Opłacalność produkcji kur niosek na jaja
Przez
Zico99, w Kury i koguty
-
Podobna zawartość
-
Przez Rafciom
Miałem duże zatrucie pokarmowe stada 5000 szt. kur niosek reprodukcyjnych, 300 szt. padło, nieśność spadła z 80% do 5%. W paszy wykryto bakterię beztlenową clostrydium perfirngens typ A produkujący toksyny alfa i bett2. Cargill twierdzi, że ta bakteria chorobotwórcza jest dopuszczalna i nie grozi drobiu, co innego twierdzi Zakład Higieny Weterynaryjnej, który zakazał mi karmienia kur taką paszą tak samo jak lekarze weterynarii, czy ktoś ma wiedzę lub doświadczenie w podobnej sprawie bo przygotowuję pozew sądowy. Natomiast kur nie mogłem wyleczyć jak jadły nadal tą paszę, dopiero po zmianie dostawcy paszy jak ręką odjął, ale po zatruciu i tak kury nie wróciły do nieśności i musiałem zlikwidować stado w szczycie nieśności.
-
Przez Kalub
Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się czy można utrzymać się z hodowli 10 krów(simentali mlecznych)? Urodzone jałówki odchowywał bym i sprzedawał do dalszej hodowli. Czy byłbym w stanie zarobić na miesiąc około 2-2.5 tyś?
-
Przez Michał123
Dzień dobry, planuje zaczęcie hodowli krów mamek rasy hereford. Zastanawiam się czy utrzymam się początkowo z 10 mamek? Czy bardziej opłaca się opasać cielaki, czy sprzedawać odsadki, czy może odchowywać jałówki i sprzedawać do dalszej hodowli? Czekam na wasze propozycje.
-
Przez mateusz1030
Witam kupiłem dwa miesiące temu 230 kury rasy legohorn zekomo 24 tygodnie. Kury wygladaly ładnie tak jak należy zaczęły sie niesc w okolice 80 jajek dziennie ale później dostsly jakieś choroby po konsultacji ze te choroba górnych dróg oddechowych dostsly odpowiednie leki niestety terezz po tej chorobie caly czas mam w okolicach 40 jajek dziennie większość nie zniosla moze jeszcze swojego pierwszego jaja co zrobic żeby te kury zaczely ske niesc mają pasze pełno wartościowa ziarno pszenżyta zgniecione wybieg Żwir krede wszystko co trzeba prosze o pomoc
-
Przez Cinkowski96
Witam, zastanawiam się czy opłaca się kupić łuskarkę do orzechów o wydajności 50kg/h. I tutaj pytanie czy przy obecnych cenach opłaca się w to bawić? Ile może zostać z jednego kg orzechów wloskich? Oraz ile można wyłuskać przez godzine?
-