Polecane posty

Mikua    123

Można robić oprysk na stonkę oraz grzybówke w czasie kwitnienia ziemniaka ? 

Hmmm obrediłem ostatecznie ziemniaki. Więcej już nie będzie. Przed obredleniem punktowo powój był. Po obredleniu zniszczyło go. Przynajmniej powyrywało. Wiadomo że tam korzeń jeszcze jest. Tak to może kilka skrzypów i tyle. Czyściutko było i jest i chyba odpuszczę pryskane na chwasta. Co prawda do zakrycia miedzyrzedzi jeszcze jeszcze ale już miejscami krzaki spore i wychodzą zalążki pod kwiatek. Boje sie trochę że je po prostu przypale, uszkodze.  Wydaje mi się że wcześniej bandur i ostatnio arcade jednak dużo zatrzymaly chwasta bo i była susza ale też wilgoć I by był lekki las a tu oprócz powoju nic. 

20240529_074234.jpg

Ma3ciej    3

Witam jak co roku pryskalem Arcade i zawsze miałem czyste 🥔 w tym roku pełno komosy czy teraz ja zwalczyć by nie zaszkodzić ziemniaków . Ziemniaki już prawie zakrywają zadki pojedyncze kwitna

Daro20    547

Efekt doglebowego pryskania bandurem

IMG_20240525_090023.jpg

ZYLA    788

Jest ziele, masz wilgoć przynajmniej

Daro20    547

Nie padało od połowy kwietnia. Tu podlewane było

dysydent    3521
Napisano (edytowany)

oo, chwasty lubią podlewanie xD

ale żeby aklonifen żółtlice przepuścił? może z daleka mylę ale na tej fotce na nią to zielsko mi wygląda
piszesz

1 godzinę temu, Daro20 napisał:

doglebowego pryskania

czy aby nie dosłownie?
wszak tak "literalnie" nazywając to aklonifen daje się NAglebowo ;)

dużo tego Bandura było?

się przyjrzałem dokładniej i chwastnicę jak by wziął i nawet widać niedopryskany mijak.

chm, w cebuli Bandur zawsze starca przepuści a żółtlica kuzyn po rodzinie, może "coś w tym jest" i rzeczywiście rodzina "złożone" najwrażliwsza na aklonifen nie jest i trzeba ... no akurat w ziemniakach to najtaniej z metrubuzyną jeszcze mieszać

Edytowano przez dysydent

Daro20    547

Na ziemniaki 80ml/10l wody, marchew 50ml/10l. Pryskane na wilgotną ziemię po siewie i sadzeniu początkiem kwietnia. 

Podlewanie zacząłem 15 mają.

• Thanks 1

dysydent    3521
Napisano (edytowany)

marchew - rozumiem - jeszcze bardziej zaeb...a ?
oczywiście te stężenia same nic nie mówią ile tego w przeliczeniu dawki na ha wyszło

pytam bo nigdy niczego czystym bandurem bez domieszek nie pryskałem i ciekawi mnie co przepuszcza pierwsze? no jeśli żółtlice to "taki se" on ten bandur
nie chce mi się dymać na kartofle po fotkę gdzie poszedł bandur ale w miksie z metobromuronem a nie chce mi się bo se skopiuję od @Samsung123321

mniej więcej o tak wyglądają
20240529_074234.jpg

tylko "Samsungowi" równiej powschodziły :ph34r: znaczy - bardziej na raz

bandur jakieś może półtora litra na ha plus minus setka a Inigo (taka podróba Promana) ze dwie litry na ha też plus minus ale dwie setki
pplus minus bo dokładnie nie wiem ile tych karofliśmy nasadzili.
zdało by się zmierzyć ale nie (z tego samego powodu co fotkę :P )

dlaczego taki akurat miks w tym roku? bo na fasolę kupowane takie same i jeszcze stomp aqua i command to widać co miksy potrafią.
ni będę zachwaszczał tego tematu fasolą ale tam pokazałem jak to zadziałało że aż za dobrze bo i fasolę przerzedzi. :D

o, ten post jak dotąd najciekawszy, dawki gdzieś tam w "okolicznych" moich postach
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/?do=findComment&comment=4388291

zasadniczo wszystkie doglebowe w fasoli przydatne i w ziemniakach no może po za s-metalochlorem i benfluraliną a do tego w ziemniakach można co najmniej podwoić dawki

Edytowano przez dysydent

Ocho już się zaczyna. W sobotę uderze po raz 1 bo póki co jeden krzak znalazłem i go strąciłem. Poczekam jeszcze ciut. Pierwsze sztuki kwiatka wypuszczają i dopatrzyłem się może z dwóch listków gdzie występuje alternarioza. Oberwałem i chyba trzeba będzie pomyśleć o jakimś t1. Mam cabrio duo revus carial flex i infinito. Cabrio Duo zapodać w tym przypadku typowo pod alternarioze? Mogę zmieszać z opryskiem na stonke czy lepiej osobno? 

