Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

opodatkowanie tuczu kontraktowego idzie ominąć a to jak ????

Tylko to trzeba jachać do ministra i nie drzeć na niego mordy tylko przedstawić projekt ustawy i domagać sie realizacji

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Tyran to jest głęboka zmiana. Aczkolwiek nie wiem jak to wyglądałoby z konstytucyjnego punktu widzenia.

Masz na myśli to że rolnik ma sprzedać bezpośrednio do masarni? A nie oďbije to się rykoszetem w grupy producenckie? Idąc dalej... znowu będę jeździli z przyczepkami po 2-3 sztuki.

Opublikowano
32 minuty temu, RafaKdziela napisał:

Dzięki kolego ,że zamieściłeś te wypowiedzi miastowych ,czy kogo tam .Teraz wiem ,że czas na zawijanie interesu i glebę trza podzielić na działki .A cwaniaki z miasta między innymi z Tucholi ,bo to moje strony niech wpier...dala...ją mięsiwo naładowane sterydami z Niemiec .

Kij im w du..e 🙂

To moje screeny, ogólnie wypowiadało się tam kilku rolników i fala gówna jaka się tam na nich wylała to jakaś masakra. Wszelakie argumenty do nich nie docierają bo " w d*pach wam się poprzewracało" "za dobrze macie" bo dopłaty i że żyjemy w bogactwie itd.

• Like 2
Opublikowano

sumek to mozna dodać rolnik idywidualny i grupy producenckie to kwestia zapisu w ustawie. Jedna mała zmiana i znikaja nam pośrednicy i tucz kontraktowy

Opublikowano
Przed chwilą, sumek666 napisał:

Tyran to jest głęboka zmiana. Aczkolwiek nie wiem jak to wyglądałoby z konstytucyjnego punktu widzenia.

Masz na myśli to że rolnik ma sprzedać bezpośrednio do masarni? A nie oďbije to się rykoszetem w grupy producenckie? Idąc dalej... znowu będę jeździli z przyczepkami po 2-3 sztuki.

Tylko co zrobić, skoro ubojnia woli dać 4,00 zł pośrednikowi, a rolnikowi, który im zawiezie na miejsce zapłaci 3,50?

Opublikowano
2 minuty temu, tyran3 napisał:

opodatkowanie tuczu kontraktowego idzie ominąć a to jak ????

Tylko to trzeba jachać do ministra i nie drzeć na niego mordy tylko przedstawić projekt ustawy i domagać sie realizacji

To sobie przyczepkę większą muszę kupić jak do Pini pojadę 😉

Opublikowano

Kazik ubojnia daje pośrednikowi 4 zł w tym 35 gr vatu jakby niemogła go odzyskać to by kupiła od rolnika a pośrednik co najwyzej usługe transportu by mógł swiadczyć

2 punkt  wprowadzanie opłaty chodowlaną 50 zł. Każdy rolnik który na koniec roku liczba urodzeń niezgadza  sie z liczbą sprzedaży i upadku  z systemem Arimr  płaci 50 zł od każdego  sprzedanego kabana który mu sie nieurodził w gospodarstwie. To skończyło by import duńskiego warchlaka.

Opublikowano

@tyran3 kolego myślę ,że jeżeli ktoś ma firmę i płaci podatek ,to też może go dostać zwrotnie i tego ustawa czy minister raczej nie może .Ponieważ to jest nie zgodne i Unia by interweniowała na wczoraj .Może tak wprowadzić jakieś dodatkowe badania na mięso to importowane na koszt importującego .

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, tyran3 napisał:

Kazik ubojnia daje pośrednikowi 4 zł w tym 35 gr vatu jakby niemogła go odzyskać to by kupiła od rolnika a pośrednik co najwyzej usługe transportu by mógł swiadczyć

2 punkt  wprowadzanie opłaty chodowlaną 50 zł. Każdy rolnik który na koniec roku liczba urodzeń niezgadza  sie z liczbą sprzedaży i upadku  z systemem Arimr  płaci 50 zł od każdego  sprzedanego kabana który mu sie nieurodził w gospodarstwie. To skończyło by import duńskiego warchlaka.

O kurde. ;) Gdybym miał pewność, że zostaniesz ministrem rolnictwa, to dzwoniłbym po kredyt do banku i stawiał porodówkę. :P

Opublikowano (edytowane)

Tyran to z 50 zł to bzdura. Co jeżeli sąsiad jeden ma tylkk porodowke a drugi tylko tuczarnie?  W sensie jeden kupuje od drugiego prosiaki i robi z nich tuczniki. To tak jak odsadki w przypadku bydła.

Edytowane przez sumek666
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

sumek  p[rzeszkody zaraz zaczną wymyslać i duńczykowcy  i handlarze ale trzeba sie na coś zdecydować. w polsce powinien być promowany cykl zamkniety. zresztą sumek ilu znasz co mają porodówki a niemają tuczników????? ja nieznam za to znam mase kontraktowców i duńczykowców

Koledzy własnie przez pierdzielenie się co zrobić z wyjątkami jest tak źle jak obecnie bo kazdy ma jakiś wyjątek a cwaniaki i koncerny to wykorzystują. 

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Ciekawe ile kobiet popierających skrobankę, broni dzików :D 

Opublikowano
14 minut temu, tyran3 napisał:

sumek  p[rzeszkody zaraz zaczną wymyslać i duńczykowcy  i handlarze ale trzeba sie na coś zdecydować. w polsce powinien być promowany cykl zamkniety. zresztą sumek ilu znasz co mają porodówki a niemają tuczników????? ja nieznam za to znam mase kontraktowców i duńczykowców

Koledzy własnie przez pierdzielenie się co zrobić z wyjątkami jest tak źle jak obecnie bo kazdy ma jakiś wyjątek a cwaniaki i koncerny to wykorzystują. 

Przecież te pieniądze można by oddać ludziom mającym porodówki w dopłatach za lochy...  Wszystko da się wykombinować, ale przede wszystkim trzeba chcieć.

Opublikowano

W kazdym razie ja dlatego w takie inicjatywy jak Agrounia poprostu niewierze bo widziałem jak Kołodziejczak kłócił się z Ardanowskim same wyrzuty( szłuszne) ale jak Ardanowiski go zapytał to co zrobić aby było lepiej to niemiał mu co odpowiedzieć. 

Opublikowano

wiecie co ale przeczytajcie ostatnie 2-3 strony,niektóre wypowiedzi równie głupie i nie na miejscu jak tych miastowych oszołomów,a czy my też tacy musimy być?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Powinniśmy być mądrzejsi, ale jak spokojnie zareagować na to, że jakiś mieszczuch zachęca do kupna zachodniego jedzenia w celu wykończenia polskiego rolnika. Gdyby wszystkie produkty żywnościowe były z importu, to miastowi po kupnie jedzenia i dokonaniu opłat za media, mieszkanie nie mieliby ani grosza, bo handlarze by to skrzętnie wykorzystali. Rolnik za to  zawsze sobie poradzi, nawet i bez nich, bo ma ziemię, którą potrafi uprawiać i zwierzęta, którym zawdzięcza nabiał i mięso. Nikt im nie każe dziękować za naszą pracę, ale mogliby łaskawie chociaż przestać obrażać, nawet jeżeli są za obroną dzika.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ponad 350 tysięcy sztuk dzików odstrzelili myśliwi w całej Polsce podczas minionego sezonu łowieckiego 2017/18– dowiedział się reporter RMF FM Paweł Balinowski. W ostatnich latach taki odstrzał był na poziomie 200-230 tysięcy rocznie.

W poprzednich latach liczba odstrzelonych podczas sezonu łowieckiego dzików wahała się od 200 do 230 tysięcy - tym razem jest ponad połowę więcej. Powód jest jeden - Afrykański Pomór Świń. Choć wspomniany odstrzał sanitarny, polegający na eliminowaniu potencjalnie zakażonych osobników to tylko niewielki procent całości, większość pozostałych zwierząt również została zastrzelonych ze względu na ASF.

To działania prewencyjne, czyli eliminowanie dzików po to, by choroba się nie rozprzestrzeniała. Według unijnych zaleceń, w tym celu powinno się ograniczyć populację dzika do 0,1dzika/km2 na wschód i 0,5 na zachód od Wisły.

Niemcy prewencyjnie ubili 840tys. dzików i nikt słowa nie pisnął, ale jak chcesz uderzyć w znienawidzony rząd (który jednak coś robi) to zawsze jakiś dzik...tzn. kamień się znajdzie. Bo o to tylko tu chodzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v