Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja chcę w tym roku zastosować NovaTec One na rzepak i buraki.

W mojej okolicy stosowali to w RSP Cichobórz i są zadowoleni ile w tym prawdy przekonam się sam w tym roku.

Opublikowano

Widziałem ten filmik i tez myślałem aby przetestować ten NovaTec One na 1 lub 2 ha i zobaczyć jakie będą efekty ale problem polega na tym, że w sklepach internetowych dostępny jest tylko w bańkach 20 l  😞

Opublikowano

Pytanie do doświadczonych osób stosujących RSM. W przyszłym tygodniu nadają w nocy przymrozki do -3 stopni. Jedyna możliwość żeby wjechać w pole. Czy można zastosować RSM 28 przy takich warunkach pogodowych ? Nie spowoduje to przypaleń ? 

Opublikowano
7 godzin temu, ENDURAK91 napisał:

Ja chcę w tym roku zastosować NovaTec One na rzepak i buraki.

W mojej okolicy stosowali to w RSP Cichobórz i są zadowoleni ile w tym prawdy przekonam się sam w tym roku.

Jako praktyk jedno pytanie -Ile skasowali za tę reklamę? W 500 kg jeszcze uwierzę bo stosowałem -różnice tak suptelne że nawet mapowanie plonu nie w kombajnie nie wykazuje różnic .Próbójcie i jesienią zdajcie relację może powinienem zmienić fach bo mnie tak nie przyrasta plon .A tak nawiasem to 210 N na ha to chyba przekroczenie dopuszczalnej dawki dla programu azotanowego chyba że zasobność na lubelszczyźnie to 30 kg?(u nas na piaskach jest 60kg. Kolejne zastanawiające jest że stosują Nowatec z RSM wymieszanym z glebą -oj coś słabo się przygotowali do tej reklamy   

Opublikowano
22 godziny temu, ENDURAK91 napisał:

Problem polega na cenie 1500 zł za 20l

7.5l na 1000l RSM czyli na ha ok 200zł przy dawce 350l/ha to jest równowartość ok. 280kg RSM 32 czyli ok. 90kg/N

Przy takich kosztach to nawet bym się tym nie interesował 

23 godziny temu, RU68 napisał:

jedne masz na l/kg inne są na ha -nie pamiętam cen ale najtansze chyba  od 50 zł na tonę do 200 zł na ha N-lock a najdrożej chyba compo będę próbował te tiosiarczany więc do cen pozostałych nie przywiązuję uwagi

A z tych co próbowałeś to jakie byś polecił, nie wiem czy w to wchodzić w rzepaku. Znajomy stosuje w qq to tak jak twierdziłeś niby się sprawdza. 

• Root Admin
Opublikowano
15 godzin temu, RU68 napisał:

Jako praktyk jedno pytanie -Ile skasowali za tę reklamę? W 500 kg jeszcze uwierzę bo stosowałem -różnice tak suptelne że nawet mapowanie plonu nie w kombajnie nie wykazuje różnic .Próbójcie i jesienią zdajcie relację może powinienem zmienić fach bo mnie tak nie przyrasta plon .A tak nawiasem to 210 N na ha to chyba przekroczenie dopuszczalnej dawki dla programu azotanowego chyba że zasobność na lubelszczyźnie to 30 kg?(u nas na piaskach jest 60kg. Kolejne zastanawiające jest że stosują Nowatec z RSM wymieszanym z glebą -oj coś słabo się przygotowali do tej reklamy   

Ale przecież dobrze napisany program pozwala na 250-280 kg N w pszenicy.
Przy 1 klasie ziemi spokojnie można wpisać 11 ton pszenicy, czy 17-18 kukurydzy

Opublikowano

Ten tiosiarczan od asx w zeszłym roku próbowałem w rzepaku i pszenicy. Żadnych różnic nie widziałem ani na visus ani na wadze w porównaniu z taką samą dawka rsm bez inhibitorow. Jakiś inhibitor ureazy też kiedyś testowałem i tu także żadnej różnicy oprócz wydanych pieniędzy. W tym roku biorę na próbę 20l novatec w ampol merol 1120,- netto czyli jakieś 1380,- brutto. Pójdzie w rzepak i pod pszenice jarą. Zobaczymy czy będą jakieś zwyżki czy tylko drenaż portfela.

