Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

następny z ostatniej lekcji uciekł , by spekulować !!

• 0
Opublikowano
56 minut temu, KupiecPL napisał:

no jak będziemy wozić po takich pośrednikach jak kowalczyk dyzma czy ktoś jeszcze to nie dziwie się że i ceny leca... nie lepiej samemu sobie poszukać odbiorcy końcowego? Przecież takie skupiki to tylko żerują na ludziach. Nie raz i nie dwa jakaś babka od tego kowalczuka czy dyzmy  dzwonila i proponowała mi za pszenzyto 740brutto za 100t towaru gdzie w tym samym momencie miałem ofertę 80-100zł wyższą. 

Pytanie czy ona tak mnie w balona chce zrobić czy są aż tak słabi, żeby nie poszukać sobie lepszej oferty na kupowane tyowary?

Zawsze byłem tego samego zdania ,gnać złodziei  !

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Sumik napisał:

cholera a w zniwa mowiles ze dobry hodowca w zniwa robi zapasy na cały rok

Pewnie żerobi ale nie po tych cenach co w tym roku

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, LukaszBONQ napisał:

kupowałem poniżej 700zł/t pszenicę także ekonomii nie musisz mnie uczyć, ani o mój kapitał się martwić.

Jeżeli Miałeś taką szansę to wszystko ok ,ale u nas w żniwa cena praktycznie szła w górę co dzień za przypaloną jarą pszenicę dawano od ręki 770 brutto,cena zimówki po 15.08 skoczyła do 800-30,styczeń 850-890,obecnie ok 850  wszystko ceny netto, a to co bezpośrednio w żniwa było w obiegu to co do jakości była porażka[praktycznie całe zakupione zboże w pazdzierniku musiało być gazowane]. Ostatnie lata u nas ceny w żniwa są o ok 30-40 zł niższe jak na porcie i w ciągu roku też niewiele się zmieniają max 100zł w ciągu całego sezonu, jeżeli kupiłeś po 700 to lepiej sprzedać jak przepuszczać przez świnie,mniej roboty a większy zysk

• 0
Opublikowano

dziś tel z pewnej firmy poszukują pszenicy kukurydzy jęczmienia cena za pszenice nie do uwierzenia dopytywałem chyba ze 4 razy 830 netto ale minus taki termin 90 dni :/ płatność i trzeba dowieźć

• 0
Opublikowano

To i kasy pewnie nie zobaczysz

2 minuty temu, Dawid151599 napisał:

dziś tel z pewnej firmy poszukują pszenicy kukurydzy jęczmienia cena za pszenice nie do uwierzenia dopytywałem chyba ze 4 razy 830 netto ale minus taki termin 90 dni :/ płatność i trzeba dowieźć

.

• 0
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, ws71 napisał:

Jeżeli Miałeś taką szansę to wszystko ok ,ale u nas w żniwa cena praktycznie szła w górę co dzień za przypaloną jarą pszenicę dawano od ręki 770 brutto,cena zimówki po 15.08 skoczyła do 800-30,styczeń 850-890,obecnie ok 850  wszystko ceny netto, a to co bezpośrednio w żniwa było w obiegu to co do jakości była porażka[praktycznie całe zakupione zboże w pazdzierniku musiało być gazowane]. Ostatnie lata u nas ceny w żniwa są o ok 30-40 zł niższe jak na porcie i w ciągu roku też niewiele się zmieniają max 100zł w ciągu całego sezonu, jeżeli kupiłeś po 700 to lepiej sprzedać jak przepuszczać przez świnie,mniej roboty a większy zysk

To nie jest tak łatwo podjąć decyzję o zakończeniu produkcji, dzięki zapasom taniej kupionego zboża jakoś jeszcze mogę funkcjonować, W przypadku poprawy koniunktury będę z pustymi budynkami i co wtedy. A jak ktoś ma podstawowe stado to odbudowa na nowo trwa kupę czasu. Śmieszą mnie tylko komentarze ludzi piszących, że fajnie jakby świnie były po złotówce. Jak już kiedyś pisałem - jeśli mają więcej niż 12 lat to oznacza problemy ze zdrowiem psychicznym...

A ja nie kupowałem lokalnie pszenicy, nie mam na to czasu. Po prostu zamówiłem u przewoznika i przywiózł, nie wnikam skąd

Edytowane przez LukaszBONQ
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, bizon1 napisał:

@dawid było im powiedzieć że zrobisz im promocję po 810 warunek kasa na ręke

tak że z takimi firmami się nie handluje .

Ja już zboże wywoże do innej firmy za taką samą cenę umowe pisaliśmy wczesniej i kasa na koncie juz jest a raczej juz prawie nie ma bo nawozy itp ale każdy krzyczy ze zboża w opór a są co szukają firma wydaje sie byc ok działa od 2003 roku ale z tego co wiem to płacili do 14 dni wiec coś sie może dziać :)

@wicherek małopolskie 

• 0
Opublikowano

Ceny pszenicy pójdą do góry , susza już się zaczęła   ,prognozy pogody dla lubelskiego nie przewidują deszczu przez najbliższe dwa tygodnie  , amerykańska prognoza zaczyna się sprawdzać , wysiejemy saletrę pierwszego Marca i będzie leciał azot w powietrze , kto ma starą pszenicę , niech trzyma ! sprzedać można tylko Staszkowi  po znajomości .

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Wielkopolska jeszcze gorzej rowy prawie puste z drenów ani kropla wody nie leci ,  nawet mój ojciec co ma prawie 70 lat nie pamięta  aby pod koniec lutego by taki deficyt wody

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, przemo89 napisał:

Gdzie  w małopolskim dostałeś 830?

W mojej okolicy jak wyszło na jesieni na 750 netto tak do tej pory bez zmian.

Firma która proponowała taką cene jest w Wielkopolski :)

• 0
Opublikowano

Jak zacznie padać to będziecie płakac że zebrać nie idzie teraz rośinom dużo wody nie potrzeba także te gadki o suszy to między bajki włożyć teraz można

47 minut temu, Wicherek napisał:

Ceny pszenicy pójdą do góry , susza już się zaczęła   ,prognozy pogody dla lubelskiego nie przewidują deszczu przez najbliższe dwa tygodnie  , amerykańska prognoza zaczyna się sprawdzać , wysiejemy saletrę pierwszego Marca i będzie leciał azot w powietrze , kto ma starą pszenicę , niech trzyma ! sprzedać można tylko Staszkowi  po znajomości .

,

• 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie poziom wody w studni od jesieni spadł, wcale tak różowo nie jest. Faktycznie, na wiosnę zapowiada się susza.

dzisiaj rano -9 stopni, spadło 0,5cm śniegu wczoraj. Generalnie z opadami nie za bogato tej zimy

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano

Okolice białej podlaskiej tam gdzie zawsze stała woda na polu juz jest przejezdne śmiałem siarczan magnezu i aż sie zdziwiłem że tak twardo już. Trzeba bedzie jak najszybciej posiac jare puki troche wilgoći jest.  Niby teraz ostatni podryg zimy. Tak wiec trzeba myslec o azocie w ozime co by wykorzystać wilgoc zimową

• 0
Opublikowano

Ceny na matifie znowu troche w góre. Może spadki wyhamują. Z firmy Kowalczyk dostałem propozycje 790 zł brutto z odbiorem z podwórza 800 brutto u nich na placu. A była po 830 zł z podwórza. Te 790 zł z odbiorem to jeszcze nie jest źle. Przed spadkami ferma drobiu znajdująca sie 30 km ode mnie miała po 800 brutto a trzeba doliczyć jeszcze koszt transportu. Swoją przyczepą to bym jeździł 3 razy. Moge tez wynająć znajomego to zawiezie ciężarówką ale koszt wzrośnie średnio 3-3,5 zł za kilometr w obydwie strony. A kursów byłoby dwa w tym wypadku. A na skupie 3 km ode mnie była po 750 zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v