-
Podobna zawartość
-
Przez evolution93
Witam.Mam gospodarstwo ekologiczne a w nim 48 sztuk owiec rasy wrzosówka polska wymieszana z wrzosówką linenburską(czy coś takiego). Wczoraj zauważyłem że jednej z nich(z tego roku) wypada wełna i jest już w połowie goła sama skóra i drobne rany.Dzisiaj patrze już są 4 wraz z wczorajszą tylko że jedna z nich ma takie objawy że wypada jej wełna ma rany z których leci krew a tułów jest cały jakby spuchnięty.ma duży obrzęk,narośl w okolicy żołądka.Co tu robić.Owce były strzyżone w czerwcu.Co to może być??Od 1,5 tygodnia daje im słomę z przenżyta owsa i siano na zmianę 8 kostek dziennie.
-
Przez Sashimo
Witam posiadam owieczki kameruńskie i pytanie czym je ogrodzić ? Ogradzałam obecnie siatką leśną z oczkami 10x10 wys100cm koszt 100zł za 50m pytanie mam czy macie jakiś pomysł by grodzić je inną siatką? Problem jest taki że owce się przeciskają przez takie małe oczka :/a młode to sobie śmiało przechodzą, problem mam z sąsiadami że im po polach chodzą.
-
Przez magdaesterhazy
Dzień dobry
Poszukuje dla celów naukowych padłych zwierząt hodowlanych a dokładniej głów. Czaszka nie musi być oskórowana ( sama się tym zajmę). Jeśli ktoś z okolić Poznania bądź po prostu z Wielkopolski ma padłe zwierze (zwłaszcza starsze
) i nie ma problemu w oddaniu mi takowego bardzo chętnie przyjmę.
-
Przez Pasja
Witam! Mam dylemat, kupiłem miesiąc temu owce kameruńską. Sprzedawczyni nie wiedziała do końca czy jest kotna wiecie jak na 100% sprawdzić czy jest kotna? Z góry dziękuję!
-
Przez MateuszStaczyk
Witam. Prowadzę gospodarstwo 12 hektarowe. Chciałbym się zorientować nad możliwością dorobienia z gospodarstwa ( sprzedaje zboże i rzepak). Mam dostęp do łąk, które mogę kosić. Zastanawiam się nad;
- bydłem: opasać byczki do wagi ciężkiej, opasać jałówki lub opasać cielaki do 300kg
-świnie: niby ASF ale może warto spróbować zainwestować w maty itp. ( mieszkam na Dolnym Śląsku także daleko od ognisk)
-owce; wejść w pakiet rolno-środowiskowy i hodować rasę mateczną
-króliki- mała ferma i np; sprzedawać tuszki do restauracji
Dysponuje budynkiem, który był kiedyś chlewnią a obecnie stoi pusta. Co radzicie? Nie piszcie że idź do pracy bo już chodzę, a przydały by się pieniądze ( nie potrzebuje sum z czteroma zerami ) np na jakieś maszyny czy coś do domu.
-