20240529_193803.jpg

dysydent    3521
Napisano (edytowany)

ja ostatnio na stonkę daję ... no qwa znów zapomniałem i muszę w gugiel/ .. no! Coragen a tego się tak mało daje że prędzej ten od grzybów wpłynie na owadobójczy niż na odwrót

co jest z niektórymi słowami, nazwiskami etc. zawsze się je zapomina, też tak macie? za młodu już tak miałem i skleroza sklerozą i nie jest ze mną tak źle jak pamiętam jeszcze choćby nazwę tej choroby

otóż czy ja mieszałem kiedykolwiek Coragen z fungi nie pamiętam (no tu już skleroza) ale z innymi na pewno i to nie raz a często i graminicyd jeszcze jakiś bywał i raczej było ok. w zbożach insektycyd profilaktycznie na skrzypionki idzie do fungi i jest ok
Zapisał bym sobie gdyby porażka jakaś totalna czy stonka została czy choroby nie zatrzymało czy traw nie wzięło.. owadobójcze z nawozami dolistnymi to owszem, osłabia owadobójcze (mam zapisane ż4e mszyc na kapuście actara nie załatwiła z saletrą wapniową a na kalafiorze i brokule tak już sama dana i to tego samego wieczora pryskane mniej więcej w takich samych fazach weget.) ale jak wyżej to raczej nie ma jakichś ostrych przeciwskazań

jeszcze jak stonka była w pełni wrażliwa na tiachlopryd a ten jeszcze był dozwolony to w środku Proteus jest formulacja na nośniku akrylowym i jak by ten Proteus działAŁ DLA FUNGI JAK ADIUWANT PRZECIWZMYWALNY? OCZYWIŚCIE NIE WSZYSTKIE MOŻNA Z OLEJOWYMI I TEŻ AKRYLAMI MIESZAĆ JAK DITIOKARBAMINIANY NP . sorry, za caps ale nie poprawię i co mi zrobicie? ;)  tu treść istotniejsza niż forma
otóż stonka po Proteusie zdychała i swoje te ze dwa tyg minimyum trzymał a fungi jak by dłużej z nim działały/trzymały niż bez niego w mieszance?

o - tiachlopryd z Proteusa czy Calypso pamiętam, tiametoksam z Actary ? w lot a Coragen? za dwie godziny na pewno znów zapomnę xD

Edytowano przez dysydent

ZYLA    788

Szacun za wiedzę i pamięć substancji aktywnych. Ja nie mam do tego głowy.

• Haha 1

dysydent    3521
Napisano (edytowany)

informatyczne terminy i definicje spamiętać to dopiero zwłaszcza jeśli wychowany po polsku a to pieruństwo w języku kneblogębych angoli pisane
aż czasem sam siebie zadziwiam na skraju zaniepokojenia czy u mnie jaki rodzaj autyzmu się nie .. przypałętał... mmm .. "ten tego" "zaimplementował" ?o.O xD

12 minut temu, ZYLA napisał:

Ja nie mam do tego głowy

zatem Tobie bliżej do normy i bardziej ode mnie na umyśle'ś zdrowy ;) :)

Edytowano przez dysydent
  • Like 1

GABBER85    1679

Ziermniaki duze ponad 20-25cm Soraya, Sagitta, pryskane jak pytałem 2-3 strony temu- efekt chwasty widoczne upaliło , ziemniaki bez żadnego fito czy przebarwień, metrybuzyna+rimel , dawki normalne

>>>>>> 

dysydent    3521
Napisano (edytowany)
20 minut temu, GABBER85 napisał:

2-3 strony temu

to jeszcze prosulfokarb rozważałeś i co? bez poszło?
btw,- Tobie się nie chciało bo nie musisz i siebie pamiętasz no ja musiałem się cofnąć i skoro już tam byłem to pokażę gdzie
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/26787-ochrona-ziemniaka/?do=findComment&comment=4384796

w sumie komosy i żółtlice załatwi metryb... a resztę rimsulfuron to i rzeczywiście skoro ryzykować nalistną metry... to po co jeszcze prosulf...

chę - tylko tej reszty tam nie widać a rimsulfuron doglebowo nie działa a tylko nalistnie na chwasty, no może nie licząc tej jednej trawki w dole kadru bo skrzypy to nic w kartoflach..(u poważnych plantatorów ;) ...) nnno może ta metrybuzyna przyparzy już wzeszłe

Edytowano przez dysydent

GABBER85    1679

prosulfokarb nie dałem jednak, Mistral i Rimel, mozna spokojnie pełne dawki, Ulotka Aurelitu  ma pokazane wrażliwości na metrybuzyne- bardzo wiele odmian da sobie radę.

ps, przez te 5-6 dni bujneły sporo

>>>>>> 

przemol87    206
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Bandur+proman

20240529_184722.jpg

• Like 1

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

dysydent    3521
Napisano (edytowany)
8 minut temu, GABBER85 napisał:

prosulfokarb nie dałem jednak, Mistral i Rimel, mozna spokojnie pełne dawki, Ulotka Aurelitu  ma pokazane wrażliwości na metrybuzyne- bardzo wiele odmian da sobie radę.

no trochę pogoda musi jednak pomóc bo w mokry czas metrybuzyna wyjątkowo jadowita, tak że dopiero po kilku dniach pogodnych najlepiej jeszcze ostrosłonecznych po zabiegu można powiedzieć że bezobjawowo na ziemniakach. Ultrafiolet robi swoje a i se to odparuje w diabły

nie - no na pewno przed, tylko ile?