Opublikowano
7 godzin temu, Grzegorz86 napisał:

Ten tiosiarczan od asx w zeszłym roku próbowałem w rzepaku i pszenicy. Żadnych różnic nie widziałem ani na visus ani na wadze w porównaniu z taką samą dawka rsm bez inhibitorow. Jakiś inhibitor ureazy też kiedyś testowałem i tu także żadnej różnicy oprócz wydanych pieniędzy. W tym roku biorę na próbę 20l novatec w ampol merol 1120,- netto czyli jakieś 1380,- brutto. Pójdzie w rzepak i pod pszenice jarą. Zobaczymy czy będą jakieś zwyżki czy tylko drenaż portfela.

Będzie podobnie  różnica niezauważalna -myślę że wegetacja rzepaku przebiega tak błyskawicznie że różnice tylko w reklamie .Ja w kukurydzy też będe sobie wmawiał że będzie lepiej😂

8 godzin temu, yacenty napisał:

Ale przecież dobrze napisany program pozwala na 250-280 kg N w pszenicy.
Przy 1 klasie ziemi spokojnie można wpisać 11 ton pszenicy, czy 17-18 kukurydzy

U nas na V klasie tak zbierają _ oczywiście ci co koszą na przyczepy bez ważenia

Opublikowano

Witam. Pierwszy raz będę stosował rsm. Mam zamiar użyć rsm 26+S na pszenżyto które jest mocno rozkrzewione. I teraz moje pytanie jaka musi być wysokość belki i jakie musi być ciśnienie, czy przymrozki w nocy które są zaszkodzą roślinom, czy koniecznie muszę czekać

Opublikowano
Dnia 12.02.2021 o 12:37, master20002 napisał:

https://toya24.pl/product-pol-10005348-Pompa-zanurzeniowa-400w-16mm.html?text=Pompa+zanurzeniowa+400w+16mm

Proszę bardzo, wchodzi do mauzera. Widzę że podrożała... Jak wszystko... Złamał mi się kruciec to jest do dostania w kazdym sklepie budowlanym bez większego problemu.

Jak ci miesza ta pompa? U mnie tragedia. Przez godzinę nie chce wymieszać jednego mauzera.  Za to wymyśliłem mowy sposób. Wsadzam lance od myjki. Dysza bijąca. 5 minut i gotowe. No i rsmu jest od razu więcej  ;)

Opublikowano

U mnie około pół godziny i rozmieszala, ale założyłem wąż i kierowałem go ku dołowi.

Słaba pompa ale przyda się jak piwnicę zaleje i do wypompowania resztek z opryskiwacza, jeśli zajdzie taka potrzeba.

• AgroTeam
Opublikowano
m_i_c_h_a_l napisał:

na yt na nawozy.eu w którymś filmiku mówili, że wysokość belki 100 - 120 cm od ziemi.

Nie powielaj bzdur. Każdy system ma inne wymagania. Dysza w dół w trójkąt musi w teorii mieć określoną aby rozkład był równy. Te do tyłu mniejsze znaczenie. A jak masz np dribble bar to możesz i przy ziemi mieć belkę albo na max w górze

• AgroTeam
Opublikowano

Szczerze najtańsze. Nawet jak kupisz jakieś używki z olxa będzie ok. A jeśli nowe to 7 otworowe są na prawdę dobre.

A nie sory.... Byle nie gówienka co montował biardzki u siebie. Taka dysza czarna lub biala

• AgroTeam
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Weź do tyłu z agroplast, dobierz kryzę do wydatku jaki ci potrzebny. Używek nie bierz, takie rzeczy bierze się nowe nie użytkowane, chyba że od kogoś zaufanego. 

Dysze drobnokroploste jeszcze powiedzmy że ok, ale kołpaki do RSM czy nawet te w dół? Tu nie ma znaczenia rozkalibrowanie. I tak musisz zrobić próbę. A ciecz ma trafić na ziemię. Więc jak kupisz za pół ceny to Ja na taką ilość bym brał

• AgroTeam
Opublikowano

Ale  Ja nie mówię o budżetówkach. Czasem idzie kupić albuzy ceramiczne tanio tylko przez to że komuś po sezonie nie pasuje rozmiar. Przed chwilą widziałem dribble bary po 30zł gdzie nowe 100