Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam kupię lub przyjmę niewielkie ilości różnych odmian kukurydzy o fao 230-260 w celu krzyżowania ich i sprawdzenia co z tego wyjdzie najbardziej zależy mi na typie ziarna dent móże komuś zostało z siewu w tym roku,chodzi mi o ilości nie większe jak 500g

Opublikowano

farmer24 troche daleko mam do Ciebie zapomniałem napisać że koszty transportu oczywiście ponoszę ja i w razie czego można podać numer konta i z góry komuś kase przeleje za przesyłkę

staszek131415 pisałem o ilości 500g czyli 0,5kg

Opublikowano

napisze jeszcze jak by to miało wyglądać otóż chcę wysiać trzy odmiany z różnych firm o jak najbardziej zbliżonym fao po jednym rządku czyli na poletku doświadczalnym będzie to wyglądać tak że wysieje kukurydze w kombinacji 1 2 3 1 2 3 1 2 3 i chciałbym zostawić jedną odmianę jako odmianę ojcowską i dwie jako mateczne czyli poobcinać wiechy w czasie kwitnienia to jest oczywiście plan optymistyczny bo kukurydze mogą nie zakwitnąć w tym samym czasie i dlatego zależy mi żeby mieć odmiany o jak najbardziej zbliżonym fao. Chciałbym założyć jedno poletko z odmianami średniowczesnymi i jedno z średniopóźnymi  jeśli zdobędę więcej odmian to założę więcej poletek 

Opublikowano

sam z siebie bo jeśli są mieszańce pojedyncze i potrójne to czemu nie sprawdzić jak to dalej wyjdzie. Bo jak ktoś sieje dużo kukurydzy i by się to sprawdziło to co za problem na własny użytek posiać 10 arów żeby mieć trochę swojego materiału siewnego a z takiego kawałka to około tony kukurydzy by zebrał a to już duże oszczędności, a nakład pracy niewielki bo tylko w czasie kwitnienia ogłowić mateczne rosliny

Opublikowano

linie wsobne są krzyżowane przy tworzeniu mieszańców pojedynczych  czyli linie wsobne AxB wychodzi jak ty to nazwałeś hybryda AB, ale przy tworzeniu mieszańców podwójnych  krzyżuje się już nie linie wsobne tylko mieszańce pojedyncze czyli np. mieszaniec pojedynczy AB x mieszaniec pojedynczy CD

Opublikowano

a dlaczego uważasz że mam promil szansy? mi nie chodzi o to żeby stworzyć jakąś super hybrydę tylko o to żeby mieszaniec który mi  wyjdzie plonował na podobnym poziomie co osobniki mateczne widziałem wyniki badań z krzyżowania różnych odmian kukurydzy ze sobą i wynikiem tych badań były kukurydze które plonowały od 9-13 ton z hektara a to chyba nie tak źle

Opublikowano

Kolega Bartek jest po prostu dociekliwy a co do firm nasiennych to one też nie będą Cię zniechęcać...przyślą tylko inspekcję, która dopier**li Ci karę za to,że chcesz ominąć monopol tych firm :D

Opublikowano

Ale ja nie chce produkować na sprzedarz tylko chcę sprawdzić co z tych krzyżówek wyjdzie i podzielić się z innymi wynikami tych doświadczeń, a co do inspekcji to zabronią mi na własnym polu wysiać kwalifikowany materiał siewny który został przez kogoś legalnie zakupiony niby jakim prawem, czytałem ostatnio że w Polsce co czwarty hektar kukurydzy jest obsiewany materiałem ze swojego gospodarstwa i nie słyszałem żeby się kogoś za to czepili

Opublikowano

Panowie nie obraźcie się ale my nie mieszkamy w stanach zjednoczonych, mieszkamy w Polsce jak na razie to nie słyszałem żeby kogoś posadzili do więzienia za to że obsiał pole własnym materiałem, ogłoszenie było proste "kupię lub przyjmę nasiona" i nie straszcie mnie kontrolami bo jeszcze nic złego nie zrobiłem i nie zamierzam na tym zarabiać nie jest to temat w dziale o uprawie kukurydzy tylko w dziale giełda rolna więc jak nie chcecie mi odsprzedać lub oddać niewielkiej ilości nasion to darujcie sobie te komentarze