nodenode

wapno a obornik

Polecane posty

nodenode    0

Za kilka dni chcę wywieść obornik na rżysko po pszenżycie, na wiosnę chcę tam zasiać buraki cukrowe. Zastanawiam się kiedy wysiać wapno granulowane aby było to jak najbardziej efektywne? Teraz razem z gnojem? a może po zaoraniu obornika? A może na wiosnę z nawozami przed siewem buraków? A może jakiś inaczej to zrobić?

piotreq8111    192

Tylko po zaoraniu obornika, nie powinno się stosować wapna z obornikiem ponieważ fosfor staje się niedostępny dla roślin poprzez reakcję z wapniem. Nie wiem jak z innymi składnikami.

Wiadomość z agroFakt.pl

pie_23    0

Możesz też najpierw wysiać wapno przemieszać z gleb odczekać 4-5 tygodni i dopiero potem zastosować obornik.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez Benzynek
      Witam jak rozpoznać że koło wynoszące (totolotek) jest krzywy? Totolotek potrafi się zatrzymać a w koszykach zbyt dużo ziemniaków nie ma.
    • Przez elektrotech
      stosowałem Sencor,Dancor...ale jakos nie bardzo jestem zadowolony..
      co stosujecie????
    • Przez Benzynek
      Witam demontował ktoś wał napędowy górki palcowej i kombajnie Anna????? Jak go zdemontować?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj