ??

Oczywiscie że nie przypadek . To jest sPISek! Wszystkie siły sie na socjalna prawicę zawzieły

Roman, jaki tydzień pracy maja na zachodzie europy?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Roman176 napisał:

5 minut temu, Ulman napisał:

skróć tydzień pracy do ich po tym zobaczymy kto lepiej wyjdzie 

Przyklad to trzeba czerpac ze wszystkiego: Po pierwsze wielkosci wynagrodzenia, poziomu opieki medycznej, dlugosc zycia, czas pracy itp. Poźniej podnosic wiek emerytalny. Jezeli godnie zarabiasz, stac cie na wypoczynek, dobre leczenie, sanatorium to wtedy mozna dłuzej pracowac. Tylko ze na to trzeba patrzec kompleksowo a nie podpasowywac tak zeby wydoic z czlowieka ile sie da kosztem roznych nierobów.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak bedzesz dobrze pracował i jeszcze myslał co robisz to i u nas cie bedzie stać na dobre życie. Problem jest taki ze byle dziad bez wykształcenia, niespwcjalnie pracowity  ani myslacy chciałby żarabiać jak Niemiec bo sie za komuny przyzwyczaił że  mu sie należy, tak jak ministrom Szydłowej.  Dziad musi dziadować bo inaczej nigdy nie dojdzie do wniosku że trzeba się brać do roboty, rozwijać, dokształcać.  Obecna lewicowa władza  zniechęca do prcy i rozwoju obiecując że dziadom sie poprawi kosztem zaradnych i pracowitych.

Może ty mi wytłumaczysz pewien paradoks. Jesli wiek emerytalny wynosi 65 lat i jest mozliwośc pprzejścia na wczesniejsza w  wieku 60 lat to czym sie rózni od wieku emerytalnego 60 lat i mozliwosci dłuzszej pracy? Pytałem wielokrotnie ale nikt nie wie.

Opublikowano (edytowane)

A kto Ci broni godnie (dobrze)  zarabiać? Każdy orze jak może, podejmij ryzyko i rzuć się w wir biznesu. 
Swoją drogą zwrot godnie zarabiać zaczyna mieć raczej negatywny wydźwięk, bo zaczyna się kojarzyć z wymuszaniem odgórnym pewnych spraw. 

Podobnie jak zwrot "wstawanie z kolan". "Bo nieważne żeście na kolanach byli, tylko coście na nich będąc robili". A tu wyobraźnia może podpowiadać różne skojarzenia.:lol:

Edytowane przez mirro
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

dosyć niewybrednie ale w miarę trafnie w tym wpisie wyjaśnił;

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

w strukturze społecznej natworzyło się zbyt wiele zbędnych profesji, funkcji z których nic lub niewiele a są niewspółmiernie wynagradzane w stosunku do nawet najwybitniejszych jednostek w  innych i to najczęściej potrzebniejszych "zastosowaniach".
Co więcej to jeszcze wiele z funkcji urzędniczych czy innych finansowanych z podatków jest wręcz szkodliwa gospodarczo i lepiej aby nic nie robili jeśli już muszą tam siedzieć niż te coraz nowsze i absurdalniejsze pomysły oderwane od rzeczywistości i przykładów by znalazł bez liku.

Oczywiście najbogatsza finansjera jeszcze o niebo lepiej zarabia od tych urzędniczych elit a nawet się nimi wysługuje w blokowaniu konkurencji oddolnej gdzie też wiele y przykładów znalazł absurdalnych utrudnień wszystkim którzy próbują się wbić w rynek od zera. Już nie che mi się szukać chyba wywodów ... no znów zapomniałem nazwiska :)
Wróblewski. ale i wielu innych już to zauważyło i publicznie głosi.
Polityka np. żonglowania zezwoleniami na środki ochrony roślin pokazuje że koncerny i które nawet maczają palce w ....

Obecna władza w Polsce zdaje się robić wrażenie że słucha takowych glosow i rzeczywiście czasem lepiej dać 500_ dla niezaradnych żeby siedziało toto i nic nie robiło niżby miało przyjść na jakie stanowisko jeszcze nie daj Boże o kompetencjach nadzorczych to może komuś naprawdę wartościowemu rozwalić dobrze skonstruowane biznesy

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/500-plus-dla-niesamodzielnych-liczba-wnioskow-do-zus/zf2c1qq

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

, wegiel brunatny z 5 lat temu na mazowszu był dostepny , ja akurat nie widziałem go ale szwagier kupił raz troche na próbe do pieca ani nie chwalił i nie narzekał ale wiecej razy nie kupił . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

wegiel brunatny miałem też kiedyś i jest to opał do instalacji gdzie wydajnośc grzewcza pieca dużo większa niż zapotrzebowanie instalacji tzn takich gdzie piec jest za duży. W tym roku można znaleźć ogłoszenia brykietowanego (prasowanego) torfu z krainy lub Białorusi ale nauczony doświadczeniem nie chcę ja tego bo jeszcze ppopiołu tyle samo wyniesiesz ile tego opalu zużyjesz. Jest to jakiś tam nawóz mineralny ten popiół ale ....
a i jeszcze ; jak na tegoroczną zimę to byle czym aby przepalić ale na silne mrozy to trzeba pod takie opały specjalnie liczyć całą instalację
dodatkowo to będą pierwej zabraniać opalania tymi wynalazkami niż kamiennym lub drzewem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dysydent - to co on zauważył (podobno) ma dwa końce gdyż dzielimy kapitał przez średni okres dalszego życia. Samo ustalenie kapitału wymaga 20 lat składkowych i bierze się korzystniejsze. Suma sumarum co człowiek to opinia i zazwyczaj lepiej mają ci co myśleli przy robocie...

