Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, Roki212 napisał:

Ja wiem czy signum i zawarta w nim Piraklostrobina takie dobre na alternarioze, stosowane Cabrio Duo tam też jest Piraklostrobina i przepuszczało w max dawce. 

Zapytaj doradcy co sądzi o Revyona i zawartym w nim mefentriflukonazolu on jest wysoko ponad 4 na Eiroblight ocenianiany w walce z alternarioza 

Ravyona spoko środek, stosuje w drzewach na brunatną zgnilizne. Robi robotę(jeszcze duży plus za działanie w niskich temperaturach).

Jest stosunkowo nowy i mało osób o nim wiem. W ziemiaku od doradców słyszałem, że ktoś wypróbował, to ponownie kupuje. W pomidorze brak rejestracji, więc trudno osobiście mi coś powiedzieć o działaniu na zaraze i alter.

Opublikowano (edytowane)

a mnie cieszy bo w tym roku ucięliśmy z powierzchni względem średniej wieloletniej i w razie by trzeba było co dokupić to będziemy najbardziej pożądanym elementem kartoflanego rynku :D

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Co byście dali na T4 w ziemniaku? Do tej pory wyglądało to u mnie następująco:
- T1 - Infinito
- T2 - Carial Star
- T3 - Cabrio Duo

Ziemniak bardzo ładnie się trzyma. Na ten moment z opadami u mnie słabiutko albo w drugiej połowie lipca zapowiadają coś więcej i zależy mi, aby one przez lipiec postały i załapały się na ten deszcz. Jeszcze trochę podrosną. 

Edytowane przez dariusz86
Opublikowano

Dobrze liczę że trochę ponad 5%? 

Duzo, mało.. jeśli w zeszłym roku na większości kraju była mocna susza to przy lepszych warunkach w obecnym sezonie i zwiększonych nasadzeniach może być różnie. 

Opublikowano
26 minut temu, damii1 napisał:

https://rejestrupraw.arimr.gov.pl/# tu mazna sprawdzić ilosc nasadzen ziemniaka. Nie ma tak dużo nasadzone w porównaniu do ostatnich lat 

u mnie w regionie wzrosła liczba/powierzchnia plantacyjek spoza statystycznych oficjalnych opracowań
w tym roku wielu ub rocznych klientów posadziło dla siebie i przestali już teraz być klientami bo już mają swoje wczesne gdy kilka minionych poprzednich lat kupowali u nas a to znaczący odpływ popytu wszak mają swoich znajomych, rodziny i najpewniej sami nie przejedzą tego co nawet z pięciu arów im się urodzi ... i wszystko inne co z tego wynika

Opublikowano
16 godzin temu, dysydent napisał:

a mnie cieszy bo w tym roku ucięliśmy z powierzchni względem średniej wieloletniej i w razie by trzeba było co dokupić to będziemy najbardziej pożądanym elementem kartoflanego rynku :D

Ja chyba też w przyszłym roku zasadzę na własne potrzeby i sąsiadów z kilka arów bo dziś cena na ryneczku 4,5zł a mniejsze po 3zł.

Opublikowano (edytowane)

ale że co, odzywają się po polsku czy tylko tak podpisane? ;)  xD

Krüger&Matz tak z "solidnoniemiecka" brzmi a że w branży technologicznej to wiadomo - ma być solidnie
po głębszym wkopaniu się w temat okazuje się że to podmarka grupy Lechpol - no też nieźle bo w końcu swojaki

tylko nawet Wikipedia nie pisze że tak n prawdę to firma polskich Cyganów

no i teraz kupisz coś w ciemno od tego matza czy może jednak jeśli nawet to z dużo większą nieufnością? ;)
z resztą i tak będzie chińskie xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Jest sens jechać jeszcze z zabiegiem przy widocznej zarazie szczególnie na dole pola gdzie było mokro mam drum i tazer

Edytowane przez Karol2121
Opublikowano
7 godzin temu, GABBER85 napisał:

w biedronce 1,99 polskie

dość duże

Wzięła kobita dzisiaj 3kg.

