Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 29.04.2022 o 18:19, SawekBraczyk napisał:

Jaki to niby efekt zero miałeś po Dr.Green ? 

Po prostu przestały działać. Po dwóch opryskach zero efektu, dałem Navi MIcro 1 litr i po dwóch dniach pszenica się zmieniła. 

To był pszenica po burakach słaba  na słabym suchym polu. Jeszcze 5,5 tony z niej wyciągnałem, a Navi dawałem tuż przed kłoszeniem. Myślałem że jest już  stracona. 

DR Green stosowałem zaraz od początku jak weszli na rynek i z roku na rok coraz gorzej. 

RSM standardowo 10-15  litrów do każdego oprysku dodaję. 

Opublikowano

4 lata temu to miałem, teraz może poprawili. Z tego co słyszałem w tedy   mieli duże problemy, rolnicy pozacierali pompy  w opryskiwaczach, sprawy w sądach się kończyły. 

Mi sie udało bo wszystko kupiłem  na jesieni a wiosnę mieli taką felerną. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomek73 napisał:

Po prostu przestały działać. Po dwóch opryskach zero efektu, dałem Navi MIcro 1 litr i po dwóch dniach pszenica się zmieniła. 

To był pszenica po burakach słaba  na słabym suchym polu. Jeszcze 5,5 tony z niej wyciągnałem, a Navi dawałem tuż przed kłoszeniem. Myślałem że jest już  stracona. 

DR Green stosowałem zaraz od początku jak weszli na rynek i z roku na rok coraz gorzej. 

RSM standardowo 10-15  litrów do każdego oprysku dodaję. 

Jaki koszt Navi Micro i daj linka na sklep?A co powiecie o tym?

Nawóz dolistny SUPLOFOL MIKRO ZBOŻE 20 L na 8 ha 11584113744 - Allegro.pl

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Żeby az tak ze pompy zatarło ? To niemożliwe ? Ciekawa bajka , zapytam producenta o to ? 

Napewno producent tobie to potwierdzi. 

Opublikowano
6 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Żeby az tak ze pompy zatarło ? To niemożliwe ? Ciekawa bajka , zapytam producenta o to ? 

Mi to powiedziała konkurencja i były pracownik który się po tym zwolnił z tej firmy. Ten pracownik z swoich pieniędzy jedną pompę remontował. 

Chcieli mocno zaoszczędzić i kupili  jakieś dodatki z wschodu które nie rozpuszczały sie i w sumie narobiły takiego bigosu. 

Navi Mikro z Chempestu teraz po 37 zł litr niestety minimum 200 chcą mi przywieść. Potrzebuję 100 bo jeszcze z tamtego roku mam. Dawkowanie 0,5 do 1 litra i nie radę  więcej. Bo przypala. Ale naprawdę działa. 

Opublikowano
8 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Niemozliwe bo ciecz z opryskiwacza nie ma bezposredniego kontaktu z jakimikolwiek elementami pompy ktore moglyby ulec zatarciu wiec ktos kto to wymyslil nie przemyslal tej kwestii

• Thanks 1
Opublikowano

O czym Ty piszesz, o starych pilmetach  ? Wyjdź ze swojego podwórka. 

A pompy tłokowe w Tecnomach, tam są  pompy z która każda ma 3 tłoki  w których jest ciecz. Pracują w  cylindrach teflonowych, a zaworki są  plastykowe, po 6 na cylinder.  Pompy Kuhna lub blancharda  są wirowe. inne opryskiwacze z pompami tłokowymi. A jest ich trochę. 

Opublikowano
Dnia 3.05.2022 o 09:43, tomek73 napisał:

O czym Ty piszesz, o starych pilmetach  ? Wyjdź ze swojego podwórka. 

A pompy tłokowe w Tecnomach, tam są  pompy z która każda ma 3 tłoki  w których jest ciecz. Pracują w  cylindrach teflonowych, a zaworki są  plastykowe, po 6 na cylinder.  Pompy Kuhna lub blancharda  są wirowe. inne opryskiwacze z pompami tłokowymi. A jest ich trochę. 

Jesli mi chciales w jakis sposob dogryzc to nie mam pilmeta ale chwalic sie nie bede zebys nie dostal sraczki. W pompie odsrodkowej albo jak to nazywasz wirowej nic sie nie stanie od piasku bo ciesz oddzialowuje jedynie na talerz odrzucajacy ktory w zaden sposob zatrzec sie nie moze. Sprawdz zasade dzialania jak nie masz pojecia. Co do pomp membramowo tlokowych ciecz rowniez nie dotyka bezposrednio tloka tylko gumowej membramy ktora chroni tlok.

Opublikowano

Mam Blancharda na pompie wirowej i  to  nie jest dobre rozwiązanie. Raz wyciągłem resztki wirnika, pozostało z 20 procent tego co  było założone jako nowe. Ta pompa nie daję rady przy RSM gdzie jest krzem i wirnik szybko się wyrabia. Nie wspominając o tym plastyku co uszczelnia.  wirnik, ale on jakoś wytrzymuję. Koło mnie mają 600 ha do pryskania  z RSM to pompę co roku  remontowali. Teraz Hardi kupili. 

Drugi problem w  Kunhh to zawory, sa to zawory na silniki elektryczne  a zasada jest taka jak w zaworze do wody kulowym, tylko ze jest zamiast telonu  jest tam wkładka  z takiego czarnego materiału bardzo delikatnego. Koszt teraz  jednego zestawu to 240 netto.

Tecnoma to normalny silnik spalinowy tuleja  teflon a tłok metal a pierścienie podobno skóra. Na każdej głowicy 6 zaworków plastykowych z którymi jest problem. 

Opublikowano

Najlepiej pod wieczór na suche rośliny jak temperatura spada, chyba że w trakcie deszczu to jeszcze lepiej ale musi trochę jeszcze popadać po aplikacji.

Opublikowano

Jak rozcieńczyć rsm? dało by rade do mausera z rsm wsadzić wąż z jakimś obciążeniem tak aby wody dolewać od dołu? zda to egzamin? bo rsm jest cięższy od wody i zaleca się do wody dolewać rsm, a nie na odwrót