Edytowano przez dysydent

GABBER85    1679

dodatkowo miedzę+pół międzyrzędzia oyechałem ręcznym  , Skrzyp, komosa, perz, ostrożeń, tobołki i frajerskie zieleniny, Premier D+Rimel+MIstral+ Dff+ctu, w dawkach ~2/3 skrzyp zgięło po 2 dniach [MCPA?]

>>>>>> 

przemol87    206

@dysydent 05.03

• Thanks 1

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

dysydent    3521
Napisano (edytowany)
37 minut temu, GABBER85 napisał:

Premier D

no tak skrzyp i MCPA i dikamba no ale dikamba? w kartofle nalistnie? toż to czysta desperacja?
nie zapomnę to zapytam gdzie pod koniec sierpnia coż to tam z tego urosło
no chyba że skoro

37 minut temu, GABBER85 napisał:

ręcznym

i międzyrzędzia to może spłynie w bruzdy z deszczem i wiele się w korzenie nie wchłonie ale i parować toto potrafi tak że jeszcze i pogiąć może te kartofle i wcale nie musi tak od razu nawet jeśli pod a nie na krzaki dikamba poszła. MCPA jeszcze pół biedy (to krystaliczne, nie paruje) choć też jak w do trzech tygodni spokojne opady ale dużo wody dające nie spłuczą w bruzdy a wsiąknie w zasięg korzeni to skarlić potrafi i kartofle, pokręcić, bulwy zdeformować.. no - nie zapomnę to ...

Edytowano przez dysydent

GABBER85    1679
24 minuty temu, GABBER85 napisał:

dodatkowo miedzę+pół międzyrzędzia

...dodatkowo miedzę+pół międzyrzędzia   - to co sadzarka wysypała na miedze, ... starałem sie żeby nie doleciało na krzaka, ręcznym

>>>>>> 

dysydent    3521
Napisano (edytowany)

no to kicha - nie dowiemy się ew fito fenoksykwasów na kartofle przynajmniej od Ciebie :(
a mogło być takie fajne doświadczenie porównawcze ;) a nie należysz do koloryzatorów i - z tego co pamiętam - masz odwagę i odpowiedni dystans do siebie aby stać Cię było na szczerość i wobec własnych "fakupów"
nie mniej jeśli zauważysz jakieś "odchwastoxopodobne" objawy na jakim spłachetku to dla własnej ciekawości sprawdź czy jakieś różnice np w regularności bulw będą czy co tam się da zauważyć

Edytowano przez dysydent

GABBER85    1679

celowo miedze takimi opryskałem żeby "był spokój " na 2-3 miesiące a jak co wyskoczy  to trudno...

co do fakapów to pewnie że cos nie zadziała, ale tu na forum obszarnicy doświadczeni są i np pryskaja 10 sezonów a  za którymś razem coś nie zaskoczy, warunki, środki i  chwast wychodzi, albo  grzyb atakuje

9 minut temu, dysydent napisał:

no to kicha - nie dowiemy się ew fito fenoksykwasów na kartofle przynajmniej od Ciebie

a jak gdzieś zawiało i przypali to wrzuce fote...

>>>>>> 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Przez farmer1111
      Mam zamiar zasadzic ziemniaki czy w woj.lubelskim jakieś firmy  godne polecenia do kontraktacji
    • Przez PiotrUrbaniak
      Witam planuje postawić przechowalnie na ziemniaka i mam pytanie z czego stawiać i jakie to są koszty może wy budowaliście i wiecie jaki jest koszt budowy m2 gotowego budynku
    • Przez Darozioom
      Witam uprawiał ktoś z was odmiany Red Anna albo Red Sonia? Co sądzicie o tych odmianach? Warto w nie zainwestować?
    • Przez adamek1942
      Witam Was mam pytanie jak to jest z tym ocynkiem w tym cynkomecie ? Jak to się sprawuje wszystko w ogóle ? Czy nie jest łatwo ścieralny ten ocynk ?? czytałem kilka tematów ale nie doczytałem się nic sensownego, mam dylemat czy z uni czy właśnie cynkometu rozrzutnik kupować ?? dodam ze w tych starszych cynkometach aparat nie był ocynkowany w tych nowych już jest. Niby ocynkowany a tańszy od np. metal fach a już na pewno uni grudziądz.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj