Nioska koncentrat premix pasza
Przez
WojtekSprus, w Drób
-
Podobna zawartość
-
Przez Pepesza
Cześć,
mam pytanie odnośnie mieszanek jakie stosujecie w swojej hodowli gęsi.
Spotkaliście się kiedykolwiek z sytuacją gdzie pasze treściwą (śrutę zbóż, śrutę sojową, witaminy, itp) zmieszano z sianokiszonką z koniczyny bądź lucerny?
Czy ptaki nie miałyby problemów z jedzeniem takiej mieszaniny?
Pytanie wziąłem stąd, że na wyposażeniu swojej hodowli mam przenośnik ślimakowy fi 150, którym transportuje raz pasze treściwą, potem sianokiszonkę i na końcu przepuszczam system z kretem, żeby wyczyścić od wewnątrz rurę z zalegających resztek sianokiszonki. A trochę szkoda mi czasu i chciałem właśnie połączyć obie pasze.
Dzięki z góry za wszystkie sugestie,
Pozdrawiam serdecznie
-
Przez CowBoy
Pytanie jak w temacie. Ja do tej pory stosowałem mieszankę soi z rzepakiem plus dodatki ale zastanawiam się nad przejściem na koncentrat. Jeśli polecacie koncentrat to jakiej firmy ?
-
Przez Ezekiel
Co sądzicie o tych proporcjach zbóż na tone paszy dla tuczników:
Jęczmień 200kg
Pszenica 100kg
Pszenżyto 250kg
Kukurydza 275kg
Śruta np. rzepakowa 150kg
Dodatki 25kg
Czy dla 200 tuczników wystarczy 60 ton paszy?
-
Przez NEONATUS
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów,
Mam nowe konto na agrofoto.pl i to mój pierwszy post. Założyłem wątek specjalnie dlatego, gdyż mam jedno ważne dla mnie pytanie.
Posiadam dostęp do takiego produktu jak suszone młóto browarniane granulowane w Big-Bag w rozsądnej cenie, a jako że jestem hodowcą bydła mięsnego na niewielką skalę, chciałbym się dopytać bardziej zaawansowanych użytkowników których jest tutaj naprawdę sporo, o zastosowanie takiego produktu w dawce żywieniowej.
Bardzo proszę wskazać mi, czy jest sens zakupu takiej paszy, ile kilogramów dla sztuki w wadze 500 kg na dobę, jakie to przyniesie korzyści i przede wszystkim jak to wypada na tle wysłodków buraczanych suchych granulowanych? Który produkt będzie dla mnie lepszy?
Zdaję sobie sprawę że pytanie jest bardzo ogólne, a odpowiedź na nie wymaga podania większej liczby szczegółów, takich jak intensywność opasu, rasa zwierząt, ilość i jakość pasz objętościowych i treściwych, ale mimo to uprzejmie proszę o jakieś wskazówki co do sensowności wprowadzenia młóta i jak to wypada na tle wysłodków buraczanych.
Odwiedzającym wątek życzę miłego dnia i zapraszam do udzielania się. Wszelkie opinie i komentarze mile widziane.
Pozdrawiam.
-