Nawet ładne 

Jutro zobaczymy co to za cymes

Czy niedziela będzie nad wodą na leżaku czy na tronie 😁

Opublikowano
Dnia 5.07.2024 o 13:38, tobago napisał:

Dobrze liczę że trochę ponad 5%? 

I to mnie trochę zastanawia.. 

Skoro nasadzeń niewiele więcej to dlaczego na wiosnę było takie ssanie na sadzeniaki. Kupowali wszystko, nawet jakieś bardziewie z olx „rok po centrali”. 
Dlaczego też wiosną zabrakło meteybuzyny a teraz jest problem z większością fungicydow. Wszędzie braki. 
Nie trzyma się to wszystko kupy. 

• Like 1
Opublikowano

Też trochę Mnie to dziwi. Tłumacze to tak. Sadzeniaków z centrali nigdy nie robią z dużym zapasem. ŚOR zresztą też. Cena za ziemniaki w ub roku spowodowała większe i szybsze zakupy materiału kwalifikowanego , który zresztą podobnież w sporej części nie przeszedł badań i nie było go za dużo.  A rynku wtórnym spore zainteresowanie było ludźmi co sądzili " dla Siebie". Ogólna wczesna i dużą presją chorób spowodowała większe zużycie ŚOR . Metrybuzynę np sam pierwszy raz stosowałem w łubinie i zapewne nie jestem w tym jedynym czytając choćby to forum 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Szukam co tam jeszcze zostało do kupienia z fungicydow i zauważyłem że rejestracje na alter dostał boskalid. To chyba od niedawna. 

Jest środek gdzie boskalid ma wymieszany z piraklostrobiną (tą z Cabrio Duo). Myślicie że dobre to jest? Zawsze to jakaś alternatywa do triazoli. 

Z czym sensownie wtedy go zmieszać by załatwić też zarazę? 

Nieogar ze mnie. To skład Signum.. 🙈 Dobry to środek w ziemniaka? 

Edytowane przez tobago
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

qwa niedługo drożdże piwne dostaną

32 minuty temu, tobago napisał:

rejestracje

na co tylko chcesz jak tak będą substancje czynne wycofywać
ten boskalid to nie ze środka signum? czy coś mylę? bo on chyba i zarazę ma w .. "rejestracji oświadczeniu" że ma brać, wcześniej nie miał; teraz ma
łapie wprawę czy co? xD

no smrody z oprysków nie ponoszą odpowiedzialności za fałszywe oświadczenia to i drożdże można do rejestratorów zgłosić i przyklepną :P

37 minut temu, przemol87 napisał:

Od siebie dorzucę że firmy w centrum kraju handlujące kwalifikatem mówily że miały do handlu tylko 70% towaru z porównaniu z innymi latami

pewnie im ze 40% rok wcześniej zostało to się "dostosowali"

che - deszcz u mnie i to przy trzydziestu stopniach? no i jeszcze jeden ponad
ciekawe jak na takie warunki choroby i ogólnie wegetacja zareaguje?
dla kartofli powyżej 28 już za gorąco i teraz jeszcze... no coraz bardziej pada. Ciekawe czy grzybom nie za gorąco będzie kiełkować z zarodników? zarazie pewnie tak ale alter...?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Corina i  riviera

Dnia 7.07.2024 o 16:17, tobago napisał:

Dobry to środek

taki se, w porównaniu do  Dif. to nie lepszy...mam odmiany wrażliwe na alter i widze co sie dzieje, już żółkną, mysle że za miesiąc zostanie max 50% naci

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał:

Corina i  riviera

taki se, w porównaniu do  Dif. to nie lepszy...mam odmiany wrażliwe na alter i widze co sie dzieje, już żółkną, mysle że za miesiąc zostanie max 50% naci

A co najlepsze na alterie ?