Opublikowano
jarecki napisał:

jeszcze jest taka zależność  że jak ktoś rzetelnie przez swoje życie pracował to i emeryture ma odpowiednią a jak ktoś sie opierdalał i kombinował to teraz płacze , i  ta pierwsza grupa co przepracowała  jest nauczona i przyzwyczajona to pracy to i na emeryturze pracuje a jak ktoś sie opierdalał to ma emeryture niską i dalej narzeka i sie  opierdala .

Co ty za bajki opowiadasz Moja matka pracowała 42 lata jako pieleniarka w szpitalu, na OIOMie, później w przychodni a teraz ma 1700 emerytury. Swiatek, piatek, niedziela i w nocy. To twoim zdaniem sa godne pieniądze za tyle lat pracy? Jak widze z niektorymi tytaj to nawet nie ma co dyskutować bo głupie gówniaki.

Opublikowano

Co do brunatnego węgla coś uzupełnię Cię dysydencie, że wczesną jesienią i późną wiosną każdy na taką instalację...

krzysztof - a znasz to: jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Taka brutalna prawda...

Opublikowano

albo całą zimę taką jak tegoroczna
w edycji uzupełnilem sam :) ale dzięki

9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Co ty za bajki opowiadasz Moja matka pracowała 42 lata jako pieleniarka w szpitalu, na OIOMie, później w przychodni a teraz ma 1700 emerytury. Swiatek, piatek, niedziela i w nocy. To twoim zdaniem sa godne pieniądze za tyle lat pracy? Jak widze z niektorymi tytaj to nawet nie ma co dyskutować bo głupie gówniaki.

akurat tutaj dyskusja jest między etyką i matematyką bo te 1700 dzisiaj ktoś inny - pracujący - musi oddać ze swego dochodu i nie da się pogodzić tych interesów bez konfliktu.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Krzysztof81 napisał:

a moja pracowała  40 lat na gospodarstwie 7 dni w tygodniu i ma 900 zł .  na warunki polski i poziomu emerytur 1700 zł to nie jest ni mało ni dużo . co do samej pracy to za ten swiątek i niedziele i nocki miała dodatkowe liczone ,  wysokość emerytury jest pochodną zarobków i okresu pracy . Jak by miała wieksze pensje to by miała wiekszą emeryture  , tak samo może kazdy powiedzieć nauczyciel   musi użerać  sie z bachorami itd .                      ostatnio czytałem jak to aktorzy lub piosenkarze narzekają na swoje emerytury niskie a dokładniej coś o rodowicz chodziło , mogła płacić składke uczciwie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Mało zarabiała to ma małą emeryturę. Sama wybrała by pracować jako pielegniarka  i zgodziła sie pracować za określone pieniadze wiec nikt nie jest winien że według ciebie to nie sa godne pieniadze.  Zarabiając 15 tys/mc  nazbierałaby na wyzszą  emeryturę  i wtedy pewnie uznał byś ją za godną. Pisałem już wielokrotnie -  jak człowiek sam nie zarobi na solidne zabezpieczenie  na starośc to z zusu kokosów nie bedzie i nikt nie powinien czuć sie tym faktem zdziwiony

Opublikowano (edytowane)

żeby nie wiem jak skomplikowane algorytmy liczenia emerytur wymyślili i tak nie będą one sprawiedliwe i bedzie to poligon wojny nieustającej gdzie coraz mniej będzie po stronie atakowanych i z góry znany scenariusz w demokratycznym społeczeństwie. Coraz więcej trzeba będzie odbierać z przychodu na emerytury aż w końcu to walnie jako całość i nikt nie wymyślił i nie wymyśli jak temu zapobiec skutecznie. Pewnego dnia zabraknie na wypłaty emerytur i innych świadczeń czy uposażeń budżetówki i raczej metodami demokratycznymi w tedy niczego nie da się naprawić. Kryzysy rodzą się właśnie z takich układów i nie ma się co oszukiwać że większość zdaje sobie z tego sprawę a że nic lub niewiele robi aby się zabezpieczyć na taki scenariusz nie wynika ze złej woli co z braku wiedzy jak.

20 minut temu, jarecki napisał:

coś o rodowicz chodziło , mogła płacić składke uczciwie .

ależ Ona uczciwie płaciła, tzn zgodnie z prawem które ją z tej składki zwalniało (z tak wysokiej jak reszta musi placić bo kto inny to za nich rozlicza)
jeszcze bardziej drastyczny przypadek wokalistki zespołu 2+1 jeśli kto pamięta i wie o czym piszę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

po pierwsze słowo ,, oszczędnośći '' jeden wyda 5 tys a drugiemu 2,5 , tys zł wystarczy  , dalej nie każdy wie jak to zrobić .  ciekawe jest np . rodzice budują dom i czy to jest forma oszczednosci ?  nieraz na budowe biorą ludzie kredyt na 20 lat a wiec na spłate muszą  oszczedzać a potem zostawiają  dom dzieciom a wiec swoje oszczednosci zostawiają potomnym ?          nie    wiem inwestuje np. pieniądze w dobra trwałe ile osób na emeryturze sprzedało by swoją inwestycje np dzieciom swoim zamiast zostawić im za darmo ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

wiele rodzin od pokoleń już przeżyło w blokowiskach i nigdy nawet szans nie mialo na kupno dzialki pod ten dom.
Co tacy mają zrobić w kwestii rezerw? Pieniądz jest fikcją i składanie na konto (dowolne z emerytalnym włącznie) jest najgorszym sposobem ze wszystkich z kolei nie wszyscy wykupią majątek trwaly bo tego ilość jest ograniczona.
Jeśli spojrzeć na system społeczny jako całość to wszystkich trzeba uwzględnić

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v