Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Roman , o ile pamietam to cały czas „wiedziałeś” ze Czechy żadnej kopalni nie sprzedały i dlatego ze są państwowe to tak za***iscie działają i przynoszą zyski. Tu się okazuje ze wszystkie były sprzedane i jest to bankrut. Państwo kupiło trupa i jak najgorsze kopalnie wygasili a ceny rynkowe węgla wzrosły to jakiś zysk wypracowali. No kurczę rewelacja. 
wychodzi na to ze nie miałeś pojęcia nawet o czeskim górnictwie o którym przecież tyle wiesz🤪

sprzedały rządy lewicowe  .... dlatego do władzy nie umieją dojść .. ci wszystko nacjonalizują nawet wszystkie media wyrzuciły jak axiel Springer  bauer media i inne co twierdzili ze kłamią ? 

chodz na wiki pisze ze nigdy niebyły sprzedane miały tylko pakiet kontrolny ....    naprawdę udowodniłeś swoją głupotą wolnorynkowość 6 lat i nazat lepiej jak pastwo ma 

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

Taka już Wiary natura że Wiedzę zastępuje. Czyli gdzie niewiedza szybko pojawia się wiara; ta przez małe "w" . 
W zasadzie jest określenie na ten rodzaj wiary - naiwność

A co ma wiara do wiedzy ?Jak nie zasiejesz zboza wiara ci nie pomoże .Będzie puste pole.  Wiedza to jedno a praktyka to drugie . Najlepiej jakby to wszysto posiadać . 

Nawet bogaci tracą wiarę w siebie i są jak dzieci . 

Opublikowano
7 minut temu, Roman176 napisał:

sprzedały rządy lewicowe  .... dlatego do władzy nie umieją dojść .. ci wszystko nacjonalizują nawet wszystkie media wyrzuciły jak axiel Springer  bauer media i inne co twierdzili ze kłamią ? 

chodz na wiki pisze ze nigdy niebyły sprzedane miały tylko pakiet kontrolny ....    naprawdę udowodniłeś swoją głupotą wolnorynkowość 6 lat i nazat lepiej jak pastwo ma 

No i jak ciebie można traktować poważnie?O.o Pakiet kontrolny  pewnie  tylko im wypożyczyli. Buuucchhhachaaaaa😂

Tak tak, tak...... rzady lewicowe😲  Dla ciebie zawsze lepiej jak państwo ma zakłady. Tak jak za komuny.

Pewnie wiekszość tych twoich wywodów o tym jak to Czechy  niczego nie sprzedały jest o kant d.... potłuc. A tak apropos to piękny samobój wczoraj i nie gorszy dzisiaj

Opublikowano (edytowane)

Zbyszko
a jak to zboże opryskasz od chwastu to wiesz jak działa jakiś nowy środek? czy tylko wierzysz że ci którzy go opisali wiedzą?
Wiara jest na każdym kroku z wiedzą spleciona. Nawet jeśli to zboże posieję to nie z wiedzy że deszcze go utrzymają do plonów co w wierze na podstawie statystyki z przeszłości. 
Patologie zarówno wiedzę dotykają jak i wiarę. Naiwność jest patologią wiary a co jest wiedzy? no wart by pomyśleć :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

co do emów i smaku produktów rolnych to ja na równi stawiam karme i gatunek hodowany   .kiedyś poularna była rasa swiń petren , jej przygoda była krótka , rasa bydła  hihland ta rasa ma przydomek ,, królewska '' bo ją lubi jesc rodzina królewska , rosół z koguta rasy kolorowej jest zupełnie inny niż z rasy ,, brojler ''                   zamiast słowa wiara mozna użyć słowa  ,, przewiduje   ''  na podstawie wczesniejszych lat lub zdobytej praktyki . wiara to jest coś czego nie jestesmy pewni a tylkjo przypuszczam jak może byc konsekwencja kolejnych zdarzeń po zastoowaniu - [ się ].                   jak by zapytać wierzących w Boga czy jak bedą dobrzy to pójdą do nieba to ciekawe ile % odpowiedziało by stanowczo że ,, tak '' 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście genotyp decyduje o substancji z jakiej organizm jest zbudowany ale i żywienie.
Raz mi krowa zeżarła ze skrzynkę suszącej się na polu cebuli to przez dwa tygodnie trzeba było mleko wylewać bo zapach odruch wymiotny powodował a zdajać konieczne bo zapalenie wymienia... cielak odmówił "współpracy"xD

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ulman a po tej twojej pszenicy placki do dołu czasami nie rosną ? Bo tak się nieraz robi . 

Kto mieczem wojuje od miecza ginie 😁

Edytowane przez 12zbyszko
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

cebula ziemniaki fasola
wszystkie wymienione droższe niż rok temu  
a jeszcze kapusta, buraki ćwikłowe , jedna marchew podobnie 
zboża tańsze, fakt

co najciekawsze to już nie mam takich ilości jak zwykle w tym okresie i tylko podwyżkami cen utrzymamy ciągłość oferty.
napisałem "my" bo akurat cebula i marchewka nie moje ale taki barter wzajemny z... no wiadomo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, 12zbyszko napisał:

Ulman a po tej twojej pszenicy placki do dołu czasami nie rosną ? Bo tak się nieraz robi . 

Kto mieczem wojuje od miecza ginie 😁

Tobie o coś konkretnego chodzi czy po prostu piszesz bo lubisz?

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

jak by zapytać wierzących w Boga czy jak bedą dobrzy to pójdą do nieba to ciekawe ile % odpowiedziało by stanowczo że ,, tak '' 

Mogą być dobrzy a i tak nic z tego.🤣

Opublikowano
14 minut temu, dysydent napisał:

cebula ziemniaki fasola
wszystkie wymienione droższe niż rok temu  
a jeszcze kapusta, buraki ćwikłowe , jedna marchew podobnie 
zboża tańsze, fakt

co najciekawsze to już nie mam takich ilości jak zwykle w tym okresie i tylko podwyżkami cen utrzymamy ciągłość oferty.
napisałem "my" bo akurat cebula i marchewka nie moje ale taki barter wzajemny z... no wiadomo

U mnie cebula 1.3 zl ziemniaki 15-18

ale buraczki , marchew. seler  ,kapusta można po 0.6 kupić a pietruszkę 1 zł . Plony wysokie . Ostatnie deszcze jesienne i wszysko urosło . 

Opublikowano
7 minut temu, 12zbyszko napisał:

U mnie cebula 1.3 zl ziemniaki 15-18

ale buraczki , marchew. seler  ,kapusta można po 0.6 kupić a pietruszkę 1 zł . Plony wysokie . Ostatnie deszcze jesienne i wszysko urosło . 

No i to wyhamuje trochę ewentualne zapędy niektórych coby spróbować i posiać. 🤣

Opublikowano (edytowane)

Zbyszko
te ceny teraz bo jesieni raczej były wyższe i powoli spadają zwłaszcza cebuli i ziemniaków. Nie czekaliśmy na spadki i pozbyliśmy się ile się tylko dało wprost z pola. Działała tu bezwładność rynku której nie doceniłem w cebuli co z resztą w temacie o cebuli przyznałem.
Rok temu jesienią cebula startowała z 70gr hurt ziemniaki nawet z 60 groszy i tylko w górę no w tym roku było odwrotnie.
Ub roczne niedobory wywindowały ceny na przednówku i później producenci uwierzyli że takie poziomy są już standardem. 
Okresem prawdy będzie koniec stycznia gdy zaczną jednak zapasy wyprzedawać no i tutaj nie wiem jakie one są rzeczywiście bo skąd mam wiedzieć w skali kraju. Nie mniej średnie roczne ceny i tak wyjdą wyższe nawet jeśli na wiosnę część warzyw trafi na kompost to jednak progi minimalnych cen akceptowanych przez producentów już wzrosły bezpowrotnie. 
Tu trochę psychologia też ma do powiedzenia no i jednak stale rosnące koszty produkcji coraz wyżej to minimum akceptowalne... 
znów się rozpisuję 
jak by co to sam się skapłem :) 

a o Pawłowicz czytałem w necie już wcześniej.
Ona się dopiero "rozkręca" i poczekam na coś bardziej spektakularnego wierząc że nas nie zawiedzie, skoro o wierze wcześniej bylo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, mirro napisał:

Wszystko jest OK, taki plan ma przyroda. Jak dla mnie im więcej kłapie dziobem, tym szybciej zakończy się ta farsa.

Tu jak ulał pasuje cytat z Kurskiego który każdy zna , więc śmiem przypuszczać ze lud przyklaśnie bo Krystynie wolno sie angazować politycznie ale innym śedziom już Boże broń

Powinni jeszce opodatkować napoje zawierające wode . Ciekawe czy  koledzy kolejny raz stwierdzą że podatki nie rosna a w sumie to ich nie dotyczy   https://www.money.pl/gospodarka/oplata-cukrowa-do-zmiany-ministerstwo-zdrowia-juz-planuje-poprawki-6459809456969345a.html

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v