Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam krone activemow r280 i nie narzekam ;) Zgrabniutka, o wiele lżej dla ciągnika niż kosiarka rotacyjna. Cena ok 35k. Jakiej mocy jest ciągnik? Może lepiej pomyśleć nad 3.2m ?

Opublikowano

ja mam kuhn gmd 240 brat pottinger novadisc 225 i jesteśmy zadowoleni zero awarii a w sąsiedniej wiosce mają kuźnia kowalski i talex i masakra jak wygląda łąka po takich kosiarkach trawa zostaje nie skoszona za nimi i zapychają się dyski ale za to cena o połowe mniejsza niż zachodnie

Opublikowano

Przepraszam bardzo mam talexa 2.8 metra pracuje z Ft 675 Dt  łąn równo skoszony nic sie nie zapycha ma też napulchnianie poskosu wiec bajek nie pisz chyba że ten rolnik ma wertepy to dyskowa się nie nadaje. Wydajność 3ha w godzinkę z ciągnikiem o mocy 75 km a cena płaciłem 20 000zł i dwa lata gwarancji skosiłem już z 300 ha i nic kompletnie się nie dzieje . Brałem z agrotraktor masa dość lekka łatwe użytkowanie napęd na paski taką chciałem szybka wymiana noży listwa bardzo ,mocna można doposazyć w ślizgi zwężacz pokosu . Polecam 

Opublikowano

Polecam kuhn gmd 280 wydajność przy odpowiednich dzialkach ( równe i odpowiednio duże ) powyżej 3ha/h   szybka wymiana noży tak jak w rotacyjnej  Zapotrzebowanie na moc na WOM 60 km u mnie lata z 80KM Pronarem Do tej pory skosiła ok 450 ha Komplet orginalnych noży starcza na jakies 70 -80 ha .Jedynym minusem jest cena   w 2012 roku  ok 35 tys zl brutto

Opublikowano
11 godzin temu, qRafał napisał:

Mam krone activemow r280 i nie narzekam ;) Zgrabniutka, o wiele lżej dla ciągnika niż kosiarka rotacyjna. Cena ok 35k. Jakiej mocy jest ciągnik? Może lepiej pomyśleć nad 3.2m ?

Ciągnik NH 90km, szukam coś 2.80 bo wydaje Mi się być najbardziej optymalna, po za tym kosiarkę funduje ARMiR, a wpisaną mam już szerokość 2.80 we wniosku ;) 

1 godzinę temu, michalzetor93 napisał:

Vicon extra 328, masywna, 3 noże na dysku

Zastanawiałem się bardziej nad vicon extra 228, lżejsza i tańsza, coś w granicy 30k brutto ;)

10 minut temu, atarol napisał:

Polecam kuhn gmd 280 wydajność przy odpowiednich dzialkach ( równe i odpowiednio duże ) powyżej 3ha/h   szybka wymiana noży tak jak w rotacyjnej  Zapotrzebowanie na moc na WOM 60 km u mnie lata z 80KM Pronarem Do tej pory skosiła ok 450 ha Komplet orginalnych noży starcza na jakies 70 -80 ha .Jedynym minusem jest cena   w 2012 roku  ok 35 tys zl brutto

No właśnie, tylko ta cena :D Ale słyszałem dużo dobrego o tych kosiarkach ;) 

10 godzin temu, myciu napisał:

ja mam kuhn gmd 240 brat pottinger novadisc 225 i jesteśmy zadowoleni zero awarii a w sąsiedniej wiosce mają kuźnia kowalski i talex i masakra jak wygląda łąka po takich kosiarkach trawa zostaje nie skoszona za nimi i zapychają się dyski ale za to cena o połowe mniejsza niż zachodnie

Brat również posiada pottingera tyle że troche wieksza, leci nią chyba 5 sezon i nadal 0 awarii, tyle co wymienione nożyki :D Ale szukam coś 2.80, taką mam wpisaną szerokość we wniosku ;) 

57 minut temu, zkordalski napisał:

Przepraszam bardzo mam talexa 2.8 metra pracuje z Ft 675 Dt  łąn równo skoszony nic sie nie zapycha ma też napulchnianie poskosu wiec bajek nie pisz chyba że ten rolnik ma wertepy to dyskowa się nie nadaje. Wydajność 3ha w godzinkę z ciągnikiem o mocy 75 km a cena płaciłem 20 000zł i dwa lata gwarancji skosiłem już z 300 ha i nic kompletnie się nie dzieje . Brałem z agrotraktor masa dość lekka łatwe użytkowanie napęd na paski taką chciałem szybka wymiana noży listwa bardzo ,mocna można doposazyć w ślizgi zwężacz pokosu . Polecam 

Rozważałem talexa, cena jest bardzo atrakcyjna a zdania podzielone, dużo słyszałem o tych kosiarkach w okolicy, każdy narzekał :/

