Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie chciał bym dowiedzieć się czy miał ktoś z was bądź waszych znajomych do czynienia z hodowlą ślimaka i może wypowiedzieć się o oplacalnosci oraz skomplikowaniu?

Ostatnio mnie to zainteresowało a w necie jest wiele sprzecznych sobie wypowiedzi.

Jestem z woj.Lubelskiego okolice Białej podl.

Może wiecie gdzie w okolicy jest taka hodowla zeby można było podjechać zobaczyć i pogadac bo wiadomo ze w necie można pisać wszystko a tak by człowiek zobaczył i sam ocenił

Opublikowano

Mam znajomego który miał z tym doczynienia. Wszystko pięknie i fajnie tylko na koniec okazało się że to była firma krzak która wzięła ślimaki i nie zapłaciła. Z tego co kojarzę to chyba była zarejestrowana na słupa więc na dobrą sprawę nie ma komu jaj wykręcić bo o odzyskaniu pieniędzy w pokojowy sposób to ciężko u nas choćby nawet firma dalej funkcjonowała.

Opublikowano (edytowane)

Powierzchni to mam  pod dostatkiem wszystko rozbija się o to czy jest sens w to wchodzić bo mam już jedną hodowlę tzn bydło ale zawsze ciekawil mnie ten ślimak a z pieniędzmi wiadomo jak jest w dzisiejszym czasie więc trzeba się zastanowić dwa razy nad każdą złotówka

Jedni wychwalają to w necie a inni odradzaja.

Sporo jest też ogłoszeń o sprzęcie z likwidowanych hodowli a wiadomo nikt nie sprzedaje kury znoszącej złote jajka.

Z drugiej zaś strony są niby duże firmy zapewniające kontraktacje  ale cholera wie czy nie chcą wcisnąć materiału hodowlanego a pozniej człowiek niedoświadczony cos spier... i wiadomo jego wina i kasa w błoto.

Dla tego interesują mnie osoby które miały z tym do czynienia osobiście lub np był ktoś w okolicy bo temat niby stary ale mało powszechny co czyni go atrakcyjnym na tle innych 

A może macie inny pomysł na ciekawy biznes na wsi?

Edytowane przez danielek24
Opublikowano

Mój znajomy miał. Jak sprzedawał sprzęt, to po załadunku stara z przyczepą na koniec zapytał się kupca "panie, na jaką chol@#ę to Panu potrzebne" tak że już masz odpowiedź

Opublikowano

heh kolego jak wszędzie, jak znajdziesz odbiorcę na towar możesz robić. ja bym pojeździł po jakiś restauracjach i wypytał czy nie potrzebują , jakie ilości biorą jakie papiery na takie zywiec i w ogóle, zapewne uderzył bym na Warszawę napewno są tam jakieś restauracje francuskie co to potrzebuja albo na francuskich stronach na necie czy nie chcą jakiś ekologicznych ślimaków. najpierw zapewnić zbyt i odbiorców konkretnych a dopiero potem wchodzić w koszty, a nie hajda kredyt wziąć sprzętu nakupić a potem nie ma kasy i zbytu. jak wszędzie wiedza wiedza i jeszcze raz wiedza poczytać czym się to je. szukaj na necie , raczej tutaj będzie ciężko. co do biznesu he he nikt ci nie da receptury, ktoś jak ma jakiś biznes to pilnuje go jak oka w głowie i nie zdradzi aby inny się nie podpiol , takie czasy

Opublikowano

Witam. Miałem kiedyś dużą fermę ślimaka afrykańskiego. Ogòlnie nie polecam. Zbyt zapewniony miałem, podpisane umowy. ale to i tak nie gwarantuje Ci opłacalności produkcji.

Opublikowano
9 godzin temu, Marek2640 napisał:

Witam. Miałem kiedyś dużą fermę ślimaka afrykańskiego. Ogòlnie nie polecam. Zbyt zapewniony miałem, podpisane umowy. ale to i tak nie gwarantuje Ci opłacalności produkcji.

Czasy się pozmieniały. Jest kilka naprawdę dużych firm, które skupują ślimaka. Z kasą też nie ma problemów. Największym problemem jest jednak nakład pracy jaki trzeba włożyć w tą hodowlę. Też kiedyś produkowaliśmy ślimaka. Mullera konkretnie. Te zwierzęta niestety nie wybaczają niedociągnięć- albo się zaangażujesz na maxa albo nic z tego nie zarobisz.

Opublikowano

Jak w temacie. Musisz się mocno zaangażować w hodowlę ślimaków i nie traktować tego jak weekendowe zajęcie, z doskoku. Tylko z głową do tego podejść i najlepiej z kalkulatorem. Bardzo ważne jest abyś zapewnił sobie zbyt u doświadczonej firmy. Ja od początku współpracuje z PSH, dostaje praktycznie codziennie wytyczne do mojej hodowli i zysk jest. Może nie od razu na początku ale już drugi sezon był bardzo dobry. Tylko nie próbuj kantować oni się doskonale znają na ślimakach.

Opublikowano

ostatnio pewien typek zadzwonił do mnie i jakoś gadka zeszła na ślimaki - mówił, że planuje w to wejść i mocno to zachwalał pełen entuzjazmu.

zainteresowałem się tematem i po moim zapoznaniu się z innym forum dot. tylko hodowli ślimaka, to czar prysł... ludzie potracili nawet po 70 000 zł, byli robieni w ciula przez firmy skupujące na cenie, kasę robili tylko sprzedawcy reproduktorów... czyli to samo, co sprzedawcy super sadzonek przy "genialnych" uprawach - byli nawet na tym forum.