Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W D3000 nie ma żadnych czujników, napęd idzie przewodami hydraulicznymi. Najpierw sprawdź czy pokrętło od prędkości motowideł czy nie jest zakręcone, a jak to nic nie da to sprawdź eurozłącza na hederze.

Edytowane przez piotrkrk25
Opublikowano

Ej pany zrobilibyście mi zdjęcie co z tyłu jest taka blacha z gumą którą się przykręca do sita końcowego żeby można było regulować bo jej odkręceniu sita, kombajn to mf 29xp, odpowiednik dronningborga d7500.

Opublikowano

Standard w moim przez zimę skurczybyki siedział aż strach go wyciągać z wiaty a niby było wszystko wyczyszczone wydmuchane i tak ciula gdzieś coś zostało. Ten czujnik jest gdzieś przy dźwigni od załączania hederu, poszukaj bo jak go rok temu znalazłem i był przy dźwigni taki najprostszy przycisk chyba i jeśli dźwignie dajesz do góry, to wtedy dźwignia nie naciska czujnika i załącza elektro zawór czy coś takiego :D Coś na ala zasadzie jak odcina Ci heder na jakieś wysokości na dole przez ten czujnik na słupku od wysokości, ale u mnie to za bardzo nie działa nie wiem dlaczego. Czy czujnik czy elektro zawór co odcina hydraulikę na heder. Nie jest mi to potrzebne więc nie naprawiałem tego. 

Jakim cudem by się to załączało kolego, musi być jakiś elektrozawór innej opcji nie ma zaraz mogę pójść zobaczyć jak to wygląda sam rozbierałem rok temu hydraulike bo mi zaczęła głupieć. Ciśnienie schodziło żaden z siłowników nie chciał pracować, zresztą na tym temacie pisałem o tym tylko wyżej trzeba trochę przewinąć sobie. 

Opublikowano

Cześć. Pierwszy raz zamierzam kosić rzepak moim dronningborgiem d4000. Podpowiedziałby ktoś jak ustawić kombajn pod rzepak?  Znajomy dorobił mi kose boczną, Mam sito dolne 5mm i bezotworowe sito do młynka. Wstępnie ustawiłem wiatry na 750, kierunek 1-1, bęben młócący na 1000.

Proszę podzielcie się swoimi ustawieniami.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem nowym posiadaczem kombajnu do zboża Dronningborg d8000s. Chciał bym prosić was o rady odnośnie ustawienia wiatru, sit i klepiska do każdego rodzaju zboża A najbardziej żyto pszenżyto owies mieszanka. 

Dziękuję za każdą mądrą i pomocna radę i odpowiedź 

Opublikowano

U mnie koleś bierze 200z/ha claasem tucano. Ja w tamtym roku brałem 300 za ha MF27. 

Przesłone regulujesz wg uznania. Jeśli chcesz aby słoma szybciej schodziła z wytrzasaczy to podnieś ja, a jak wolniej to opuść. Wszystko zależy jak wymlaca ci mlocarnia. 

Opublikowano

Szybkie pytanie. Czy w modelu D3000 na podajniku za wialnią ( pionowy podajnik)  o góry na kole pasowym jest jakieś sprzęgło czy coś w tym rodzaju?  Bo tak patrzyłem i widzę tam sprężyne i nie wiem co tam jest 

Opublikowano

Witam, kupiłem nie dawno droningborga D1200 za nie duże pieniądze od praktycznie sąsiada, a raczej jego dzieci ponieważ zmarł w tamtym roku :( nie potrafię go ustawić, sita gorne się zapychają, kłoski idą do zbiornika gdzie nie ładnie to wygląda. Sąsiad jak kosił mi w tamtym roku żyto tym kombajnem było mega czyste. Niestety dzieci nie mają pojęcia jak go ustawić ponieważ zawsze robił to ich ojciec. Może ktoś ma taki kombajn i potrafiłby mi wytłumaczyć?

Opublikowano
1 godzinę temu, TraktortoZetor napisał:

Szybkie pytanie. Czy w modelu D3000 na podajniku za wialnią ( pionowy podajnik)  o góry na kole pasowym jest jakieś sprzęgło czy coś w tym rodzaju?  Bo tak patrzyłem i widzę tam sprężyne i nie wiem co tam jest 

To sprzęgło przeciążeniowe bardzo proste w budowie czyli sprężyna ta ściska ze sobą koło pasowe i pierścień, a po między nimi są kulki metalowe osadzone w wyżłobieniach, powinien być tam też czujnik który uruchamia kontrolkę awarii na pulpicie.

Opublikowano

Wszystko powinno być w porządku. Coś ci zablokowało podajnik zbożowy? Pytam bo mi jedynie kłosowy raz stanął jak zapięcie sit się wypięło  i zablokowało ślimak od kłosownika.