Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie nie ma niemieckich polskich paneli pamiętajcie o tym! Są tylko składane wszystkie są robione w Chinach ale to nie oznacza, że są złe wszystko zależy można kupić panel za 3,5 tys a można za 9 tys, trzeba podejść do tego z rozsądkiem bo maybachem pojedziesz ale i Fordem też ale zato alfa niekoniecznie...
  • Haha 1
Opublikowano

kaczmi napisał:

Panowie nie ma niemieckich polskich paneli pamiętajcie o tym! Są tylko składane wszystkie są robione w Chinach ale to nie oznacza, że są złe wszystko zależy można kupić panel za 3,5 tys a można za 9 tys, trzeba podejść do tego z rozsądkiem bo maybachem pojedziesz ale i Fordem też ale zato alfa niekoniecznie...

Czemu alfa nie koniecznie, samochod jak kazdy inny :)

Opublikowano

Rozmawiałem z pewnym człowiekiem zajmującym się instalacjami fotowoltaicznymi, chciałem aby mi obliczył koszt i czas w jakim inwestycja by się zwróciła.

Obecne roczne zużycie energii +/- 12000 kWh, rachunki miesięczne 600zł brutto (530 po odliczeniu VAT)

Sugerowana moc instalacji 10kWp, "bo wtedy rozliczenie z energetyką jest 1 do 0.8 A powyżej 10 Kw zabierają więcej czyli 1 do 0.7.  10 kwp pokryje miesiecznie rachunek około 550 zł brutto" (oddajemy do sieci 1kW a możemy za to pobrać 0,8kW lub 0,7 w zależności od mocy instalacji)

Koszt takiej instalacji od A do Z to około 43tys brutto/ 35tys netto. Od kwoty netto (w przypadku VATowca) możemy obliczyć ulgę w podatku rolnym (25%), czyli w tym przypadku 35x0,25= 8750zł ulgi, zatem koszt takiej instalacji wyniósłby 35-8,75=26250 netto

Instalacja pokrywa rachunek na 550zł, czyli zostaje miesięczny rachunek 50zł+ opłata przesyłowa (10zł?) razem 60zł

Zatem koszt całej instalacji w przeciągu 5 lat to 3600zł za rachunki (60zł x60msc) + 26250= 29850zł

Koszt dotychczasowych rachunków w ciągu 5 lat, to 31800, czyli ta inwestycja zwróciłaby się teoretycznie w ciągu 5 lat

Dobrze wszystko policzyłem? Co o tym sądzicie?

Opublikowano
rozumiem, że przez te 5 lat instalacja jest serwisowo zupełnie bezobslugowa i objęta pełną gwarancją (nie ważna przyczyną uszkodzenia). Pokaż jeszcze jak doszedles do tej wartosci 550 zł. Weź pod uwagę, że moc ogniw maleje z każdym rokiem użytkowania (ponoć najwięcej po roku). Oraz ze ta kwota podatku do gminy to jest formą kredytu, która rozkłada się nawet na 15 lat, w zależności jaki podatek płacisz.
Opublikowano

W takim razie można by tam panen czy troszkę większe te panele wziąść i dojść do większej  kwoty powiedzmy 600 zł po jakiś 10 latach zwracała by pewnie 550 myślę że to nie problem i koszty nie duże. Z podatkiem to sam nie wiem bo się nie orientuję w tych sprawach. 

Opublikowano

wyliczenia są stosowane do w miare dobrych warunkow atmosferycznych a w Polsce mamy klimat jaki mamy byc moze nalezy ywzglednic warunki w swoich mikro klimatach  , instalacje są popularne troche ich jest  wiec lepiej sie zapytac kogos kto to ma bo kartka wszystko przyjmie. kiedys były popularne instalacje które grzały wode , teraz weszły instalacje produkujace prad bo na tym zarobek bedą miały sprzedawcy prądu bo mają go za darmo kilka procent . rozmawiałem z gosciem to w centralnym ogrzewaniu podgrzewało mu  wode  w pazdzierniku do 23 stopni wyzej nie dało rady zalezy od metrarzu  chaty a le to sie dobiera instalacje do potrzeb .

Opublikowano
55 minut temu, sumek666 napisał:

Większość inwerterow jest podobno do 10 kw a później jest przeskok na 20. Podobno. 

Bo do 10kw zakład energetyczny za przechowanie bieźe 20% a powyżej 10 juz 30% także nie ma ekonomicznego sensu na instalację 10- 15 kw tylko jaktualne juz to wiekszą .

Opublikowano
7 godzin temu, Aktis napisał:

rozumiem, że przez te 5 lat instalacja jest serwisowo zupełnie bezobslugowa i objęta pełną gwarancją (nie ważna przyczyną uszkodzenia). Pokaż jeszcze jak doszedles do tej wartosci 550 zł. Weź pod uwagę, że moc ogniw maleje z każdym rokiem użytkowania (ponoć najwięcej po roku). Oraz ze ta kwota podatku do gminy to jest formą kredytu, która rozkłada się nawet na 15 lat, w zależności jaki podatek płacisz.

Ulga z podatku poszłaby momentalnie, ale tak jak mówisz, może być rozłożona do max 15 lat

Co do tego 550zł to tak powiedział ten co liczył i na tym oparłem swoje obliczenia. Teraz już wiem skąd to wyszło i trzeba trochę skorygować.

1. 10000kWh rocznie (przyjmuje, że z 1kW instalacji mamy 1000kWh- nie wiem, nie znam się) x 0,65zł (cena prądu) = 6500zł/12= 541zł. To u mnie przyjmując obecne +/-60gr za kwh wychodzi pokrycie rachunku 500zł. Zostałoby 110zł/mc z opłatą przesyłową

2.  Jest błąd w odliczonym podatku VAT. 43tys brutto, ale na budynku mieszkalnym jest 8% VAT, czyli 39800zł netto -9950zł ulgi w podatku= 29850

Trochę się wydłuży, więc przyjmę 6 lat. Koszty z instalacją- 29850+(110x72mc)=37770

Koszt obecnych rachunków (zakładając że cena prądu nie zmieni się) 38160. Czyli trochę ponad 6 lat. Zakładając, że: 1) jest jakaś tam gwarancja i nic się nie zepsuje 2) cena prądu nie zmieni się 3) że 1kw instalacji wytworzy rocznie 1000kwh- tutaj trzeba pytać kogoś, kto już to ma

• Like 1
Opublikowano

Tylko czy możesz liczyć tak cenę odkupu energii, czy nie potrącą wszystkich przesyłowych i jakie tam jeszcze są w opłacie, a jest kilka tych składowych?

Opublikowano

Nie wiem tylko na jakiej zasadzie działa to pobieranie energii. Załóżmy skrajny przypadek, że zużywam energię tylko wieczorem/w nocy. Wtedy pobieram z sieci 0,8kwh za każde 1kwh wytworzone w dzień? Jak to jest?

Opublikowano

Dokładnie. Więc też nie dobrze jest mieć za duża instalacje. Oczywiście prąd Twój i sieciowy cały czas krąży. Dopiero na koniec roku dostajesz wykaz, że wyprodukowałeś tyle i tyle zuzyłes tyle i tyle z sieci pobrałeś tyle i tyle. Dlatego tak ważny jest roczny okres rozliczeniowy. Za to odpowiedzialny jest licznik dwukierunkowy, który ma obowiązek dostarczyć sprzedawca energii. Kogo ty tam masz?

Opublikowano

8%vat gdy instalacja jest na dom, 23 % vat instalacja na gruncie lub chlew/obora. Ulga w podatku rolnym na wniosek rolnika 25% wartości netto inwestycji ( panele muszą być zamontowane na chlewni /obora a nie na dom!) Zużycie prądu 10 000 kWh : Szacunkowa instalacja 12KW, panele na południe wyprodukują rocznie 11 400 kWh ( średnio 950 kWh z 1kW instalacji w kierunku południowym) z tego 6 840kWh zużyjesz na własne potrzeby a 4 560kWh wyślesz do sieci. 4 560 x 0,7 = 3192 kWh tyle prądu wróci w bilansowaniu rocznym. 4560 - 3172 =1388 kWh tyle prądu przejmuje sprzedawca prądu za darmo w myśl ustawy. 10 032 kWh (6840+3192) tyle prądu osiągniesz z instalacji 12Kw. Instalacja pokryje 100 % zapotrzebowania na prąd - przyjdzie faktura z energetyki za przesył prądu ok 200 zł rocznie Jeśli chcesz mieć gwarancję 5- 15 lat to raz w roku przyjeżdża serwisant na przegląd instalacji - koszt ok 400zł brutto.

Opublikowano

Czy bilansowanie dotyczy ceny samej energii, czy całkowitej ceny? Chodzi mi o to, czy za wpakowaną 1kwh do sieci mamy 0,8 kwh całkowicie za za darmo, czy od tych 0,8kwh płacimy za przesył itp.

Realne średnie wykorzystanie panelu można przyjąć na ok. 10%. Czyli z 1kW rocznie będzie ok 800-900kwh. Przynajmniej takie dane wyszły z testowej instalacji na jednej z politechnik. 

Opublikowano

6840 kWh - 60% produkcji z instalacji konsumujesz w gospodarstwie na własne potrzeby a 40% ( 4560 kWh ) wysyłasz do sieci. 4560 x 0,7 = 3192 tyle prądu wróci w ramach opustu.

Opublikowano

Ale chodzi mi o to, czy za to co wróci zapłacę za przesył czy nie. Cena energi stanowi mniejwięcej połowę ceny całwoeitej, drugie tyle płacimy za przesył.

Bo jak wtłoczę do sieci 1kwh o wartości 30gr a pobiorę 0,7 kwh która kosztuje 60gr to zakład by mi dopłacił 12 gr, coś by mi tu nie pasowało.