Skocz do zawartości

jaka wybrać siatkę do bel?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie w claas variant reguluje się w sumie tylko ilość owiniec do konkretnego balota oraz hamulec siatki który gdy używam siatki tej 3600 lub 4500 to idzie od początku do końca bez problemu bez żadnych poprawek. Gdy założę inna trzeba niekiedy luzowac to tyle 

Opublikowano

U mnie to samo hamulec, i ilość owinięć. Czasami tylko gdy w trakcie belowania wymieniam siatkę, w pośpiechu zdarzy się że założę ją bardziej na jeden bok, i potem ją trochę przez to ściąga na ta stronę. Ale tak gdy ustawie równo, to owija całkiem dobrze. 

20170828_111933.jpg

Opublikowano

Skoczek1994 ale pięknie owinięty balot ;)

Mam pytanie moi drodzy. Mieliście do czynienia z tą siatką https://www.olx.pl/oferta/siatka-do-owijania-bel-john-deere-folia-john-deere-750-mm-500-mm-CID757-IDgu031.html#d63dbe2b17;promoted,

lub tą https://www.olx.pl/oferta/wisnet-siatka-do-bel-belowania-prasowania-rozne-rozmiary-jakosc-CID757-IDg2ain.html#d63dbe2b17

Moja prasa to Krone 130s. Pierwsza ma 123 cm, druga 125. Wydaje mi się, że 125 lepiej pokryje brzegi bela, z racji tego, że mojej Krone zdarza się, wcale nierzadko, zostawiać grzywki na bokach. Może macie jakieś inne propozycję siatek do K130s.Pozdrawiam.

Opublikowano
powiem wam tak od paru lat używam siatki prasa owija ładnie na boki wszystko ładnie ale potem jest problem z rozwijaniem bel od spodu bo zostaje kawałem siatki i jest to uciążliwe przy zadawaniu zeierzętom
Opublikowano (edytowane)

Paweł Wiem o czym mówisz, ze słomą jeszcze nie ma problemu bo da się się siatkę wyciągnąć. Ale przy sianokiszonce czasami trzeba ten pasek ze spodu oderwać, i wybierać podczas rozdawania. Chociaż ja sobie z tym radzę w ten sposób, że zanim postawie belkę na ziemi obcinam i rozwijam dół foli razem z siatką i spokój.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

Stoję przed dylematem kupna siatki do prasy claas variant 260.

Wcześniej owijałem tylko sznurkiem wiec w tym temacie jestem zielony. 

W okolicy w sklepie spotkałem siatkę firmy Covernet. Macie jakieś opinie na jej temat? Jaka siatkę byście polecili? 

Która najlepiej pokrywa całą belkę i nie zostawia grzywek na bokach?  

Opublikowano (edytowane)

A o siatce Claas Rollatex czy Agrinet coś słyszeliście? 

Prasa pasowa duży zgniot na słomie to myślę że niema co brać jakąś siatkę z dolnej półki. Żeby to się jakoś trzymało kupy. 

Edytowane przez DamianWawrowski
Opublikowano

Udało mi się kupić na próbę rolkę siatki Netwrap (CNH).

Nie jestem zadowolony z tej siatki jest słaba, pęka i słabo pokrywa bele.

Teraz zastanawiam się nad siatką Hellasnet 125x3000 m. 

Myślę że ta szersza lepiej pokryje belę.

Opublikowano

Bo to jest ten cały covernet siatka słaba i tania każda marka ja ma ludzie kupują bo tańsza parę groszy dilerzy też to wciskaja bo chłop na 100 bel nie kupi siatki 4500 za 1000zl...

Kup sobie 3600 John deere xtra net lub claas rolatex pro albo jeszcze new holland premier infinet 4500 miałem wszystkie i są super. 

Powiem to jeszcze raz pytajcie o siatkę Premium nie o badziewie... 

Opublikowano
Od x lat używam siatek tamy covernet czy CNH i nie zgadzam się z opiniami że jest słaba że pęka itd. Bo testowałem różne inne hellasnet, netzwerk a także tzw. Premium tamy w kolorze JD, i zostalem przy covernet. Od ubiegłego roku owijam wiecej jak 2,5 bo po mojej prasie Stalokomorowa i mocno zabitych belach siatka puszczala i miałem problem przy owijaniu folia, bela nie chciała się obracać na owijarce, to samo było na siatkach premium. A jak daje teraz 3.0 to jest super. Belki slomy ważą u mnie do 220-230kg suchej slomy.
Opublikowano

Twojej prasie może, i pasuje. Mojej nie, u mnie słoma waży podobnie, a zdarzały się nawet i ponad 250kg z jęczmianki. I na cnh przy 2,5 obrotu siatka po przewiezienu beli w chwytaku ledwo się trzymała.  Na hellasnecie robię jakieś 2,25 i bez problemów także po co przepłacać? Cnh z resztą jest cieńszy wystarczy porównać nową rolke, jednej i drugiej i różnica jest spora w ich grubości na korzyść hellasnet. Chyba też przez tą grubość rolki wariował mi hamulec w prasie, bo to była jedyna siatka z którą miałem problemy przy prasowaniu. Hellasnet poza tym ładniej leży na beli, a te zielone paski fajne zachodzą na boki. 

Opublikowano
U mnie hellasnet też pekal lub puszczala siatka przy 2,5. Tylko że u mnie 2,5 wychodziło realnie na beli 2,0😁 co do grubość to faktycznie zwykły covernet jest cienszy, teraz już robią dwa rodzaje i jest porównywalna z innymi bo ludzie marudzili ale wytrzymałość taka sama. Ma w tym roku taka i taka. U mnie czy hellasnet czy covernet to i tak na boki nie zachodzi i w sumie lepiej po co później się męczyć.
Opublikowano

Przy belowaniu słomy też zauważyłem że trzeba dawać więcej siatki, ponieważ bela po wyrzuceniu z komory się rozpręża. Przez co rośnie i jak się daje na styk, to okazuje się że potem może pękać. Co do zachodzenia na boki to mi udało się to tak ustawić, że jest rozprowadzona idealnie po całej szerokości nie zachodząc zbyt mocno ma boki by właśnie potem się nie męczyć przy rozwijaniu. Co by nie mówił ładnie owinięta siatką bela bardziej cieszy oko. A i gdy u ludzi się robi są bardziej zadowoleni, z ładnych bel. :D