A czy mógłby ktoś wypowiedzieć się może na temat kosiarek JF Stolla ? Obecnie kongskilde. Cena atrakcyjna a kosiarka wydaje się bardzo solidna ;) 

Opublikowano

Wója ma po sąsiedzku rama delikatniejsza nie ma szybkiej wymiany noży i trakto lata case jx70 z 2.4 m i ma ciężko . O tym bym zapomniał noże starczają na te 70-90 ha też mam teraz 3 komplet  słyszałem że kiepskie były rotacyjne ale  o dyskowych słyszałem dobre opinne . Za stola wója dał 24 000zł  

Opublikowano

Mam kuhn gmd 280 z szybką wymianą noży i cena w tamtym roku 31k brutto także nie wiem skąd w 2012 35k kosztowała. Jf stoll oglądałem i zdecydowanie gorzej wygląda, kuhn wszystko dopracowane, stoll jak taki składak, ale coś koło 24k brutto kosztowała. Vicon 228, 28k brutto. Krone am 2,8m 34k brutto

Opublikowano
34 minuty temu, narewski1988 napisał:

Mam kuhn gmd 280 z szybką wymianą noży i cena w tamtym roku 31k brutto także nie wiem skąd w 2012 35k kosztowała. Jf stoll oglądałem i zdecydowanie gorzej wygląda, kuhn wszystko dopracowane, stoll jak taki składak, ale coś koło 24k brutto kosztowała. Vicon 228, 28k brutto. Krone am 2,8m 34k brutto

A mógłbyś zdradzić u jakiego dealera te ceny? A konkretniej Vicon ? Za Stolla (Kongskilde) SB 2805 dostałem ofertę 25k brutto, a Vicona 32 brutto po obniżeniu 30k 

Opublikowano
45 minut temu, jarecki napisał:

za tą kase dostaniesz samasza na cetralnym zawieszeniu i do 90 km . spokojnie da rade 2,8 metra . a te co piszecie to chyba na bocznym zawieszeniu

z tego co wiem to chyba nie ma samasza 2.80 ? bo robią listwy 260-3.00 chyba że mowa o sambie, ona zaś wydaje się strasznie delikatna

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, narewski1988 napisał:

Jakby nie patrzeć to  stary model przez 6 lat mógł staniec tym bardziej ze jest to golas bez bajerow.  Druga sprawa mogliśmy przepłacić diler jeden wie. 

Edytowane przez atarol
Opublikowano (edytowane)

13 godzin temu, MateuszKK napisał:

Ciągnik NH 90km, szukam coś 2.80 bo wydaje Mi się być najbardziej optymalna, po za tym kosiarkę funduje ARMiR, a wpisaną mam już szerokość 2.80 we wniosku ;) 

Wydaje mi się, że przed podpisaniem umowy dopuszczalna jest 1 zmiana sprzętu (np. szerokość kosiarki lub inna marka) Jeśli mam rację to z krone (bo nie wiem jak jest z inną firmą) zdecydowanie bierz 3.20. Ciągnik spokojnie da radę.

Edytowane przez qRafał
Opublikowano
12 godzin temu, qRafał napisał:

Wydaje mi się, że przed podpisaniem umowy dopuszczalna jest 1 zmiana sprzętu (np. szerokość kosiarki lub inna marka) Jeśli mam rację to z krone (bo nie wiem jak jest z inną firmą) zdecydowanie bierz 3.20. Ciągnik spokojnie da radę.

Dowiadywałem się i powiedziano Mi żeby lepiej juz nie mieszać, można jedynie zmienić cenę na wyższą z własną dopłatą, a marka kosiarki nie była podawana... O krone słyszałem wiele dobrego, o viconie to samo a cenowo na pewno 5k różnicy... Problem w tym że ciagnik ma wałek 540 lub 1000 nie ma 540E, i boje się że przy większej kosiarce kosząc na 1000 przy obrotach ok12tys nie bd dawał rady

Opublikowano

Napoczatku kosiłem nh td 5050 na WOM 1000  i przy kosiarce 2.80 potrafilo zdusić silnik  trzeba bylo delikatnie operować dźwignia  od załaczania Wom .Jeszcze jest kwestia mocy - pełna moc uszyskuje sie przy wyzszych obrotach silnika więc gdy jest "mozaikowata trawa " raz wyzsza raz nizsza silnik zchodzi z obrotów i ciężko go rozbujac na nowo . Kosiłem tak rok ale mija sie to z celem ekonomii   niby ciagnik pyrka ale jak gdzies ciężej to i tak spali więcej i tak więc teraz normalnie na 540 wom. Inna kwestia  jest to ze wrazie awarii gwarancja nie obejmie tego bo jakby nie patrzec  nie zastowowano odpowiednich obrotow wom .

Opublikowano
Dnia 10.02.2019 o 10:56, narewski1988 napisał:

Dnia 10.02.2019 o 12:24, atarol napisał:

Jakby nie patrzeć to  stary model przez 6 lat mógł staniec tym bardziej ze jest to golas bez bajerow.  Druga sprawa mogliśmy przepłacić diler jeden wie. 

