Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Coś dziwnego wyszło z tego Egipskiego handlu bo zakładano że kontrakt wypełni Rosja albo USA które zazwyczaj przegrywało z powodu drogiego frachtu . Teraz koledzy informują że Egipt przejmuje Francja ??? To tylko się cieszyć bo na kontrakt realizowany w marcu spowoduje podwyżki cen w Europie bo gdzieś kupić to zboże muszą .

Co do płatności w kraju i obaw że powyżej 30 dni łatwiej oszukać , Fakty są takie że jak powyżej jeden z kolegów pisał to go oszukano w ciągu jednego dnia podrabiając przelew . Tu nie chodzi o termin czy 14 czy 30 bo jeśli ktoś chce kogoś oszukać to oszuka . Inna sprawa to że mamy taką sytuację że prawo prawem (płatność 14 dni ) a racja jest po stronie monopolu i podpisywanie aneksów na dłuższy termin to taki przepis na pograniczu prawa ale jak to w umowach jeżeli się zgadzasz na to to twoja sprawa aż do momentu gdy dowie się US że zarabiasz dodatkowo na "lokacie " zbożowej a jak to w naszym państwie podatek należy się nawet od każdej zarobionej złotówki .

• 0
Opublikowano

Tak czytam te wypowiedzi i wydaje mi się, że nie ma możliwości płacenia gotówkowo powyżej 15 tys zł ale może się mylę. Ja sprzedaje od ładny kilkunastu lat i zawsze terminy płatności od 14 dni do 30 jeszcze nigdy się nie spotkałem żeby pieniądze były na drugi dzień. Zwykle sprzedaje do sprawdzonych firm poza jednym incydentem gdzie na aucie zabrakło 1,6tony nigdy nie trafiłem na oszustwo. Dwa tygodnie temu sprzedałem pszenicę po 900 brutto niby poszła jako paszówka ale parametry powinna mieć jakościowe. Odbiór był z podwórka 130 ton 

• 0
Opublikowano

Pamiętam czasy, gdy 30 dni a nawet 60 czy 90 było normą w handlu. Teraz dla ryczałtowca ma być 14. I sami powinniśmy tego pilnować, aby firmy sie to tych terminów stosowały.

Co do terminowości płatności - zazwyczaj otrzymuję przelew od podmiotów , z którymi handluje w 7-10 dni i jakoś te firmy nie bankrutują z tego powodu. Po to powinny istniec silne organizacje rolnicze, aby w przypadkach "wątpliwych" można było się do nich zgłosić po pomoc, w tym pomoc prawną w starciu z podmiotem skupowym. A podmiot skupowy tez powinien do takiej organizacji należeć. Wówczas nie byłoby takiej pokusy do robienia wałków, jak dziś. Chociaż mogę optymistycznie stwierdzić, że jest ciut lepiej jak w latach 90-tych w kwestii wypłacalności

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Tak ale w ciągu tych 8 miesięcy wszystko podrożeje i tak na zero się wyjdzie .

Nie wszyscy żyja na bieżąco jakby pewna firma mi płaciła za miesiąc 10 więcej,to płatność jak najdłuższa,młyn gdzie sprzedaje ,na 10 dzień wypłaca,nie chce dołożyć za pózniejszą zapłate

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, rolnik404 napisał:

W KANADZIE TAK ALE W USA WIĘCEJ OZIMEJ

CIF CZYLI DOSTARCZONE ? OSTATNIO BYŁO OKOŁO 250 DOLARÓW PLUS FRACHT CAŁKIEM FAJNE CENY CZEMU POLACY NIE SPRZEDAJĄ CHYBA NA PÓŁNOCY POLSKI JUŻ ZE ZBOŻEM SŁABO?

USA do 30%,a  cena  250 $ to było łącznie z frachtem,amerykanie przegrali przetarg właśnie ze względu na fracht

5

• 0
Opublikowano

Według mnie przy cenach zbóż najgorszą robotę robią spekulacje i te śmieszne szacunki ile zasiane ile będzie sypało i na koniec jaki zapas zostanie. Ile będzie sypało to dopiero wiadomo w żniwa. Te wszystkie szacunki to dla mnie pic ale właśnie w ten sposób steruje się cenami. Jest tylko jedna możliwość, żeby ceny były wysokie musi na prawdę zacząć brakować towaru musi być mała  podaż i wtedy cena poszybuje w górę, jest to możliwe w tym roku. Obecnie jak zejdą śniegi zaraz będą się sypać raporty jaki jest stan ozimin ale pamiętajmy wystarczy maj i czerwiec bez deszczu i mamy powtórkę z zeszłego roku i wtedy zboże na prawdę może być w cenie.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

