Polecane posty

kontrolle    0

Witam wszystkich serdecznie!

 

Wiem, że tutaj są eksperci, dlatego do was się zgłaszam. Jakiś czas temu zacząłem się interesować tematem zrobienia swojego bimberku. Trochę z nudy, trochę z nadmiaru wolnego czasu, trochę umiłowania do winka ;) Zacząłem szperać, dowiadywać się, sprzęt kupiony bardzo fajny (jakby kogos intersowalo to tutaj https://www.bimberhobby.pl/). I teraz pytanie do was, czy ktoś się bawi, coś doradzi, porozmawia? :) Pozdrawiam!

Edytowano przez kontrolle
błąd w tekście

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krzysztof81    3841
Temat rzeka. Poczytaj specjalistyczne fora. Żeby dojść do dobrego produktu trzeba przelać ładne kilkadziesiat albo kilkaset litrów i zainwestowac sporo kasy ale satysfakcja i nie tylko jest z tego olbrzymia 😉 Ja juz kupnego, sklepowego gówna nie ruszam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MMA666    4

Z ryżu to dobre ale Sake. Dobrze przygotujesz roztwór , dobrym sprzętem zrobisz , to o drożdżach zapomnij że coś czuć . Ale nie mówię że Twoja receptura jest zła 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qunie    7
drożdże muszą być specjalne do tego, jeśli są zwykłe wtedy wali drożdżami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    25241

Drożdże do szybkiej fermentacji kosztują 30zl. Ja najczęściej sok z owoców nastawiam. Daję koledze do przepuszczenia. Zawsze kolega pyta czy zostawiać lekki  zapach owoców czy puścić przez dodatkowy filtr. Towar wychodzi luks. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krzysztof81    3841
Jak bedziesz dawal drozdze do szybkiej fermentacji to bedziesz mial podobne chemiczne g... co w sklepie. To wymaga czasu. Ja nastawiam i od tego momentu czekam 2 miesiące jak zaczynam gonić. Robie wszystko co dusza zapragnie od zwyklej 1410, sliwowicy na zbozowej kończąc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Właściwie to się na tym nie znam , ale słyszałem że trzeba przepuścić przez węgiel aktywny , żeby smrodu nie było .🥂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    25241

Teraz mam 50l przefermentowanego soku z czerwonej porzeczki. Stoi od połowy lipca i nie mogę się zebrać żeby zawieźć do kolegi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piozz    65
najlepiej to winko przerobic winogronowe i nie tylko -jak to mowili w kabarecie"jak by jezusek bosymi nuzkami po gardziolku przeszedł"😝

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Jak bedziesz dawal drozdze do szybkiej fermentacji to bedziesz mial podobne chemiczne g... co w sklepie. To wymaga czasu. Ja nastawiam i od tego momentu czekam 2 miesiące jak zaczynam gonić. Robie wszystko co dusza zapragnie od zwyklej 1410, sliwowicy na zbozowej kończąc.

Jaki masz sprzet do przepedzenia nastawu ze sliwek? Tylko zbiornik z plaszczem wodnym czy ma tez mieszadlo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MMA666    4

Nawet mała produkcja podlega pod  paragraf, ale ....... Zakazany owoc najlepiej smakuje 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafik    16

Z tego co wiem nie wolno destylować (znaczy trzeba szybko :)) nawet na własne potrzeby. Jednak smak wynagradza wszystko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez konteno
      O pogodzie ,opadach i odnotowanych temperaturach w różnych częściach kraju i nie tylko w rozpoczętym 2024 roku. 
    • Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez Ruslanek
      macie czas na czytanie, lubicie czytać?
      ja przyznam, że czekam z niecierpliwością na kilka pozycji z tego artykułu: http://xiegarnia.pl/artykuly/najciekawsze-ksiazki-2015-roku/
      ostatnio czytałem najnowszą Terakowską, mocna jest
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, zainteresował mnie pewien temat. Jakie negatywne skutki ma wywóz,, szamba domowego,, na pole jako gnojowicy? czy poprzez środki chemiczne idzie glebę w jakiś sposób,, zniszczyć,, ? czy działa to po prostu jako zwykła gnojowica? kiedyś stosowano przydomowe ,,oczyszczalnie,, i szło to dalej. Pytam z czystej ciekawości bo wiem że niektórzy tak robią, sam tego nie praktykuje, jest to oczywiście nielegalne 😉
    • Przez TheRolnik1992
      Witam wszystkim. 
      Mam mały problem z budową chodnika przy drodze powiatowej w mojej miejscowości. Mianowicie wzdłuż mojej działki i drogi idzie rów do którego dołącza się rów z mojego bajorka,( pełni on funkcję przelewową). I teraz gdy w końcu zaczęli robić chodnik to wg planu rów ma zostać zasypany. W tym momencie pojawia się problem z nadmiarem wody z bajorka jaka będzie np. przy roztopach, ponieważ zacznie mi zalewać pomieszczenia gospodarcze . Odprowadzenie na mojej działce zostanie ale tylko do drogi potem nie ma jak dalej płynąć.
       Teraz moje pytanie :
      czy mogę jakoś załatwić żeby w miejscu rowu może być wkopana rura by woda mogła dalej spływać pod chodnikiem? 
      czy drogi mają odgórnie w planach żeby odcinać się od napływu wody z działek sąsiadujących? 
      Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. 
      Teraz lecę na oddział wody polskie by załatwić jakieś mapki na których ten właśnie rów może być zaznaczony.
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj