Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Polecicie coś skutecznego na rdest powojowy mimo zabiegu comand+bandur+stomp przepuściło tego chwasciora, będę poprawiał basagranem, stosowałem już różne kombinacje i rok w rok muszę poprawiac po doglebowce, zaznaczam że odmiany wrażliwe na metrubuzyne. 

Edytowane przez Zetmar
Opublikowano
Dnia 15.04.2021 o 11:22, rob334 napisał:

sencor plus rimel i będzie czysto. jak odmiana wrażliwa na metrybuzyne to zabieg dwu etapowo

Przedwschodowo i jaka dawka ?? Odmiana tajfun  

Opublikowano

Co polecacie na doglebówkę na lekkiej piaszczystej ziemi. Na bardziej zwięzłej ziemi doskonale sprawdza się metrybuzyna z chlomazonem, lecz na piaszczystej zawsze coś przepuści. W zasadzie może przyczyną być,że po zwykłym obsypniku ziemia z czasem się osuwana redlinie i chwasty idą , może jakieś lekkie wałowanie byłoby tu wskazane. Pola mam akurat takie,że częśC 3ki, 4ki i jak i 5 klasy

Opublikowano
39 minut temu, Michał98 napisał:

Boxer 3l/ha + Racer 2l/ha + comand 0,2 l/ha, sprawdzona mieszanina bardzo skuteczna chroni przed zachwaszczeniem wtrórnym aż do zbioru ziemniaka

Ale koszt podwójny

Opublikowano

O jakiej porze robicie ten oprysk doglebówką? I jak to u was wyglada sadzenia czekacie az są pod wierzchem i doglebówka czy jeszcze jakieś obsypywanie w miedzy czasie? Myślę pierwszy raz robić odchwaszczanie doglebowe przed wyjsciem ziemniaka i potrzebował bym małej instrukcji

Opublikowano

Też tak robię ale kolega wyżej ma trochę dziwną technologię.

Po co wałować ziemniaki przed wyjściem z ziemi?

Lepiej niech mają luźną ziemię do gromadzenia młodych ziemniaków i po oprysku ziemi się nie rusza bo to mija się z celem.

Opublikowano

No też mi się to wałowanie nie widzi. To jak proponujecie sadzenia, nie ruszać nic do momentu aż zaczną wychodzić z ziemi potem obredlić i pryskać nie? A obsypywanie po oprysku a przed zwarciem miedzyrzędzi ruszy warstwę ochronną i chwasty wyjda, tyle ze wtedy już ziemniaki udusza chwast

Opublikowano
Daro20 napisał:

Też tak robię ale kolega wyżej ma trochę dziwną technologię.

Po co wałować ziemniaki przed wyjściem z ziemi?

Lepiej niech mają luźną ziemię do gromadzenia młodych ziemniaków i po oprysku ziemi się nie rusza bo to mija się z celem.

porównywałem to z bronowaniem lekka Borna to sprawdza się to lepiej. mniej odparowuje woda, nie narusza się kiełków redliny są równiejsze itd. a z tym obsypytaniem to chodziło mi o to jak już oprysk zakończy działanie i zaczynają kiełkować chwasty, nie zawsze to robię zależy od roku i oprysku

Opublikowano
43 minuty temu, Karollorak93 napisał:

No też mi się to wałowanie nie widzi. To jak proponujecie sadzenia, nie ruszać nic do momentu aż zaczną wychodzić z ziemi potem obredlić i pryskać nie? A obsypywanie po oprysku a przed zwarciem miedzyrzędzi ruszy warstwę ochronną i chwasty wyjda, tyle ze wtedy już ziemniaki udusza chwast

Wybierasz mechaniczne lub chemiczne niszczenie chwastów.

Przed wyjściem ziemniaków z ziemi obsypujesz i oprysk doglebowy i już nic nie ruszasz. Najlepiej na mokrą ziemię i możesz dodać jakiś wspomagacz doglebowy.

Nie licz że ziemniaki  uduszą chwasty tylko jak po schną to będziesz miał łąkę na polu.

Opublikowano

Wiem wiem dobrze to znam uwierz, już nie raz przed kopaniem musiałem rokosatem kosić :P Dopóki krzaki zielone to chwastu nie widać ale jak poschną to w miesiąc czasu ugór się robi:) Więc pora na wprowadzenie zmian i doglebówkę. Tylko tera czym polecieć zeby było w miarę czysto do konca i ziemniaków szlak nie trafił. Sadzę LIlli Ignacego Red Lady Lawendę Bellarose i Magnolie.  

Opublikowano
Dnia 18.04.2021 o 18:18, Karollorak93 napisał:

Wiem wiem dobrze to znam uwierz, już nie raz przed kopaniem musiałem rokosatem kosić :P Dopóki krzaki zielone to chwastu nie widać ale jak poschną to w miesiąc czasu ugór się robi:) Więc pora na wprowadzenie zmian i doglebówkę. Tylko tera czym polecieć zeby było w miarę czysto do konca i ziemniaków szlak nie trafił. Sadzę LIlli Ignacego Red Lady Lawendę Bellarose i Magnolie.  

Ogólnie robię to tak po wsadzeniu jak pogoda pozwala ze zwłoką 2,3 dni obredlam i najbliższym czasie pryskam przedwschodowo (w tamtym roku Plateen nie zadziałał zadowalająco, ale może taki rok, poprawiłem już powschodowo Rinconem i było git).

Opublikowano
20 godzin temu, tomek84pl napisał:

Coragen , w poprzednim sezonie u mnie wystarczył jeden zabieg , stonka pojawiła się dopiero pod koniec sierpnia tuż przed desykacja.

Tak tylko coś słyszałem, że niby po stosowaniu Coragenu nie zaleca się ponownego sadzenia wykopanych bulw. Pewny w tej kwestii nie jestem.