Grzes1212

Zetor 7211 czy warto kupić?

Polecane posty

Grzes1212    0

Witam. Jestem tutaj nowy więc z góry przepraszam jeśli źle zamieściłem temat.

Mam pytanie czy warto zakupić Zetora 7211?

Jakie macie doswiadczenia z tym modelem ?

Przy jakiej ilości motogodzin należy się spodziewać usterek i ewentualnego remontu?

Ile wytrzymują opony fabryczne Barum?

Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie takiego traktora?

sebe1033    387

zależy do czego ma być i za ile . Posiadam 7211 deko młodszy odmnie , od nowości u nas . Zależy na co trafisz , jeśli idzie przydatność to problemy sprawia brak 4x4 ale to tylko w orce i uprawach , przy rozrzutniku , zbierającej czy trawach nie potrzebny , dodam że mam teren pagórkowaty i miejscami mokry i niekiedy dość duże nachylenie terenu. Zalety to kabina chodź do tyłu patrząc to trochę wadliwa słaba widoczność na boki jak brony są zaczepione . Ogrzewanie jest , pedały podwieszane , podłoga szczelna .

Co do silnika , skrzyni i reszty wszystko chodzi , o ile silnik mam po remoncie , skrzynia nie ruszana , hamulce tylko i łożysko na ataku. Podnośnik mocny a jak ma się siłownik dodatkowy to całkiem . Silnik wytrzymał tak z 8-10 tyś mth , opony mam dopiero trzecie na tyle , a jakby były fabryczne jak mówisz w co za bardzo nie wierzę, ok 8-10 tyś wytrzymują w każdym ciągniku opony 

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość   
Gość

Za tyle to remontu raczej . Dobre czy nie , ale cenią się ładne egzemplarze .

bears    531
31 minut temu, zetorki12 napisał:

Za tyle to remontu raczej . Dobre czy nie , ale cenią się ładne egzemplarze .

I tylko się cenią bo walory użytkowe na poziomie C360...

• Haha 1

Gość   
Gość

Taaaa , jasne . Normalnie nie wiem czy nie gorszy .

sebe1033    387
9 minut temu, bears napisał:

I tylko się cenią bo walory użytkowe na poziomie C360...

coś ci się pomieszało może te stare zetory 5711 to tak ale nie 7211 a 360 , niby to samo ale nie , zetor wspomaganie ma, kabina jest szczelna , oddzielnie sprzęgło wom , mocniejszy podnośnik dużo nawet, pompa nie chodzi cały czas z wom , a własności trakcyjne też ma lepsze jest masywniejszy .

Przechwalony mf 255 wysiada pod względem komfortu i obsługi podług 5211 , znajomego zdanie co sprzedał 255 i kupił 5211 

• Like 1

kNalk    31
Gość   
Gość

Taaa , wtedy dopiero myślenie się zacznie ... 🤣B|

bears    531
3 minuty temu, sebe1033 napisał:

coś ci się pomieszało może te stare zetory 5711 to tak ale nie 7211 a 360 , niby to samo ale nie , zetor wspomaganie ma, kabina jest szczelna , oddzielnie sprzęgło wom , mocniejszy podnośnik dużo nawet, pompa nie chodzi cały czas z wom , a własności trakcyjne też ma lepsze jest masywniejszy .

Przechwalony mf 255 wysiada pod względem komfortu i obsługi podług 5211 , znajomego zdanie co sprzedał 255 i kupił 5211 

Oczywiście że masz rację ale kabina w polu nie orze a nadal masz dwa biegi do pracy w polu, napęd na jedno koło i kopciucha pod maską a porównując to chociażby do MTZ który ma napęd na przód, mnóstwo przełożeń wraz z pół biegami czy naprawdę bardzo dobry silnik a to wszystko za o wiele mniejsze pieniądze. Oczywiście nie przytaczam tutaj zachodnich sprzętów bo przepaści technologicznej nie było by jak zmierzyć. Raczej nikt normalny w tych czasach nie kupuje takiego ciągnika do pracy w polu chyba że to hobbista.

Gość   
Gość

Jasne , bo ludzie to głupie są , a tylko misiek sie zna ...

maciej    169
ja polecam mamy od nowości i nie sprzedamy ma u nas dożywocie heh z poważnych napraw to tylko pompa wtryskowa wysiadła (400zł i chodzi lepiej niż od nowości) no i hamulce ciekły . bardzo oszczędny i elastyczny silnik no i wyciszenie kabiny super także nie ma co sie zastanawiać tylko szukać zetora i nie ma co sie sugerować motogodzinami bo bardzo czesto się liczniki zacinają 😉
  • Like 1

PRIMO    7280

@bears przestań robić kolejną gównoburzę jak masz coś ciekawego do powiedzenia to pisz a jak nie no to ciiiiiiii. . . . .

Mam 5211 od paru lat i se go chwalę jak na trzy gary to doskonale daje radę. 

Gość   
Gość

Nie liczniki , a tzw prądniczki . Ciężko już znaleźć w dobrym stanie . Porządne traktory , Śmiało mogą konkurować z 80 konnymi , a duże spalanie to mit .

sebe1033    387
5 minut temu, bears napisał:

czywiście że masz rację ale kabina w polu nie orze a nadal masz dwa biegi do pracy w polu, napęd na jedno koło i kopciucha pod maską a porównując to chociażby do MTZ który ma napęd na przód, mnóstwo przełożeń wraz z pół biegami czy naprawdę bardzo dobry silnik a to wszystko za o wiele mniejsze pieniądze. Oczywiście nie przytaczam tutaj zachodnich sprzętów bo przepaści technologicznej nie było by jak zmierzyć. Raczej nikt normalny w tych czasach nie kupuje takiego ciągnika do pracy w polu chyba że to hobbista.

no w dzisiejszych czasach 7211 nie jest tak popularny , co porównania z mtz masz rację miałem też , 4x4 robota inna i skrzynia więcej przełożeń , co do spalania ja mam felerny model bo nie narzekam na spalanie 😄 coś może z pompą nie tak za mało pali , mniejsza o to 

Gdzie ten kupujący ? Wcale hobbystą nie musi być tylko może ma małe gospodarstwo , a jeżeli ma małe pojecie o mechanice to im prostrzy ciągnik tym lepiej , 

• Like 1

Dominik1994    63
spala tyle samo co c360 warunkiem jest nie wyeksplatowany uklad paliwowy ciagnik jest twardy i nie ma mowy o awariach chyba jakiegos zencha kupisz okazyjnie okazji nie ma a jak sa to handlarz z tego żyje i nie ma szans zeby rolnik go pod kupil 😂

:)

Gość   
Gość

Tyle traktorów z zachodu a ludzie nadal rozglądają się za tymi śmiesznymi zetorami i  jeszcze płacą za to górę pieniędzy.

Gość   
Gość

Wiedzą co dobre . Śmieszne to są twoje komentarze .

Gość   
Gość

Chyba ty . Nie zazdrość innym , tylko podaj fakty .

maciej    169
wieloma ciągnikami jeździłem i jak dotąd najwięcej frajdy i satysfakcji sprawia mi wlasnie 7211 kto nigdy nie jeździł to niech sie nie wypowiada .
  • Like 2

Gość   
Gość

Weź wytłumacz takiemu , co tata 3p dał sie kajtnąc do bramy i z powrotem . 🤣

daron64    3959
52 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Tyle traktorów z zachodu a ludzie nadal rozglądają się za tymi śmiesznymi zetorami i  jeszcze płacą za to górę pieniędzy.

A powiedz jaka to ty tam przyczepę kupiłeś? 

45 minut temu, PRIMO napisał:

@Partyzant a ty co o.O kolejny mistrz gównoburzy?

Nie byłeś w temacie gdzie @brat wrzucił zdjęcie swojej przyczepy? 

52 minuty temu, zetorki12 napisał:

Wiedzą co dobre . Śmieszne to są twoje komentarze .

Nie stać go na zetora to się rzuca :)

• Like 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Dariusz123456789
      Witam nie mogę uzyskać wysokiego pedału hamulca prawego zetor 72 11 ( nowa pompka,wyrównywacz, przewód cylinderek i szczęki proszę o pomoc
    • Przez ZimowyZolnierz
      mam problem z zetorem 9540 jak w tytule traktor po wciśnięciu pedału sprzęgła hamuje, od czego zacząć poszukiwania? Dodatkowo jak obsługiwać wzmacniacz momentu obrotowego (pierwszy traktor z tego typu bajerami) skrzynia 4 biegowa.
    • Przez toobek
      Witam. Mam taki problem, mianowicie orałem zawsze moim Zetorem 7211 pługiem 3 skibowym Unia Grudziądz. Orałem zawsze na trybie pracy hydrauliki POZYCYJNA i ustawiałem głębokość kołem pługa. Wszystko szło pięknie orka ładnie szła. Niestety mam bardzo zakamienione pola i postanowiłem przetestować pług z jakimś zabezpieczeniem. I tak przetestowałem już 3 pługi. Problem polega na tym że te pługi były cięższe, brały szerzej na skibę i na POZYCYJNEJ i kole podporowym ciągnik nie mógł uciągnąć nawet mój obecny pług Unię TUR 35. Przestawiłem więc tryb pracy hydrauliki na MIESZANA i ciągnik bez problemu ciągnie pług nawet przy głębokiej orce tylko nie mogę ustawić głębokości orki. Raz głębiej raz płyciej. Gdy przednie koła wpadną w dołek to pług potrafi wyskoczyć gdy wjadą na górkę to pług zagłębia się po ramę. Proszę o radę czy da się coś z tym zrobić czy jednak muszę wrócić do starej uni Grudziądz. Myślę nad pługiem obrotowym chociaż 2 skibowym ale boję się że będzie to samo. A pola mam nie regularne zakamienione i teren górzysty. Jest jakaś rada na to z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
    • Przez ZimowyZolnierz
      Witam w katalogu części naszego Zetora występują 4 świece żarowe w głowicy, natomiast fizycznie mamy świece płomieniową w kolektorze. Czy to oznacza że głowica jest nieoryginalna czy w starszej wersji z mostem zetorowskim po prostu tak jest? Oraz mam mega problem z rozruchem, w mrozy jak złapie początkowo chodzi na jeden cylinder, pora się szykować do remontu?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj