Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam , wie ktoś czym zwalczyć grykę w ziemniakach powschodowo ? Miałem na ziarno i teraz trochę jej wyszło a ziemniaki już na wierzchu 

Opublikowano (edytowane)

pewnie w ulotce nie napisali? (nie chce mi się sprawdzać)

Gryka to rdestowate a do tego z tych rdestów trudniejszych do zwalczenia i jej wrażliwość na herbicydy podobna do rdestu powojowatego i może o tym chwaście co jest w ulotce

ja z praktyki nie wiem czy rimsulfuron zwalczy to bodaj wskazuję kierunek "śledztwa" ;)

19 godzin temu, Laope napisał(a):

Czy można tuż przed wschodami ziemniaka opryskać glebę promanem?Chciałem taką mieszaniną Boxer 2L +Proman 2L ewentualnie dorzucić 0.2 Sencor.

ależ to jest właśnie idealny termin na metrybuzynę i przed wschodami dużo wyższe dawki można tylko do promana to oba te opryski chyba zwalczają te same chwasty? i u nas mix tużprzedwschodowy 0,5l sencora i 4l boxera był w ub r wystarczający... a czekaj; dwa lata temu o na tym polu
AP1GczPD14kDmRxLVvYyhpTv8bPPQKMJFhh0c15m

fot z 6 czerwca '23 i tylko te trawki później trzeba było poprawić jakimś tanim generykiem Targi super; znaczy - na chzalofopie

Proman i boxer to o wiele krócej bo skala tygodni działające w glebie niż sencor gdzie sencor skala miesiąca dwóch oczywiście tym dłużej im wyższa dawka i właśnie to jest jeden z głównych powodów wycofania metrybuzyny

na działce przydomowej proman dawałem w ub r co mi z fasoli został i może tuż przed wschodami to nie było a jaki tydzień przed i było ok a dawka bliska 2l/ha poszła i jeszcze aklonifen w bandurze tak że powinno być ok i tuż przed wschodami o ile jakie oberwanie chmury zaraz po zabiegu nie wwali na łeb kartoflom zanim powyłażą

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

no chlomazon tużprzedwschodowo to prawie pewne że podbieli czy tam podżółci wschody i ziemniaków a czy na plon to wpłynie to już od dawki zależy ale wszystkie poniżej 0,3l/ha 480-tki nie powinny... jedynie estetyka plantacja taka "nieprofesjonalna" zanim nie wyrosną

Opublikowano (edytowane)

to trzeba mieć instalację deszczowni na polu bo inaczej to czym? takie ilości wody które mogą być skuteczne to  daleko po za zasięgiem opryskiwaczy - nazwijmy - pestycydowych

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

no chlomazon tużprzedwschodowo to prawie pewne że podbieli czy tam podżółci wschody i ziemniaków a czy na plon to wpłynie to już od dawki zależy ale wszystkie poniżej 0,3l/ha 480-tki nie powinny... jedynie estetyka plantacja taka "nieprofesjonalna" zanim nie wyrosną

Od kilku lat dodaję chlomazon i jeszcze ani razu nie miałem przebarwionych ziemniaków. W ubiegłym roku po zabiegu wyszły na wierzch po 3-4 dniach i też nie było śladu 

Opublikowano (edytowane)

:o

to u mnie w tydzień po półtorej setki commanda pierwsze wschody były i większość krzaków miała po liściach tych pierwszych dolnych przebarwienia zanim nowe przyrosty ich nie skryły

tylko na gliniastych pagórkach mniej bo i na czarnoziemnej dolince podekatyzowało

już nie pamiętam przebiegu pogody po oprysku bo parę lat temu było i teraz jeśli chlomazon to tak max do 10 dni od sadzenia ale odkąd bandur, boxer się pojawiły to nie ma potrzeby jeszcze chlomazonem ich spektrum chwastobójcze dublować nawet mimo relatywnie taniego tego chlomazonu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Mi się udało w piątek opryskać przed deszczem. W tym roku musi być dobry plon bo pewnie ostatni rok w miarę dobrej ceny w Przewłoce :D

Opublikowano

Bardzo dużo ludzie posadzili i od kilku osób słyszałem że to pewnie ostatni rok hossy :D Zabrakło mi sadzeniaków, chciałem dobrać z bestu i wszystko było wybrane. Mam nadzieję że jednak się mylę i cena się utrzyma.

Opublikowano
7 godzin temu, Fugeo napisał(a):

Bardzo dużo ludzie posadzili i od kilku osób słyszałem że to pewnie ostatni rok hossy :D Zabrakło mi sadzeniaków, chciałem dobrać z bestu i wszystko było wybrane. Mam nadzieję że jednak się mylę i cena się utrzyma.

Z sadzeniaki to zawsze tak jest że podczas kampanii na jesieni jak za późno się zapiszesz to już nie ma.

@Czarek525 temperatury niskie ale trzeba było pryskać bo ziemniaki tuż pod wierzchem. W sobotę wieczorem jak skończyłem pryskać było 5stopni. Dzień wcześniej -5.

Opublikowano

no ja na sadzeniaki byłem zapisany, ale albatros jakiś gruby był i chciałem u nich dobrać. Ostatecznie znalazłem w Aleksandrowie.

Opublikowano
8 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Wczorajszy zbawienny deszcz na formowanie i doglebówkę w ziemniakach

IMG_20250510_192208_1.jpg

Czym robiłeś ? U nas kto handluje sadzeniakiem to mówi że mu zostało i bardzo słaby hande .

Opublikowano
7 minut temu, Bartek933 napisał(a):

Też mi się wydaje że nie było takiego szału za sadzonka jak w ostatnich sezonach. Ile u Was popadało? U mnie w weekend tylko 4.5l

Wcześniej więcej dostałeś 🤣 ile w maju narazie masz sumę opadów 🤔 u mnie jest 25mm i zadowolony  z tego jestem 

16 minut temu, Azor07 napisał(a):

Czym robiłeś ? U nas kto handluje sadzeniakiem to mówi że mu zostało i bardzo słaby hande .

Jeszcze w sobotę dzwonił człowiek czy nie potrzebuje sadzeniaka kwalifikowanego bo na początku kwietnia chciałem 5t Jurka i dawałem 10tys. za to a chciał 12tys. I śmiałem się że po majówce za to odda 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Azor07 napisał(a):

U mnie 5mm , sporo ziemniaków w okolicy przymroziło 

Mnie na szczęście przymrozki ominęły ale za to  pierwszy raz z herbicydem przesadziłem 

Opublikowano

Co tam przesadziłeś ? Ja pierwszy raz pryskałem  bandur 3l/ha i command 0,20 ,ale jeszcze nie wyszły .Dziś mam robić Arcade i się zastanawiam czy nie dorzucić 0,15 command .