Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

w okolicy Kielc masz pełno kopalni. Zwykłym rozsiewaczem to drogi granulat przyjemnie się sieje

Ja siałem amazonką wapno z Wierzbicy ftakcja03, to trzeba kijkiem popychać bo z boków niechce się zsuwać, ale się da.

Opublikowano
2 godziny temu, Kondzio342 napisał:

Wiatam. Zrobilem badania gleby wyszla ze jest bardzo konieczne wapnowanie pola. Jakie wapno polecacie okolice Opoczna w Łódzkim. Czym rozsiac do dyspozycji zwykly rozsiewacz.

znaczy 500-1000 l czy kg dwutarczowy ?

Wapno to zależy jakie masz ziemie na lekkie i średnie to węglanowe działają mniej agresywnie a że ziemia lżejsza to wolniej ph podskoczy , bo na ciężkie to tlenkowe jako że cięższe to ich nie ruszy tak szybko (jak lżejszych tlenkowe wapno) 

Ale jak nie masz czym wysiać to szukaj granulatu , są różne w bigach patrz zawartość wapna , one są co prawda na krótszą metę bo ph podniesie ale na krócej 

W badaniach gleby masz ph i typ gleby i nawet zalecenia do dawki na ha 

Opublikowano

sebe1033 napisał:

2 godziny temu, Kondzio342 napisał: Wiatam. Zrobilem badania gleby wyszla ze jest bardzo konieczne wapnowanie pola. Jakie wapno polecacie okolice Opoczna w Łódzkim. Czym rozsiac do dyspozycji zwykly rozsiewacz. znaczy 500-1000 l czy kg dwutarczowy ? Wapno to zależy jakie masz ziemie na lekkie i średnie to węglanowe działają mniej agresywnie a że ziemia lżejsza to wolniej ph podskoczy , bo na ciężkie to tlenkowe jako że cięższe to ich nie ruszy tak szybko (jak lżejszych tlenkowe wapno)  Ale jak nie masz czym wysiać to szukaj granulatu , są różne w bigach patrz zawartość wapna , one są co prawda na krótszą metę bo ph podniesie ale na krócej  W badaniach gleby masz ph i typ gleby i nawet zalecenia do dawki na ha 

Kolego typ ziemi lekka i bardzo lekka zastosowanir wapna okolo 5 ton na hektar i polecają weglanowe wapno. Tak mi pan z doractwa rolniczego powiedzial. A co ty kolego sadzisz? A tak myslalem zeby rozrzutnikiem to rozsypac taka ilosc to da sie rade

Opublikowano

the1mati1 napisał:

Witam. Jak chcesz jakieś namiary na wapno to odezwij się na priv. Sam ostatnio kilka aut zamawiałem więc jestem w temacie

konrad.bialas@interia.pl napisz skad jaka cena jakies namiary chodzi o slabe gleby i jakir polecasz.