W USA obecnie nieciekawie , mrozy nawet powyżej -40 na północy , mrozy mają nawet dotrzeć do Alabamyi Misisipi  . Ilinois , Kentaki, Tenesi typowo rolnicze stany a tam zapowiadają nawet -30 .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wladirol napisał:

nie wiem czy te 2 metry  śniegu nie jest gorsze dla ozimin niż mróz

Stasiu wie lepiej, przecież musi tanio kupić pszenicę. I biedny na forum musi setki postów pisać, żeby trzymać w ryzach rynek. 

Ostatnio oglądałem tego cepa Ardanowskiego w tv jak krytykował Agrounię. I mówił, że nic nie zrobi, bo jedyną nadzieją jest dla nas to żeby rolnicy się zrzeszali i w taki sposób próbowali wpływać na rynek. Wygląda na to że całe te koryto, które jest przy władzy i jest powiązane z młynami/paszarniami będzie miało się nadal dobrze. Chyba, że będziemy się wstrzymywali ze sprzedażą, bo tylko brak towaru spowoduje, że będą zmuszeni szukać kupców gdzie indziej. Albo trzeba przyjąć francuski model postępowania z władzą, chyba że ta agrounia faktycznie tego 6 lutego coś zwojuje

• 0
Opublikowano (edytowane)

850 to nie jest zadna rewelacja. była juz po 1120 a jakie były ceny srodkow do produkcji. jedno jest pewne w zniwa pszenica potanieje, natomiast  cena chleba zostanie   na obecnym poziomie. Bo to koszty pracy rosna amortzacja koszt energii itditd

Edytowane przez magnum123
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, witejus napisał:

jak się rolnicy będą tak zrzeszać i wpływać na rynek to urząd antymonopolowy się nimi zajmie

Co Ty za głupoty pleciesz.. Monopolem możesz nazwać wodociągi, elektrownie ale nie rolnika, nawet zrzeszonego... 

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, JozB napisał:

Stasiu wie lepiej, przecież musi tanio kupić pszenicę. I biedny na forum musi setki postów pisać, żeby trzymać w ryzach rynek. 

Ostatnio oglądałem tego cepa Ardanowskiego w tv jak krytykował Agrounię. I mówił, że nic nie zrobi, bo jedyną nadzieją jest dla nas to żeby rolnicy się zrzeszali i w taki sposób próbowali wpływać na rynek. Wygląda na to że całe te koryto, które jest przy władzy i jest powiązane z młynami/paszarniami będzie miało się nadal dobrze. Chyba, że będziemy się wstrzymywali ze sprzedażą, bo tylko brak towaru spowoduje, że będą zmuszeni szukać kupców gdzie indziej. Albo trzeba przyjąć francuski model postępowania z władzą, chyba że ta agrounia faktycznie tego 6 lutego coś zwojuje

A co ma zrobić ? Tak dobrych cen na zboża dawno nie było a Agrounia gra o władzę a nie o dobro rolników śmiejecie się z hodowców trzody a zobaczycie jak będziecie piszczeć jak małe gospodarstwa zaprzestaną produkcji wtedy 500 za tonę trudno będzie dostac

• 0
Opublikowano

Ja się nie śmieje, wiem że jesteśmy systemem naczyń połączonych.

Doskonale zdaję sobie sprawę co znaczy rok wysokich cen w perspektywie 10 lat patrząc na rynek owoców.

Choć uważam że to nie zboże jest za drogie lecz trzoda jest za tania.

• 0
Opublikowano

Tu akurat się z Tobą zgodzę   ale firmy wstawiają na potęgę więc w niedługim czasie sytuacja zapewne się zmieni

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, magnum123 napisał:

850 to nie jest zadna rewelacja. była juz po 1120 a jakie były ceny srodkow do produkcji. jedno jest pewne w zniwa pszenica potanieje, natomiast  cena chleba zostanie   na obecnym poziomie. Bo to koszty pracy rosna amortzacja koszt energii itditd

Zboże nie może kosztować 1000 zł tona , żeby nawet była susza i tak dalej , bo paszarnie muszą zarobić , tak samo młyny , mąka towar niezbędny nie może kosztować 10 zł kilo bo by był MAJDAN  ,  a pracownik ma zarabiać godnie na to się teraz kładzie nacisk , ale jakim kosztem i czego rolnika tanio kupić zboże OD ROLNIKA  .

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v