Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

To jest kukurydza stąd ta cena.

Już nie dzwoni, ale dla bezpieczeństwa zgłosiłem na posterunku, akurat mam za rogiem KP.

Jak mi ktoś szyby powybija to gość będzie pierwszym podejrzanym.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, eheskey napisał:

przed chwilą dostałem smsa od cargilla. Oferują za konsumpcję 12,5 białko 835zł netto dowiezione w marcu(!) do Jarosławia - Kapka. Taka sama cena w cefetrze. Lubella 820 netto maks

cargill ale gdzie?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, eheskey napisał:

przed chwilą dostałem smsa od cargilla. Oferują za konsumpcję 12,5 białko 835zł netto dowiezione w marcu(!) do Jarosławia - Kapka. Taka sama cena w cefetrze. Lubella 820 netto maks

835-40 netto dowiezione do kapki to można nawet dziś dostać jak się ma kontakty. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

dzwonil do mnie dzis jakiś dziwny typ z sako czy jakoś tak.  i dawal 780 netto za konsumpcyjna pszenice. Facet sie jąkał jakby czuł że mnie w chu..a robi. Za 780 to niech sobie buty idiota kupi. 

Ludzie ogarnijcie się i niedajcie sie nabrać na takie ceny... Jak nie bedziemy sprzedawac to zmiękną.

Edytowane przez KupiecPL
  • 0
Opublikowano

dobre i 10 osób... TY jak widze po nicku z pozycji skupującego zboże więc nie możesz napisac nic innego. Brak podaży Ci nie na rękę i ja to rozumiem.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jeszcze nigdy na tym forum nie było takiej zmasowanej nagonki by sprzedawać , ale fakt jest taki że zawsze po takim fermencie zboże drożało (można sprawdzić we wcześniejszych stronach forum) . Trochę to jest jak z Kubusiem Puchatkiem "Im bardziej zaglądał do środka tym bardziej prosiaczka nie było " :)  . Tak teraz im bardziej zaklinają że nie podrożej tym bardziej jestem przekonany że podrożeje :) . Wystarczy poczekać .

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, KupiecPL napisał:

dzwonil do mnie dzis jakiś dziwny typ z sako czy jakoś tak.  i dawal 780 netto za konsumpcyjna pszenice. Facet sie jąkał jakby czuł że mnie w chu..a robi. Za 780 to niech sobie buty idiota kupi. 

Ludzie ogarnijcie się i niedajcie sie nabrać na takie ceny... Jak nie bedziemy sprzedawac to zmiękną.

oni tam teraz mają jakiegoś zamotanego gościa, który nie może się za bardzo wysłowić. A ceny no jak to ceny. Pożal się Boże. Wystarczy dwa trzy telefony żeby zobaczyć ile oni chcą zarobić na tobie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@damianzbr napisz mi, która to paszarnia z Golubia tak słabo płaci, bo wiem o dwóch z czego jedną znam i ma w cenniku zupełnie inne stawki (cennik w necie jest).

doczytałem, że qq, ale i tak możesz napisać która to.

Edytowane przez paweljrfarmer
  • 0
Opublikowano
43 minuty temu, KupiecPL napisał:

To ludzie z byłego Unexu ,ukradli dane wszystkich   dostawców    starej firmy i dzwonią , szukają jelenia 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Zetor86 napisał:

również taki cennik dostałem. całe szczeście mam kupca co płaci jeszcze 855 brutto za pszenice i odbiera w miare szybko. Swoją drogą jeszcze tydzień temu dawał mi facet 870 z gospodarstwa.

PS nie mam zamiaru siać paniki tylko moje spostrzezenie

Kolego odnosiłeś się do ceny 835 netto, którą kolega podał, więc nie wiem czy te 855 brutto to dla ciebie taki złoty interes :D. 

Myślę że dzięki forum już wiele osób zarobiło pieniądze kosztem spekulantów i oszustów, więc jeżeli ktoś słucha że będzie taniało, bo ktoś twierdzi, że będzie, bo agrobiznes podał, że magazyny pełne, to chyba musi się lekko podszkolić, że na tym świecie są osoby, które można nazwać cwaniakami, bo poprzez sianie propagandy chcą doprowadzić do paniki, której celem jest zarobienie paru złociszy. 

Damian skoro siedzisz w branży i handlujesz, to napisz jakie mogą być powody obniżek. Co twoim zdaniem na nie wpływa. I jak np. mogą się mieć prognozy plonowania na bieżące potrzeby paszarni i młynów. Co więcej wyczarują na bieżacą działalność z przyszłych prognoz? Pewnie nawet wiedzą jaka będzie presja mączniaka na oziminy za 2 miesiące i ile będzie zwyżki w plonie w związku z powyższym. Cały czas twierdzę, że trzeba walczyć ze starymi sztuczkami spekulantów, bo może jeszcze nie wiedzą, że obecnie rolnik ma dostęp do informacji i zagląda tu i tam, a nie tylko w świński ogon i świńskie odchody

• 0
Opublikowano

Jest luty każdemu potrzeba nawozu , to oprysk , paliwo , opłaty to są miesiące zazwyczaj ludzie zaczynają sprzedawać , i są takie huśtawki  cen nie każdy ma tyle kasiory by trzymać pszenicę do czerwca , po prostu życie jest brutalne .

• 0
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, galan99 napisał:

Jest luty każdemu potrzeba nawozu , to oprysk , paliwo , opłaty to są miesiące zazwyczaj ludzie zaczynają sprzedawać , i są takie huśtawki  cen nie każdy ma tyle kasiory by trzymać pszenicę do czerwca , po prostu życie jest brutalne .

Trafione w punkt, tak sama sytuacja była jesienią z nawozami ludzie brali to co chwile powyzki cen nawozów a teraz leca nawozy w doł bo juz wiekszosc ludzi nie potrzebuje:)

Edytowane przez lonoh
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, grzeskw75 napisał:

11 stycznia sprzedane: pszenica konsumpcja 870 netto, pszenica pasza 830 netto, żyto konsumpcja 720 netto ciekawe czy to był dobry ruch...

Poszło do jakpol? Bo takie ceny wtedy miał 

@damianzbr wyczyść skrzynkę 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

To jest kukurydza stąd ta cena.

Już nie dzwoni, ale dla bezpieczeństwa zgłosiłem na posterunku, akurat mam za rogiem KP.

Jak mi ktoś szyby powybija to gość będzie pierwszym podejrzanym.

Damian mam do Ciebie ważną sprawę usuń wiadomości ze skrzynki lub się odezwij do mnie na pw 😉

• 0
Opublikowano
38 minut temu, lonoh napisał:

Trafione w punkt, tak sama sytuacja była jesienią z nawozami ludzie brali to co chwile powyzki cen nawozów a teraz leca nawozy w doł bo juz wiekszosc ludzi nie potrzebuje:)

Nawozy lecą w dół.. Masz jakieś info o tym?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v