Skocz do zawartości

Wypłaty suszowe 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła dopiero na półmetku wypłaty wg wniosków, a kto kasy dołoży, no będą jaja😡

Screenshot_20181121-143229.jpg

Mogłeś  brać  jak  dawali    ci te 50%    teraz  byś  czekał  na  resztę  a połowę byś  miał  a tak  to  nie wiadomo ....

Nie wiesz  że  chytry  dwa  razy traci 

Się  nie denerwuj  kasa  będzie  zwiększona   wedle  moich  informacji  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
21 minut temu, soltys48 napisał:

a marecek lajkuje jak ktoś dostał

to sie nazywa mózg zjebany

Marecek już uciekl. Pula suszowego do wyplaty przekracza 2 mld zl. Ciekawe co by było jak każdy rolnik byłby ubezpieczony. Co powie teraz tym i czekają ??????

Opublikowano

No nic nie poradzisz na sukces . Najważniejsze że jednak będą i dostaniesz .

Opublikowano

w piątek w końcu mogłem złożyć do Agencji protokół suszowy łaskawie podpisany przez wojewodę ,bo wcześniej sie nie wyrobił więc pewno teraz za kasą będę czekał  jak na pieniądze z grupy producenckiej 3 lata ;-(

i nie mądrować mi sie tutaj że nie ważne kiedy ważne że kasa będzie,bo jak z kibla wołacie że sie papier skończył to chcecie go JUŻ a nie jutro albo za tydzień żeby ktoś przyniósł  😉

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano

u mnie ponad  miesiąc od złożenia wniosku suszowego i cisza ,zaliczki dopłat też brak a mieli tak w pierwszej kolejności wypłacać  tym których dotknęła susza 

Opublikowano (edytowane)

Nie ma i do końca roku nie będzie. Limit pomocy de minimis jest wyczerpany, jeśli wypłaty ruszą to z nowej puli w 2019.

Edytowane przez Freeman
Opublikowano

Nie ma znaczenia kasa na ten rok się skończyła

Dnia 21.11.2018 o 22:25, rafkap napisał:

Marecek już uciekl. Pula suszowego do wyplaty przekracza 2 mld zl. Ciekawe co by było jak każdy rolnik byłby ubezpieczony. Co powie teraz tym i czekają ??????

A na co teraz komu pieniądze? Jakby nikomu nic nie dali byłby spokój 90% nie było ubezpieczonych pretensje do siebie tylko

Opublikowano

pisałem w innym temacie ale i tutaj powtórzę, może komuś rozwieje wątplliwości, składałem w ARimr wniosek suszowy w pazdzienrniku bodaj 22, wczoraj przyszedł polecony z agencji, że hajs z deminis się skończył i rozpatrywanie i wypłaty są wstrzymane do 31 stycznia 2019, składałem oczywiscie na pomoc deminis. Więc jak ktoś nic nie dostał i czeka to prawdopodobnie dostanie na dniach albo już dostał ładny polecony, z którym to jedyne  co to można udać się do toalety w celu podciru dupiru :D

Opublikowano (edytowane)

wlasnie nie wiem od czego to zależało, termin był do 16 listopada wiec ja składając 22 pazdziernika nie byłem na pewno na końcu. Po za tym ja od poczatku na nic nie liczyłem. Jedyne co to OC popodnosili, gdzie żadnej szkody nie miałem i powinno być więcej zniżek, a tu jeb do góry, za paliwo bulę więcej, za nawóz zapłacę więcej. Na tej suszy to skorzystał każdy, tylko nie rolnik, skorzystali producenci nawozów, pośrednicy, cepeniarze, ubezpieczyciele, bo w tym roku po tej suszy to 5 x tyle poleci ubezpieczać albo i wiecej, więc skorzystał albo skorzysta kazdy związany z rolnictwem ale pośrednio, tylko nie chłop.

Edytowane przez Uziu92
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Uziu92 napisał:

pisałem w innym temacie ale i tutaj powtórzę, może komuś rozwieje wątplliwości, składałem w ARimr wniosek suszowy w pazdzienrniku bodaj 22, wczoraj przyszedł polecony z agencji, że hajs z deminis się skończył i rozpatrywanie i wypłaty są wstrzymane do 31 stycznia 2019, składałem oczywiscie na pomoc deminis. Więc jak ktoś nic nie dostał i czeka to prawdopodobnie dostanie na dniach albo już dostał ładny polecony, z którym to jedyne  co to można udać się do toalety w celu podciru dupiru :D

Marek ma papier, poproś go to Ci podeśle. A tak serio. Zapomnijcie teraz o wypłatach suszowych. Źródełko uschło. Moim zdaniem kasa wpłynie ale przed następnymi wyborami. Będą kupować elektorat. Spójrzcie sami jako rolnicy. Dali 500+. To jest roczny budżet rzędu 22-24mld zł. Budżet roczny dopłat bezpośrednich to 14,5 mld. zł.

Teraz sami spójrzcie i myślcie co jest lepsze , czy dopłaty w terminie czy dotowanie. Rolnicy produkują i płacą podatki. 500 + nie. 

Powiem tak, fajnie jest jak państwo daje, ale jak dostajesz zastanawiasz się z czego ? 500 + już nic nie jest warte do wzrostu cen, a te będą rosły, uwierzcie mi, trzeba z czegoś napełnić sakwę aby potem rozdać dla przyszłych wyborców.... Ważne aby dać, A z czasem i tak przyjdzie susza dla nas , ale inna ……..

