News

Zadłużenie gospodarstw rolnych
Przez
AsToNeK_LwG, w Finanse
-
Podobna zawartość
-
Przez Bezczelny
Mam taki problem. Zebrałem z pola ziarno, przechowywałem je kilka tygodni, następnie sprzedałem gospodarstwo jakieś 1,5 mies temu i przewiozłem je do swojego siedliska, kilkadziesiąt km. Swoją drogą siedlisko z kilkoma arami działki też można nazwać gospodarstwem. Teraz chciałem to sprzedać, ale nastąpił problem, bo kupujący nie wie co wpisać na fakturze VAT-RR, bo jaki ma wpisać adres gospodarstwa skro go nie ma i że tego nie sprzedam, bo nie sprzedaję tego z miejsca uprawy. Jaki adres ma być na fakturze, zamieszkania - siedlisko, uprawy - dawne gospodarstwo? Jeśli mam to wywalić, to się załamie.
-
Przez Cineek
Witam serdecznie,
Nadeszła niezbyt przyjemna dla mnie chwila - zapadła decyzja o budowie pewnej drogi 7 metrowej odciążającej pobliskie miasto. Wiadomym jest że będą też robione ronda, zjazdy i drogi dojazdowe do pobliskich pól.
Na moje nieszczęście na odcinku ok. 800m będzie to przecinać w sumie 4 działki, jak pewnie zdajecie sobie sprawę długie proste pola zamienią się w krótkie nieforemne kawałki co znacznie utrudni przeprowadzanie zabiegów agrotechnicznych.
Pytanie do osób które miały z tym do czynienia, jak wyglądają procedury związane z wykupem takiej ziemi?
Obecnie są już tam zasiane zboża / rzepak. Na razie cisza ze strony miasta / powiatu i województwa, z mediów można się dowiedzieć że budowa może się rozpocząć w każdej chwili.
Jakie kroki mogę podjąć i jakie rady w związku z tym mają osoby które już przerabiały ten temat ?
Nie ukrywam że trochę mnie to przeraża...
Pozdrawiam
-
Przez Mathieu92
Noszę się z zamiarem kupna ciągnika, i ewentualnego wzięcia kredytu. Zastanawiam się jak zwiększyć swoją zdolność kredytową(bo ze spłatą nie uważam żebym miał problemy) Mianowicie na krusie obecnie nie jestem i na razie nie chcę być, więc staram się nie widnieć również na fakturach za sprzedaż płodów rolnych jak i fakturach kupna ŚOR. Niestety również moja obecna umowa o pracę którą mam od nie dawna widnieje na 2000zł brutto. Czy sprzedaż płodów rolnych na siebie może w jakikolwiek sposób zwiększyć moją zdolność? Jak bardzo mogę ją zwiększyć, albo na jak duże sumy muszą te faktury opiewać żebym dostał kredyt/raty na ciągnik używany w kwocie 30-40tys złotych.
-
Przez Opolskirobol
Witam, mam pytanie odnośnie finansowania maszyn na które dostałem dotacje z prow. Mam do kupienia opryskiwacz, siewnik oraz ciągnik za łączna sumę do 300tys netto. Gdzie najlepiej wziąść kredyt na sfinansowanie zakupu? Odpowiadałoby mi na 10 lat z racji tego że poczynilem wcześniej inwestycje i nie mam pieniędzy na wkład własny. Może polecacie finansowanie fabryczne? Mój bank wyliczył mi kredyt z odsetkami ponad 100tys samych odsetek na 8 lat i spłaty co miesiąc odsetek po 1500zl. Jakie rozwiązanie polecacie