News
farmer-f13

Odszkodowania do bydła za utracone dochody

Polecane posty

farmer-f13    1

Cena za byki z dnia na dzień spadła 1,50zł na kilogramie i leci w duł dalej co gorsza nikt teraz niechęć skupować za granicę bo czekają co orzeknie komisja. Moim zdaniem zawiniło tu Państwo i powinno to zrekompensować chłpu dopłatą do każdego kilograma byka który chce sprzedać na rynek. Odnas wymagają to niech dadzą coś od siebie skoro zawiniła ubojnia kontrolowana przez państwowego inspektora weterynarii. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sylwekx25    1312

Przede wszystkim zawinili dziennikarze bo jak zwykle zrobili aferę z niczego. Jedna ubojnia to nie cały kraj. Mogli bez rozgłosu wyciągnąć konsekwencje od właścicieli tej ubojni i sprawa zamknięta. A tychże dziennikarzy powinni teraz pociągnąć do odpowiedzialności za działanie na szkodę państwa i rynku wołowiny.

  • Like 7

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrp88    115

Dobrze, że tych co sprzedawali i skupowali nie trzeba pociągnąć do odpowiedzialności. Na pewno nikt nie wiedział, co należy zrobić z leżącym bydłem. 

  • Like 2
  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Sylwekx25    1312

Pourazowe zawsze bez problemu kupowali , przecież mięso z takiej krowy nie jest szkodliwe a co najwyżej gorszej jakości. Jak ściągają starą wieprzową padline z zachodu to jakoś nikt się tym nie interesuje...

  • Like 2
  • Thanks 1

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Trzode już dojechali, teraz czas na bydło. Na wiosne ptasia grypa. Jeszcze coś na konie znaleźć i śmiało możemy powiedzieć : PiSie, twoje dzieło.

  • Like 1
  • Thanks 3
  • Haha 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tumiwisizm    203

O jednej ubojni to wiadomo dzisiaj a ile tego jest w skali kraju to nie wie nikt. Najbardziej zawiniły te łajzy które sprzedawały zdechlaki, byle tylko odzyskać z 500zł. Sami stworzyli rynek, sami zaczęli proceder i to do nich trzeba by wjechać z ogniem i mieczem. I nie mówię o sztukach ze złamaną nogą tylko faktyczne zdechlaki, leżaki z antybiotykiem itp itd. 

Powiatowi to w wiekszości niedojdy albo łajzy czekające tylko żeby kogoś upier*lić ale najbardziej nabruździli tutaj ci którzy sprzedawali i sprzedają syf.  

  • Like 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelol111    1023

Każdemu by sie należało za utracone dochody - posrednikom, sklepikarzom, włascicielom ubojni, pracownikom.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtal24    496
farmer-f13 napisał:

Cena za byki z dnia na dzień spadła 1,50zł na kilogramie i leci w duł dalej co gorsza nikt teraz niechęć skupować za granicę bo czekają co orzeknie komisja. Moim zdaniem zawiniło tu Państwo i powinno to zrekompensować chłpu dopłatą do każdego kilograma byka który chce sprzedać na rynek. Odnas wymagają to niech dadzą coś od siebie skoro zawiniła ubojnia kontrolowana przez państwowego inspektora weterynarii. 

jeszcze za asf nie wyplacili ludzia odszkodowan a Ty juz chcesz za bydlo moze niech zaplaci tvn zaklad w ktorym ten preceder byl i rolnicy ktorzy sprzedawali te lerzaki za grosze. sami sobie zgotowaliscie ten los. (mowie tu o hodowcach wolowiny)

  • Like 1

ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrp88    115

To co tam ciągali za nogi to raczej był produkt uboczny przy produkcji mleka. Na razie producenci mleka jakoś milczą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer-f13    1

Panowie dżentelmeni nie jestem dobrze zorjetowany ale TVN to chyba niemiecka stacja a podobny preceder wykryto u nich w październiku 2018r tylko załatwili to po cichaczu a teraz nas chcą udusić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adrian_K_90    752
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

Przede wszystkim zawinili dziennikarze bo jak zwykle zrobili aferę z niczego. Jedna ubojnia to nie cały kraj. Mogli bez rozgłosu wyciągnąć konsekwencje od właścicieli tej ubojni i sprawa zamknięta. A tychże dziennikarzy powinni teraz pociągnąć do odpowiedzialności za działanie na szkodę państwa i rynku wołowiny.

Wybacz, ale dziennikarze to nie urzędnicy państwowi. Nie po to wietrzą aferę, aby ją po cichu załatwiać.  Jaki by mieli w tym interes? Poza tym jedna ubojnia? Ok, oficjalnie możemy tak mówić......... i tyle. Zaś domaganie się konsekwencji od tych co przekręt ujawnili, a nie tych co go stworzyli jest najdelikatniej mówiąc, średnie. 

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
domat1998    49

Aktualnie  tvn jest amerykańskie ,mleczarze też tracą taka krowa na rynku jest warta od 5-8 tys złotych jak ci zejdzie kilka w roku to jest spora kasy.Ceny krów na rzeż też spadają ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adrian_K_90    752

@farmer-f13 akurat nie, tak się składa, że amerykańska a wcześniej francuska. Do Niemców akurat  nigdy nie należała. Do Niemców zaś należy np. radio RMF, czy taki popularny portal jak Onet. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer-f13    1

No ok i dlatego na drugi dzień po aferze Amerykanie z Niemcami podpisali umowę promowania amerykańskiej wołowiny w Niemczech... Przypadek...? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzeski    4

Dobra dobra panowie i panewki w 2013 roku była podobna afera z bydlem. Wtedy "wypromowal" ją TVP...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer-f13    1

Dzisiaj nie potrzeba żeby wybuchła wojna wystarczy mieć odpowiednie narzędzie jakim jest dostęp do telewizji i można wszystkim w głowie namotac zobaczcie co się dzieje u ruskich w wiadomościach przekazywanych przez telewizję 

Jak mawiają propaganda dźwignią handlu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
thor1984    105

Pewnie zaraz zostanę zjechany ale po wypowiedziach niektórych to wszyscy są winni aby nie rolnicy. Akurat w tym konkretnym przypadku uważam, że winni są rolnicy którzy mówiąc prosto srali do własnego gniazda. 

  • Like 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Patryk1222    91

Piedo... Za przeproszeniem od dawna kupowali leżaki i nic w tym strasznego jak krowa czy byk złamie nogę przecież to mięso jest normalne do wywalenia idzie tylko część gdzie jest np złamanie... 

Poza tym gdzieś obiło mi się o uszy że to mięso co znaleźli też było ok tylko aferę robią... 

  • Confused 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
staszek131415    4014
1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

@farmer-f13 akurat nie, tak się składa, że amerykańska a wcześniej francuska. Do Niemców akurat  nigdy nie należała. Do Niemców zaś należy np. radio RMF, czy taki popularny portal jak Onet. 

Do niemców i innch nacji należy w polsce wszystko większość przetwórstwa także tym eksportem z polski to bym się nie szczycił zbytnio

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrp88    115
41 minut temu, thor1984 napisał:

Pewnie zaraz zostanę zjechany ale po wypowiedziach niektórych to wszyscy są winni aby nie rolnicy. Akurat w tym konkretnym przypadku uważam, że winni są rolnicy którzy mówiąc prosto srali do własnego gniazda. 

Nareszcie jakiś głos rozsądku. Jak dupną księdza molestującego dzieci, to gawiedź krzyczy, że on niewinny. Taka polska wiejska mentalność.

 

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    2113

Bo dziadki nie wiedzą co to internet 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtal24    496
Patryk1222 napisał:

Piedo... Za przeproszeniem od dawna kupowali leżaki i nic w tym strasznego jak krowa czy byk złamie nogę przecież to mięso jest normalne do wywalenia idzie tylko część gdzie jest np złamanie... 

Poza tym gdzieś obiło mi się o uszy że to mięso co znaleźli też było ok tylko aferę robią... 

co innego jest ubój z konieczności jak bydło sobie coś złamie a co innego jak krowa chora sie nie podnosi dwa tygodnie wet wali leki jakie tylko i później rolnik sprzedaje taka krowę i to chodzi o takie przypadki

  • Thanks 2

ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
weksel    152

iskrą było to że problem był od dawna po nocach cuda robili w tych ubojniach,papiery świadectwa kolczyki wszystko idzie ominąć TVN rozdmuchał problem i mamy ognisko,A co się handlarze na chłopach dorobili to ich

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik2102
      Witam, czy jest ktoś z okolic Kalisza i kupuje płynny wywar gorzelniany do bydła lub by był zainteresowany kupnem? Osobiście bym chciał kupić tą pasze  tylko że muszę wziąć całą cysternę a aż tyle nie potrzebuje i szukam chętnych z okolic kto by był jeszcze zainteresowany kupnem tej paszy 
    • Przez Sydys
      Hej,witam.Miałam wypadek który odbył się na terenie zakładu pracy.Z racji na długi czas zwolnienia lekarskiego zostałąm zwolniona z pracy.Dostałam odszkodowanie ale uważam je za zbyt niskie słyszałam że sprawe można oddać w ręce firmy która przejmie odszkodowanie.Tak jak tu https://automobilis.pl/doplaty-do-odszkodowan/ Co myślicie o tym?
    • Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj