Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja też rozmawiałem dziś z paszarniami na pszenice chcą pisać umowy z dostawa dopiero na połowę marca, pszenzyto idzie ale chcą ciąć 5-10zl na tonie. Także na zwyżki się nie zanosi. Ja tez nie podpisuje dużych kontraktów żeby nie umoczyc ale czasem dzięki temu można zyskać 😃

• Like 1
  • 0
Opublikowano

PM Teresin koniec listopada było 890zł netto początek stycznia 870 netto a obecnie 840 netto i dostawa na maj... cena na kontrakt na nowe żniwa 740 netto

w 2017 roku z polski wyjechało 4 mln ton zbóż w analogicznym okresie 2018 700tys ton panowie nie chce straszyć ale pszenica raczej w dół jeśli tylko utrzyma się obecny stan upraw to o podwyżkach można zapomnieć chyba że wysuszy jak w zeszłym roku ale to będzie wiadomo w czerwcu.

• 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Pawel1344 napisał:

PM Teresin koniec listopada było 890zł netto początek stycznia 870 netto a obecnie 840 netto i dostawa na maj... cena na kontrakt na nowe żniwa 740 netto

w 2017 roku z polski wyjechało 4 mln ton zbóż w analogicznym okresie 2018 700tys ton panowie nie chce straszyć ale pszenica raczej w dół jeśli tylko utrzyma się obecny stan upraw to o podwyżkach można zapomnieć chyba że wysuszy jak w zeszłym roku ale to będzie wiadomo w czerwcu.

Początek stycznia na pewno nie było takiej ceny. Codziennie przejeżdżam obok i co jakiś czas wpadam spr co się dzieje... od żniw kukurydzianych pszenica była prawie na stałym poziomie ok 800 netto. Początek stycznia było to 810 netto. Dopiero od ok 2 tygodni jest 840

Edytowane przez choinek.pawel
  • 0
Opublikowano

Może trzeba się zastanowić, dlaczego z Polski tak mało zboża wyjechało:

1. Duże zapotrzebowanie krajowe, które ledwo już pokrywa produkcja, zwłaszcza w 2018 roku

2. Wysokie ceny na rynku krajowym związane z p. 1

3. Wzrosły koszty transportu w 2018 i jest to trend utrzymujący się

4. Nie ma sztucznego reeksportu zbóż z Ukrainy i Rosji dzięki uszczelnieniu granic , cła i VAT (pokłosie walki z szara strefą paliw i mafii VAT)

Nie ma co liczyć na wielkie zwyżki, jeśli nie będzie bodźców technicznych na giełdzie, ale też nie ma podstaw do wielkich obniżek, bo 10 czy 20zł to nie obniżka

Ktoś pisał , że SAKO nie kupuje pszenicy jakościowej - to co wożą do Lubelli ? To, co kupili  jako paszowe ? Pewnie tak.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jacek37 napisał:

Chyba chodzi o utrzymanie ceny na tym poziomie każdy myślał że na wiosnę ceny pujda na 1000 ale to marzenia 

też mi się tak wydaje. Afera bydłowa raczej też hamuje wzrosty paszy... 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, robercikj100 napisał:

trzeba sie Staszka zapytać czemu tanieje. On będzie wiedział najlepiej.

Wcale nie tanieje tylko się stabilizuje cena 🤔

1 godzinę temu, Pawel1344 napisał:

Dokładnie

• 0
Opublikowano

Już w Marcu , Kwietniu na polach pszenicy będzie królowała żółta karłowatość jęczmienia ,ona już jest tylko czeka na ciepło żeby się ujawnić w pełnej  Krasie  , nie trzeba suszy , plony tego roku będą gorsze  jak w ubiegłym , przypomnijcie sobie ile było mszycy na polach i czy walka z nią była skuteczna ? kto z Was może powiedzieć że zwalczył ją w 100 %  ?  , to samo w rzepaku !    wirus rzepy   !

• 0
Opublikowano

Nie wiem gdzie te mszyce widziałeś na pszenicy w rzepaku owszem było dużo ale jaki wpływ na plon będzie na dziś nie da się stwierdzi

• 0
Opublikowano

Ja się ciągle pytam skąd oni mają pszenicę. U nas nikt np. nie wozi. Skąd więc paszarnie biorą na tyle że im starcza. Nawet agrobiznes pierdział ostatnio o dużym zapotrzebowaniu i rosnących cenach. Także to wygląda na zmowę cenową i nawet jak będzie obniżka, to chce wiedzieć czym spowodowana. Przecież to jest zwykłe złodziejstwo  praktykowane od lat, a nikt nawet nie zaprotestuje. Mechanizm działa a ten pieprzony minister siedzi tylko na stołku i powtarza stare farmazony. Jak może być podwyżka, jak ceny ustalane są na poziomie, gdzie się zboże zawozi bezposrednio ze skupów? Tu nawet kataklizmy światowe i giełdowe nie pomogą. Pytanie jakie są możliwe przyczyny obniżek? Takie np, jak Koniu ostatnio pisał, że rzepaki wg jakiegoś tam dyrektora mogą wymarznąć?  Już teraz wiedzą ile będzie w sierpniu, a może Rosja ma więcej o 20 mln niż im faktycznie urodziło? A  jak będzie w miarę sypało to na następny rok ustalą pułap na 650 zł i  będą manewrować od 600-700 zł, jak im będzie wygodnie. A my ponarzekamy, a i tak nic nie poradzimy. Po pierwsze minister do odstrzału, bo na razie jest tak skuteczny jak planowany niedawno odstrzał dzików :D

• 0
Opublikowano
7 minut temu, JozB napisał:

Ja się ciągle pytam skąd oni mają pszenicę. U nas nikt np. nie wozi. Skąd więc paszarnie biorą na tyle że im starcza. Nawet agrobiznes pierdział ostatnio o dużym zapotrzebowaniu i rosnących cenach. Także to wygląda na zmowę cenową i nawet jak będzie obniżka, to chce wiedzieć czym spowodowana. Przecież to jest zwykłe złodziejstwo  praktykowane od lat, a nikt nawet nie zaprotestuje. Mechanizm działa a ten pieprzony minister siedzi tylko na stołku i powtarza stare farmazony. Jak może być podwyżka, jak ceny ustalane są na poziomie, gdzie się zboże zawozi bezposrednio ze skupów? Tu nawet kataklizmy światowe i giełdowe nie pomogą. Pytanie jakie są możliwe przyczyny obniżek? Takie np, jak Koniu ostatnio pisał, że rzepaki wg jakiegoś tam dyrektora mogą wymarznąć?  Już teraz wiedzą ile będzie w sierpniu, a może Rosja ma więcej o 20 mln niż im faktycznie urodziło? A  jak będzie w miarę sypało to na następny rok ustalą pułap na 650 zł i  będą manewrować od 600-700 zł, jak im będzie wygodnie. A my ponarzekamy, a i tak nic nie poradzimy. Po pierwsze minister do odstrzału, bo na razie jest tak skuteczny jak planowany niedawno odstrzał dzików :D

jasiu na drugiej półkuli są żniwa o tej porze

• 0
Opublikowano

Nim to zboże przyjedzie do Polski transportem morskim, minie 6-8 tygodni, a już teraz propaganda, że będą zniżki.  Śmierdzi na odległość, chyba chcą usadzić rolnicze protesty : będziecie protestować, to zbijemy ceny na rolnicze produkty jeszcze bardziej

• 0
Opublikowano
29 minut temu, jahooo napisał:

Nim to zboże przyjedzie do Polski transportem morskim, minie 6-8 tygodni, a już teraz propaganda, że będą zniżki.  Śmierdzi na odległość, chyba chcą usadzić rolnicze protesty : będziecie protestować, to zbijemy ceny na rolnicze produkty jeszcze bardziej

sory ale kto zbije czy rząd ? ,protesty są wymierzone w rząd ,zresztą jakie to protesty to farsa jednego człowieka do którego  żaden inny związek nie chce się przyłączyć Blokowałem jeszcze za Lepera i od tamtego czasu dałem sobie spokój z polityką 

• 0
Opublikowano (edytowane)

''Wiosna'' w lutym nic dobrego nie wróży dla ozimin !!! Odnośnie cen to obecnie najgorzej płaci Elewar spółka państwowa gdzie tu wsparcie dla rolników ? Przypomnę że wieś w dużym stopniu przyczyniła się do zwycięstwa obecnego obozu władzy.   

Edytowane przez szot
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

ono nawet nie musi przyjechać , wystarczy że na europejskie zapotrzebowanie spadnie bo dużo droższe i stoperan pójdzie w ruch !!

• 0
Opublikowano
35 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

sory ale kto zbije czy rząd ? ,protesty są wymierzone w rząd ,zresztą jakie to protesty to farsa jednego człowieka do którego  żaden inny związek nie chce się przyłączyć Blokowałem jeszcze za Lepera i od tamtego czasu dałem sobie spokój z polityką 

A kto jest jedną z większych firm skupowych - Elewarr, a skupuje chyba najtaniej w regionie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v