Skocz do zawartości
semenpl2

Kiszone ogórki/kapusta

Polecane posty

semenpl2    0

Witam tak jak w temacie chcialbym sie dowiedziec czy ktos na AF zajmuje sie kiszeniem kapusty a szczególnie zalezy mi na ogórkach. Nie mam zadnej wiedzy na ten temat moze po za tym ze takie kiszonki sa smaczne:) w czym mozna takie warzywka kisic chodzi mi oczywiscie o wieksze ilosci nie tylko na potrzeby wlasne czy zeby je potem sprzedac potrzebne sa jakies certyfikaty sanitarne badania urzedowe jak tak to jakie jak wyglada rynek na takie produkty czy jest zapotrzebowanie generalnie jesli ktos byl by na tyle mily prosze o wszelkie informacje na ten temat. Z góry dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przemko    20

Kolega, tak się składa że ja właśnie kisze, powiedz mi co dokładnie chcesz wiedzieć??? Większe ilość to znaczy ile 500 kg czy 500 t ?? , pisz a odpowiem na wszystkie szczegółowe pytania :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BartekM    17

Również chciałbym sie dowiedzieć jak jest ze zbytem ogórków kiszonych, jakie są wymogi do prowadzenia takiej działalności i czy idzie na tym w ogóle zarobić:lol: Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Przemko    20

Kolego ten rynek jak każde inne nie jest pewny, wiadomo że kiedyś przyjdzie taki rok np raz na 5 lat że zarobisz i to dużo, ale w inne lata albo wyjdziesz na zero lub nawet dołożysz, w tym roku dla przykładu powiem Ci tak ogórki zielone kupowało się nawet po 2.2 zł a teraz kiszone sprzedaje się po 1,9 zł więc już jesteś 30gr do tyłu a gdzie jeszcze przyprawy, sól,robocizna itp. Więc w sumie jesteś około 1zł na kg do tyłu. Ale nie powiem był i taki rok że za zielony płaciłeś max 80 gr a sprzedałeś po 4,5 zł.:lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
semenpl2    0

500 t to moze nie ale tak z 50 na dobry poczatek:P no najbardziej chodzi mi o to czy jakas kontrola sanitarna certyfukaty takie sprawy sa do tego potrzebne?? w czym najlepiej sie kisi ogorki w beczkach czy w silosie czy potrzeba jest do tego kontrolowana atmosfera czy np w piwnicy da rade gdzie mozna sprzedac kiszonego ogorka do jakichs hurtowni czy moze sa jacys wieksi odbiorcy w czym sprzedajesz ogorka w wiaderkach/beczkach??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przemko    20

Ja to robię bez żądnych kontroli, certyfikatów i innych podobnych. Sprzedaż głównie do firmy "Smak" obecnie to jest "Prymat" również duży rynek zbytu to okolice Białegostoku. Kisić możesz zarówno w beczkach jak i silosach, a silosy też posiadasz ??? W piwnicy też można kwasić, ale najlepiej jakbyś je zakwasił i postały w beczkach jakieś 3 dni na słonku, a potem do piwnicy i w 100 % się udadzą. Głównie sprzedaje w beczkach, w wiaderkach też idą, ale to tylko głównie na export, ( odbiorcami jest nasz wschodni sąsiedzi ) :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
semenpl2    0

niestety nie posiadam silosu ale zasze mozna go zrobic:P acha takze nic nie trzeba miec zadnych certyfikatow sanitarnych jak ja to nazywan takze spoko generalnie chodzi mi o to ze uprawiam ogora i mam kontrakt na takie do 9cm dlugosci (w praktyce i sporo wieksze sei wpycha) tylko nie mam co zrobic z takimi wiekszymi ogorkami bo przetwornia ich nie skupuje dlatego zastanawiam sie nad kiszeniem ale tak wlasnie amatorsko w beczkach a mogl bys opisac technologie kiszenia czego ile sie dodaje do wody do ogorkow zeby dobre wyszly a wlasnie i jakiej wielkosci maja byc ogorki do kiszenia czy to zalezy od klienta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przemko    20

Wszystkie ogórki da się zakisić :)wsypujesz ogórki do beczki, zalewasz to solanką 10% na 1000 l wody 100 kg soli, pozostawiasz zalane na dzień, tak żeby naciągnęły, na następny dzień mimo ze beczka wcześniej była pełna to spokojnie wejdzie Ci jeszcze 7 kg ogórków dodajesz liści laurowych, gorczycy, można też ziele angielskie, ja daje wszystkie tak na oko, około po garstce na beczkę taką 160l, na górę 2 dobre garśći kopru, dolewasz do pełna solanki i zakręcasz i do przechowalni. Potem po jakiś2 miesiącach, musisz wszystkie beczki odkręcić, zebrać pleśń, i dolać solanki, bo inaczej nic nie wyjdzie z nich. Ja jeszcze dodaje konserwant, benzoesan sodu :lol: Masz jeszcze pytania to pisz :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bambo222    0

Witam

Przemko napisał wszystko bardzo ładnie tylko nie podałeś ile tego benzoesanu sodu dodaje się na 1000l. solanki.

I mam jeszcze pytanko czy można dodać benzoesan sodu do kapusty kiszonej i co to daje.

 

z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Camel7771    0

Witam. Przemko mam pytanie do Ciebie, ponieważ Jesteś z Kozienic a tam u was dużo ogórka to pewnie będziesz znał odpowiedź na moje pytanie. Kiszę około 50 ton rocznie, nie dużo ale na własny zbyt to wystarczy. Uprawiam swojego ogórka odmiany atlantis, atomic i jeszcze jakies 2 też dobre, ogórki są odchwaszczane, podlewane odpowiednimi środkami. Pierwsze 3 zbiory sprzedaje na malosolnego, puźniej dopiero kisze do beczek. Od rana zbieram ogórka, odrazu myję go i w tym samym dniu kiszę. Daję 11 kg. na beczke 120 l. do tego przyprawy i konserwanty takie jak solbinian i chlorek wedlug swojej receptury. I moje pytanie czemu około lutego jak zostaje mi z 15 ton to ogórek niby jest twardy ale rzadko który chrupiący ( miękki w zgryzie ) dlaczego tak się dzieje? Po zakiszeniu beczki zamykam w przechowalni gdzie caly rok jest stała temperatura. Co jest nie tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×