Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby rdzę usunie do zera, ale siedzi ona już głęboko w materiale. Tylko wycinanie i wstawianie łatek może ją powstrzymać. Ten typ korozji pokazuje jak bardzo kujowy jest materiał, z którego ten rozsiewacz jest zrobiony. 

Opublikowano

Dziury porobisz. 

Guzik prawda nie wszystkie zachodnie! Sąsiad ma nowkę Rauch MDS 19.1R (2 najniższy model w stawce) ok 10 lat użytkuje go na 120 ha. Rdza? A co to takiego? Jeden jedyny problem jaki miał on i ja to zardzewiały śruby motylkowe od regulacji dawki. Tubka smaru za 10 zł i problem rozwiązany

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

Dziury porobisz. 

Guzik prawda nie wszystkie zachodnie! Sąsiad ma nowkę Rauch MDS 19.1R (2 najniższy model w stawce) ok 10 lat użytkuje go na 120 ha. Rdza? A co to takiego? Jeden jedyny problem jaki miał on i ja to zardzewiały śruby motylkowe od regulacji dawki. Tubka smaru za 10 zł i problem rozwiązany

Prawda jest taka że starsze maszyny to tak jak starsze mercedesy,nie do zdarcia,a te nowe to i materiał kiepski i farby

a z 2 strony to czasem sie nie dziwie ,sąsiad siał ozime orał siał nawóz 2 traktorem i zaraz 3 z agregatem siał

no ale zaczęło już potem padać wiec została częśc do wiosny,tyle że w rozsiewaczu jeszcze 3/4 polifoski,ale niech poczeka do wiosny nawet od traktora nie odpięte

od razu zaznacze że to nie poznaniak,tylko przeszczep z Terespola 😉

Opublikowano

A czy ja jestem tak głupi żeby zostawić rozsiewacz z nawozem nieumyty po pracy? 

Kuhn kupił Raucha ale Rauch nie zgodził się na zmianę nazwy. Jakoś tak. Ale rozsiewacz Kuhn też da radę kupić. Tylko naklejka ;)

Opublikowano

Miałem ten wyrób rozsiewaczo-podobny jak to piszecie lejka. Blisko 30 lat za nim i rdzy to tam nie było prawie wcale. Myty był jak to kiedyś z weża pewnie i pod dach.  Ale tam ocynk to był ocynk nie o co dziś. Dodam, że te 30 lat na małym gosp było bezawaryjne.

Dziś abra w ocynku korozji po 3 latach ma więcej jak on po 30. Ale tragedii nie ma, o wiele mniej jak na tym amazone.

• Like 2
Opublikowano

kolega miał cos podobnego ,rok prod 2012.Po dwóch latach, chyba było już po gwarancji coś takiego zgłosił i o dziwo producent uznał reklamację.Gdy od niego zabierali to na samochodzie było takich samych kilka sztuk.Nie wiem czy to szło przez dealera czy też bezpośrednio od producenta był nakaz  , kto się zgłosił to mu uznali , a kto uznał ,że po gwarancji i olał sprawę to stracił

Spróbuj kolego przez przedstawiciela handlowego to może się coś uda  załatwić

Opublikowano

sumek666 napisał:

@ZELKOW tutaj też spójrz ;)

ja już swojego zgłosiłem kilka znaków rdzy bardziej z mojej winy ale przy okazji zrobią na łopatkach tą rdze bo zastanawiam się jak to możliwe że łopatki zaczęły rdzewieć , w tych rozsiewaczach aby uważać żeby nie uszkodzić powłoki lakierniczej i będzie okej, co do farb to normalka, Unia nakazała stosowanie farb wodnych i się robią takie jaja, trzeba by ściągać coś ze stanów o ile mają takie rozsiewacze. W amazone zauważyłem że nie gromadzi się nawóz nigdzie gdzie się nie da wymyć. Ja znów narzekam jak cholera na unie brzeg bo już rok nie sieje nawozy, był już malowany i wstawiłem pod dach i dalej żre szkoda gadać, nawóz dostaje się do zębatek, łańcuch raz w roku do wymiany a dojście super normalnie brak słów a na dodatek skrzynia się gnie i rozłazi się, nie wiem może w. nowych poprawili tą konstrukcje i wogóle