Opublikowano

Krajowa pula przekroczona to i wypłaty wstrzymane. Chyba nikt z forumowiczów w ciągu tego miesiąca nie umrze z głodu z tego powodu. Śmieszą mnie trochę te teorie spiskowe ;) 

Ktoś tam wyżej dobrze mówił. Gdyby ociągali się z wypłatami tak żeby limit przekroczyć w ostatnich dniach grudnia, to nikt by nie snuł teorii

Opublikowano
13 godzin temu, marulekk napisał:

No i jak to jest? jeden dostał drugi nie ot Polska sprawiedliwa zmiana 

Akiedy było inaczej zawsze jeden dostał drugi nie podobnie robi unia wtedy łatwiej jest rz adzić dzieląc społeczeństwo

13 godzin temu, Uziu92 napisał:

wlasnie nie wiem od czego to zależało, termin był do 16 listopada wiec ja składając 22 pazdziernika nie byłem na pewno na końcu. Po za tym ja od poczatku na nic nie liczyłem. Jedyne co to OC popodnosili, gdzie żadnej szkody nie miałem i powinno być więcej zniżek, a tu jeb do góry, za paliwo bulę więcej, za nawóz zapłacę więcej. Na tej suszy to skorzystał każdy, tylko nie rolnik, skorzystali producenci nawozów, pośrednicy, cepeniarze, ubezpieczyciele, bo w tym roku po tej suszy to 5 x tyle poleci ubezpieczać albo i wiecej, więc skorzystał albo skorzysta kazdy związany z rolnictwem ale pośrednio, tylko nie chłop.

Jak ronik nie skorzystał ?Zboże sprzeda drożej jeszcze kasę przytuli

Opublikowano
18 godzin temu, Uziu92 napisał:

Ty się  dobrze  czujesz   Rolnik  ma skorzystać  na suszy  ????   

Opublikowano

Wg szefa Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej, przy kolejnej fali szkód wywołanych przez przymrozki lub w obliczu klęski suszy nie znajdą się chętni do pracy w komisjach szacujących straty. Zdaniem samorządu rolniczego tego województwa, to efekt chaotycznych działań resortu rolnictwa, które wywołały wiele animozji w środowisku rolniczym.

- Specyfika tego roku jest taka, że jeszcze 15 kwietnia składaliśmy do ministra Jurgiela sugestię o to by wydłużyć termin składania wniosków do ARiMR, bo wówczas przecież nie szło wjechać na pola np. zasiać kukurydzę. Nikt się wówczas nie spodziewał, że od maja gdzieś tam w naszym województwie opady będą minimalne. I nagle wyszła susza. To zaś wiązało się z powołaniem komisji szacujących szkody - dla niektórych powiatów po raz drugi w 2018 – mówił Ryszard Kierzek na listopadowym walnym zgromadzeniu Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej.

Zdaniem wielu członków Izby pracujących w komisjach szacujących szkody wielkie zamieszanie na wsi wywołały błędne rozporządzenia ministerstwa rolnictwa. Tam gdzie rolnicy mieli szkody „wymrożeniowe”, komisje oszacowały te szkody, a gospodarze pieniędzy nie otrzymali. - A później przy suszy okazało, że tym rolnikom odjęto pomoc szusową z racji otrzymanej pomocy za wymrożenia. Informowaliśmy ministra o tym fakcie, składaliśmy odpowiednie wnioski i... nie otrzymaliśmy odpowiedzi od ministra. Myślę, że refleksja przyszła za późno i dlatego nie mamy odpowiedzi – stwierdził Ryszard Kierzek. Wymrożenia najmocniej dotknęły rolników z powiatów bydgoskiego, toruńskiego oraz sępoleńskiego.

- Chciałem wam wszystkim, członkom komisji szacujących szkody złożyć serdecznie podziękowanie za wykonaną pracę – mówił w dalszej części wystąpienia prezes Kierzek. - Podziękowanie za pracę niewdzięczną, społeczną, bez gratyfikacji. Bałagan wywołany przez ministerstwo rolnictwa był porażający. Wywołano tym wojnę pomiędzy rolnikami. Do dzisiaj jest nagminne obgadywanie, wzajemne wyzywanie się przez rolników. Bo ten dostał tak, a tamten inaczej – mówił szef KPIR.

Do KPIR napływają już sygnały, że przy najbliższej klęsce o podobnej skali nie będzie chętnych do szacowania szkód, ponieważ nie chcą tego robić rolnicy, przedstawiciele Izby ani też urzędnicy gminni.  To wina rozporządzeń, a nie wina komisji – przekonywał Kierzek. - Nawet nie wina wojewody, bo on realizuje wytyczne ministerstwa. A pokazaliśmy jak to można zrobić prosto. I później okazało się, że mieliśmy rację – zaznaczył.

W komunikacie Izby czytamy również, że średnia odszkodowania do jednego hektara w woj. kujawsko-pomorskim wyniosła około 250 złotych do hektara. - Pierwsze zapowiedzi resortu rolnictwa sugerowały czterokrotnie wyższą kwotę – głosi komunikat samorządu rolniczego

• Thanks 1