Wlaśnie dostałem oferte za kuhn gmd 2.80 w cenie 30k brutto ;) 

Opublikowano
Dnia 10.02.2019 o 08:55, MateuszKK napisał:

Zastanawiałem się bardziej nad vicon extra 228, lżejsza i tańsza, coś w granicy 30k brutto ;)

No właśnie, tylko ta cena :D Ale słyszałem dużo dobrego o tych kosiarkach ;) 

Brat również posiada pottingera tyle że troche wieksza, leci nią chyba 5 sezon i nadal 0 awarii, tyle co wymienione nożyki :D Ale szukam coś 2.80, taką mam wpisaną szerokość we wniosku ;) 

Rozważałem talexa, cena jest bardzo atrakcyjna a zdania podzielone, dużo słyszałem o tych kosiarkach w okolicy, każdy narzekał :/

A czy mógłby ktoś wypowiedzieć się może na temat kosiarek JF Stolla ? Obecnie kongskilde. Cena atrakcyjna a kosiarka wydaje się bardzo solidna ;) 

kosiliśmy kosiarką JF stoll 3,2m na centralnym zawieszeniu i ma jedną wade jest zajeb##cie droga w serwisowaniu wszystkie części są strasznie drogie nawet noże jak pamiętam ok 20 zł szt płozy 900 zł 

teraz kosze pottingerem i to dopiero jest kosiarka droga w  zakupie ale tania w ekspluatacji 

te płozy to 900zł1 szt 

a było chyba 7 jak pamiętam chociaż moge sie już mylić 4 lata nie kosze jf 

Opublikowano
Dnia 10.02.2019 o 08:55, MateuszKK napisał:

No to sobie trochę strzeliłeś w kolano. We wniosku dlatego najlepiej wpisać pewien zakres szerokości. Pisząc wniosek jesteśmy zainteresowani konkretną maszyną i wpisujemy jej parametry. Do realizacji mija zazwyczaj 2 lata i czasami się zmienia i zdanie i potrzeby. trzeba było wpisać np 2,8 do 3.20 wtedy miałbyś większy zakres wyboru.

Ja bym polecał Poettingera w zależności od potrzeb Novadisc 265 lub 305, a jak masz większe wymagania i kasy to novacat 262 lub 302. No ale jak masz wpisane ścisłe 2,8 to niestety nie da rady, chyba wybierałbym pomiędzy kuhn, krone i class chociaż szerokośc roboczą ma 2,85:P czyli też po za twoim parametrem:P

Z tych trzech to najbardziej Kuhn 

Opublikowano
19 godzin temu, edi89 napisał:

No to sobie trochę strzeliłeś w kolano. We wniosku dlatego najlepiej wpisać pewien zakres szerokości. Pisząc wniosek jesteśmy zainteresowani konkretną maszyną i wpisujemy jej parametry. Do realizacji mija zazwyczaj 2 lata i czasami się zmienia i zdanie i potrzeby. trzeba było wpisać np 2,8 do 3.20 wtedy miałbyś większy zakres wyboru.

Ja bym polecał Poettingera w zależności od potrzeb Novadisc 265 lub 305, a jak masz większe wymagania i kasy to novacat 262 lub 302. No ale jak masz wpisane ścisłe 2,8 to niestety nie da rady, chyba wybierałbym pomiędzy kuhn, krone i class chociaż szerokośc roboczą ma 2,85:P czyli też po za twoim parametrem:P

Z tych trzech to najbardziej Kuhn 

We wniosku nie można wpisać szerokości od jakiejś do jakiejś innej. Została wpisana kosiarka 2.80 cena 25 tys, gdyż miałem na oku kosiarke o tej cenie i tych wymiarach, ale rozmyslilem się, dużo złego o niej się nasluchalem. Kosiarke można kupić droższa ale o tych samych wymiarach, a jeśli ma już ona 2.82 czy 2.85 to nie ma znaczenia bo podchodzi to pod 2.80 😉 chyba jednak właśnie wybór padnie na kuhn, jest dobra oferta

Opublikowano

nie wiem jak u was w agencji rozpatrują wnioski, ale u mnie we wniosku w zestawieniu rzeczowo finansowym wpisuje się maszynę z określonymi parametrami ale z pewnym zakresem np. szerokość robocza 2,8-3,10 (nie podając konkretnego modelu maszyny) i to jest wiążące w doborze maszyn, A dopiero w opisie zadań wpisuje się konkretną maszynę (markę, model i cenę)

Jeśli chcesz kupić innej marki maszynę to jej parametry muszą się zgadzać z zestawieniem rzeczowo finansowym i dlatego warto tam wpisywać pewny zakres np. szerokości roboczej aby później można było kupić maszynę innego producenta. Jak wpiszesz zbyt wąski parametr to czasami może agencja zarzucić brak konkurencyjności, gdy ten parametr spełni np. tylko jeden producent.