-
Podobna zawartość
-
Przez pawel9898
witam,
mam pewien problem ze ścianami w oborze, cały czas są brudne,w oborniku
jak dotąd nie były tynkowane, tylko od czasu do czasu malowane wapnem, ale to jest słabe rozwiązanie, gdyż po miesiącu są znowu brudne, nie macie jakiś pomysłów czym pomalować te ściany, i czy mycie ich myjką ciśnieniową to dobry pomysł? da się temu jakoś zarazić ? czy trzeba tynkować? proszę o podpowiedzi
-
Przez rolnik115
Witam mam taką sprawę do was, czy jeżeli zmieniam instalacje elektryczną w oborze to musze zrobić ją w rurkach? Czy wystarczy puścić odpowiedni kabel na ścianie bez rurek? Zasilanie mam na zewnątrz w skrzynce, puszki umiem łączyć, chyba tyle wystarczy aha zastanawia mnie jeszcze przekrój kabla na światło. Czy długośc kabla ma znaczenie w świetle, czy wystaczy tylko 1,5mm na swiatło z 2,5 na gniazda?
-
Przez Arto96
Witam. W tym roku zamierzam postawić nowy budynek inwentarski zwany oborą. Mam problem z wyborem świetlika czy ma być kalenicowy czy półokrągły. A największy problem to ten, że ma być uchylny i może ktoś wie jak jest to wykonane ? Jak to zrobić aby był uchylny ? Czy jest to podnoszona konstrukcja świetlika ? Czekam na wasze spostrzeżenia
-
Przez bart07
Witam,
Mam kilka pytań dotyczących adaptacji pomieszczenia na chlewnię.
Budynek, w którym znajduje się pomieszczenie składa się z parteru i "1 piętra"
Na dole jest garaż i pomieszczenie - graciarnia, które chciałbym przerobić na chlewnię.
Na górze natomiast jest spichlerz. Trzymamy tam zboże.
I tutaj pojawia się pytanie. Czy robiąc na dole chlewnie ciepło i opary od zwierząt i obornika nie będzie przechodziło przez strop co doprowadzi do zawilgocenia zboża, co jest równoznaczne z jego popsuciem?
Oczywiście byłyby wykute w ścianie "lufta" do wentylacji, ale obawiam się, że może to nie wystarczyć. W aktualnej oborze przy ostatnich mrozach ściany miałem mokre.
Macie może jakieś sposoby, aby zabezpieczyć strop od strony chlewni aby nić przez niego nie przenikało? Może są jakieś środki, tynki, które zatrzymają wilgoć.
Planowana obsada tego pomieszczenia to około 40 tuczników.
Może ktoś z Was miał podobny problem i podzieli się spostrzeżeniami.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam
-
Przez RubenDesiewicz
Witam wszystkich, chciał bym postawić tunel foliowy, pod rzodkiewkę lub rozsadę bobu, po czym przeznaczyć tunel na paprykę, ogórka czy pomidora. Od początku myślałem o metalowej konstrukcji tunelu, ale przy takich rozmiarach był by to spory wydatek i pomyślałem jeszcze o tunelu konstrukcji drewnianej. Interesuje mnie tunel długości 30m, szerokości 7m i wysokości 2m. Niestety nie wiem jak obliczyć koszt takiego tunelu, ponieważ nie mam w tym doświadczenia i nie wiem jakiego materiału potrzebuje na konstrukcje.
Jakiej grubości powinny być słupy główne, a jakie listwy nad głową i reszta konstrukcji? Proszę o pomoc.
Interesuje mnie coś takiego jak widać na zdjęciu z Google poniżej:
-

Rekomendowane odpowiedzi
Coś lepszego od wd40
Zwalenie stropu i ściany