Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 28.09.2019 o 09:31, staszek131415 napisał:

Głupoty piszesz właśnie dzięki socjalowi ludzie lepiej zarabiają bo nieroby siedzą w domach a ten kto pracuje w końcu żyje godnie

W latach 1945-1989 socjalu było, że ło ho ho, a mało kogo znam, żeby powiedział że wówczas w Polsce panował dobrobyt.

Opublikowano

Napisałem, że mało kogo znam zadowolonego z komuny, ale... 

ale moja babcia cały czas uważa, że stan wojenny był konieczny bo Rosjanie stali na granicy i lada moment mieli zaatakować Polskę (co z tego, że od wielu lat mieli swoje jednostki na terenie naszego kraju ;) ) oraz, że czasy gierkowskie były najlepsze (na kredyt zaciągnięty do 2030 roku, ale co tam). Jakiekolwiek kontrargumenty nie trafiają. Złota kobieta jako człowiek, ale uczęszczanie do szkoły w latach 50 ubiegłego wieku zrobiło pewne szkody, może jako przykład podam, że sama opowiadała jak w szkole kazali opłakiwać śmierć Stalina ;) 

• Like 2
Opublikowano

Licząc max 1000 zł =1,5 tony zboża.

Strata powyżej 70% x 6 ton/ha=4,2 tony - 1,5 tony co daje różnicę 2,7 tony nadal brak.

Więc nie wiem z czego bardzo się cieszyć, zarobił ten co nie miał suszy a protokół ma na straty.

Opublikowano

To się ciesz ten kto ma świnie tak w tym roku użo lepszy biznes zrobi bo zboże średnio 200 zł tańsze jak w ubiegłym roku

Opublikowano

nie wiem czy to prawda ,ale kierowca będąc wczoraj po tuczniki mówił że Karo za maciory płaci nawet 4,7 za kg,to już teraz całkiem maciory na rzez pójdą 

tucznik 5,7 netto

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, sumek666 napisał:

Panowie (i Panie jak są) zakładając głębokość kanału1,5 m to czy przy budynku 120 m2 jedna komora na gnojowice będzie ok (180 m3) czy należałoby to podzielić? 

sumek ale ty podobno że zwierzaków to masz dwa psy, 3 koty i żmije teściową więc po co ci ta wiedza???

Opublikowano

to zależy ile metrów teściowa jest w stanie przepłynąć,zanim coś zrobisz sprawdż to bo narobisz się a będzie za mały zbiornik i tak wylezie;-))))

tutaj Ci nie doradzę bo sam mam na głębokiej 

• Haha 1
Opublikowano

sumek ale pisałes ze nie masz świń tylko żyjesz z trzodziarzy bo im ziarno sprzedajesz a teraz budujesz nagle chlewnie. ???

Zanim wybudujesz swinie wróca po 3, 5))))

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Być może. Zastanawiam się. 

P.S. Widzę, że mam prawdziwego fana na AF :P

cena spadnie,albo ASF wlezie w okolice,oj jak ja bym miał np na kredyt to budować to bym się nie zdecydował-no dobra ale ja jestem cykor;-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v