Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zelezy jaku sterownik i osprzet. chuck00 ma przeplywomierz co liczy w czasie rzeczywistym ciecz a ja kalibruje aterownik tzn. kubek na minute pod dysze i wartosc wpisuje w sterownik i sam przelicza wydatek od predkosci i cisnienia.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, RU68 napisał:

około 70 zł na tonę 

ATR  Agrohandel ma rsm 27 z tym inhibitorem. Cenowo w tym roku wychodzi tak jak rsm32. Ile dodajesz  tego do rsmu?

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano
17 minut temu, Taurus83 napisał:

ATR  Agrohandel ma rsm 27 z tym inhibitorem. Cenowo w tym roku wychodzi tak jak rsm32. Ile dodajesz  tego do rsmu?

na spokojnie inhibitor ureazy zaczyna swoje działanie (i rozpad) w momencie kontaktu z wodą zawartą również w RSM więc sprzedaż takiego roztworu jest bez sensowne 

ale może oni sprzedają RSM z inhibitorem korozji zabezpieczającymi przed korozją zbiorniki stalowe a nawiasem RSM 27 powinien byś z siarką i jest bardzo korozyjny więc sprawdź  

dawkowanie zależy od producenta  i stężenia  NBPT które powinno się  mieścić w przedziale 0,09-0,20% w stosunku do azotu mocznikowego zawartego w nawozie

Opublikowano
1 minutę temu, Mich9 napisał:

Rsm po rozlaniu przed przymrozkiem i jak przymarznie to chyba nie ma takich strat azotu nie?

a spróbuj rozcieńcz  wodą powąchaj  wstaw do zamrażarki i jak zamarznie powąchaj  ponownie czy w nosie kręci mniej  lub wystaw dwie jednakowe próbki jedną w tamp ujemnej drugą w dodatniej i porównaj wagę po kilku dniach moim zdaniem bez znaczenia  a lepiej jak jesteś niecierpliwy podziel pierwszą dawkę na pół a drugą według przebiegu pogody po 10 14 dniach  bywają nawroty zimy a to już straty  

Opublikowano
2 godziny temu, WOJTUNIO napisał:

Rsm nie zamarza tylko sie krystalizuje. A ten z siarka to 26 %.

racja miałem napisać krystalizuje myślenie to samo a zły zapis  wiec te 27 nie pasuje do niczego chyba że kombinują tak że 26% w niskiej temperaturze na mierniku pokaże 27 % tak samo jak 32 % z fabryki gorący wskazuje 30 a po wystudzeniu do 20 "C(temp referencyjna )zwykle wskazuje 32,5%

Opublikowano
27 minut temu, maly1 napisał:

Mam pytanie chce zastosować ogólnie 200kg RSM 26S ile to kg/ha N i ile mam zastosować litrów

158 litrow ,poszukaj sobie w necie tabele wylewu rsm.Pełno tego jest

Opublikowano

zwrócił ktoś uwagę że po rozcieńczeniu zmienia kolor? Mam jedno auto w mauzerach rozcieńczone do 30% i jest taki przezroczysty, przez bańke jakby niebieski a drugie auto 32% jest zółty.

Opublikowano
7 godzin temu, rocco0987 napisał:

zwrócił ktoś uwagę że po rozcieńczeniu zmienia kolor? Mam jedno auto w mauzerach rozcieńczone do 30% i jest taki przezroczysty, przez bańke jakby niebieski a drugie auto 32% jest zółty.

niebieski nie wiem z czego ale żółty jest zwykle z korozji cystern w których był przechowywany lub przewożony  ewentualnie do rozcieńczenia użyto wody z zawartością żelaza

albo zanieczyszczony  RSM-S

Opublikowano
13 minut temu, rocco0987 napisał:

skrystalizował mi się jeden mauzer nalewany jako ostatni z cysterny, miał tak ktoś? chodzi mi czy to przypadek że akurat ten czy jest coś w tym że był ostatni?

tak się zdarza niekiedy ustawienie bliżej ściany lekkie zasłonięcie innymi . a zdarzyło mi się że wypompowany rsm z pionowego zbiornika  ostatni też się skrystalizował ale u mnie mógł być gęstszy bo na dnie zalega warstwa kryształów  - nie dolewam wody tylko pompa i cyrkulacją rozpuszczam

Opublikowano
14 minut temu, bialy2005 napisał:

Ja na jesieni kupowałem 32 rozcieczalen odrazu do 28 i jest wszystko ok zero krystalizacji, a stały mauzery normalnie na dworze. Kolor przezroczysty żadnych przebarwień.

wszystko zależy jaki na wiosnę potrzebujesz im bardziej stężony tym mniej uszkodzeń 

Opublikowano

tylko im bardziej rozcienczony tym wieksze ryzyko popalen. nie zrozumiem chyba faktu rozcienczania. po co takie januszowanie? czy to nie oszukiwanie samego siebie? lepiej chyba poleciec szybszym biegiem tam, gdzie zapotrzebowanie jest mniejsze. takie moje zdanie, moze sie myle.

Opublikowano
13 godzin temu, fezoi napisał:

Temp. krystalizacji 0 , a -17 st.C nie ma znaczenia ? Od wielu lat RSM 32 na zimę rozcieńczam na 28 i nic nie parzy .

wzrokowo racja nawet gdy nie widać na oko poparzeń uszkodzenia powstają na powierzchni liści i jest to otwarta rana do infekcji a przy takich uprawach jak kukurydza trzeba szczególnej uwagi (stosując dysze strumieniowe)

Opublikowano
Bananek napisał:

tylko im bardziej rozcienczony tym wieksze ryzyko popalen. nie zrozumiem chyba faktu rozcienczania. po co takie januszowanie? czy to nie oszukiwanie samego siebie? lepiej chyba poleciec szybszym biegiem tam, gdzie zapotrzebowanie jest mniejsze. takie moje zdanie, moze sie myle.

Kolego jak nie znasz powodu rozcieczanie to nie nazywaj kogoś Januszem! Kup sobie 32 na jesieni i pózniej kombinuje jak to rozpuścić, bo ja sobie rozcieczylem i nawet jednego krysztalka nie znalazłem w mauzerach. I u mnie cała cysterna idzie na pierwszą dawkę pod oziminy + doglebowo pod jare i kukurydzę. Na 2 dawkę będzie swieza 32 nie rozcieczana. Jedynie czesc rzepaku może dostanie 28 na druga dawkę.

Opublikowano

koledzy, rsm pod zboża jare kiedy najlepiej stosować? przed siewem czy przed wschodowo a może po wschodowo? Chce dac pod owies w jednej dawce lub ewentualnie w dwoch.