Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, ENDRIUROL napisał:

mam pH 7,5 i 25 g na 100l wody zbija mi do 6. mam pHometr wiec tak u mnie jest

no to 6 też jest za wysokie. ph 5 cz poniżej jest lepsze

moda na kwasek przyszła z niemiec gdzie sadowniki do captanu dodawali po 100g aby jak najdłużej był aktywny na liściach

nie wszystkie substancje są wrażliwe na ph wody ale mancozeb na pewno

Opublikowano

Wychodzi carial flex. Cymoksanil leczy nie widoczne infekcje które już mogą być a mandipropamid ma działanie ochronne. Z difenokonazolem wychodzi kompleksowy zabieg i spokój na 10- 14 dni.

W niedziele spadło 40 l w czwartek kolejny opad wiec chronić trzeba , tym bardziej że ja mam np 100 ha czy 80 ha ziemniaków w kupie. 

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze co mi przyszło to zapytać czy był chlomazon lub Racer na polu przedwschodowo?
Czasami graminicydy podobne objawy dają a to wtedy wskazuje na lekki niedobór magnezu ale nie groźny aby interweniować.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Jakieś tam prawdopodobieństwo że po nim, pamiętam gdzieś z opisów w necie podobne objawy jakiegoś z mikroelementów, też takie podbielenia ale ai pamiętam gdzie ja to znalazłem ani czego to objawy nie mniej podobne pobielenia po graminicydach miewałem w fasoli zanim nie zacząłem mieszać z siarczanem magnezu ale w ziemniakach nie miałem albo nie pamiętam za to identyczne miałem po Racerze zbyt późno po sadzeniu danym. Identyczne.
Jakieś podobieństwo można uznać do pobieleń na fasoli właśnie po agilu i też ok 10 dni od oprysku pomimo że byl procentowy siarczan magnezu z agilem ale na tym polu ewidentny niedobór magnezu tak że mnie to nie dziwi. Wyrośnie fasola a jeśli w ziemniakach to samo to też wyrosną i nie powinno być wplywu na plon
https://drive.google.com/open?id=1yEmVBivRBbVFt3jHc959HYsdX4Pgq9C1

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Daro widze ze jestes grubszym graczem a co za tym idzie obeznanym w ochronie, to co bys polecil na  mocno zainfekowana gale, w poniedziałek tydzien temu poszlo kunhi w górnych dawkach w sobotę infinito i kolo piatku chce cos znowu podac co bys polecil. Drugie pytanie na gale nie zainfekowana t1 byl ridomil t2 w piatek pyton t3 kiedy i czym robic? W moim regionie jest ciezko z dostepnoscia od reki zadkich srodkow takich jak drum (cymoksanil) czy inne cariale ranmany, wszystko musze zamawiac tak ze czas goni i prosil bym o porade

Opublikowano (edytowane)

No niestety ale własnie cariale, drumy i ranmany potrzebujesz, proxanil lub axidor. Powiedz co masz dostepne to coś się skomponuje.

Powiem tak : Proxanil + manozeb albo carial flex ( może być revus + drum) albo banjoforte.

W ostateczności jak nic nie masz dostepne to chociaż może curzate.

Edytowane przez Daro44
Opublikowano
26 minut temu, darsonspire napisał:

Dostepne jest tylko nie od reki zamowilem carial flex i drum  na te zainfekowane, a na te zdrowe co bys polecil  na t3? 

Skoro taka presja u Ciebie to walnij Carial star + drum bo ten pyton to jest kiepski.

Na te zainfekowane to już bedziesz dawał drum do każdego zabiegu. I na obydwie plantacje na koniec ochrony obowiązkowo ranman jeśli chcesz aby te ziemniaki coś poleżały dłużej.

Opublikowano

a co ma dać ronman jak to środek powierzchniowy i zostanie tylko na tych liściach na które  zostanie naniesiony

na koniec to trzeba coś dać coś systemicznego żeby chroniło nać i bulwy

po a tym to działa 5 dni

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

a co ma dać ronman jak to środek powierzchniowy i zostanie tylko na tych liściach na które  zostanie naniesiony

na koniec to trzeba coś dać coś systemicznego żeby chroniło nać i bulwy

po a tym to działa 5 dni

Nie nie, systemy to na poczatek to tak nie działa jak myślisz. Bulw nie chronimy systemicznie tylko chronimy poprzez niszczenie zarodników pływkowych które spadają z rośliny na glebe i tam wnikają w głąb i do bulw i  służą do tego środki powierzchniowe własnie najlepiej ranman i altima. Ja stusje ranman do ostatniego zabiegu zawsze i daje nawet do palenia sadzeniaków na lepsze przechowanie.

2 minuty temu, pala92 napisał:

Czy taka kolejnosc bedzie ok? t1 poszło mankozeb+cymoksanil t2 infinito t 3 carial star t4 kunshi t5 mankozeb+cymoksanil?

Moze zamienic t4 z t5?

Ja bym wypierdzielił infifnito.  Taka moja opinia na temat pytona i infinito i jej nie zmienie. :P    Ja bym wstawił na drugi zabieg carial  a na trzeci dał axidor + mankozeb, t4 cabrio a t5 kunshi

Opublikowano
10 godzin temu, damian12345 napisał:

warto do infinito dodać drumu? ziemniaki mocno porażone.

Koniecznie. I jeszcze mankozebu dosyp.

20 minut temu, ahten napisał:

Czym zwalczyc stonke? poszedl cyperkill max pozniej mospilan i nadal to dziadostwo sie rusza....

Spróbuj proteus