Z7245

Przedni most Carraro 20.16 w Proximie

Polecane posty

Z7245    10

Witam

Mam pytanie do posiadaczy zetorów Proxima POWER i PLUS. Jak wam sprawuje się ten przedni most czy nie słychać jakiś zgrzytów gdy podczas jazdy skręcacie koła na włączonym przednim napędzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja mam carraro w zetorze 7340 i słychać takie miauczenie w zetorze takim samym starszym terz tak jest i tak mysi być najprawdopodobniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mariusz(ZDUN)    308

to jest jak najbardziej normalne w tych mostach i nie masz się czym przejmować mosty mają blokady samoczynne i przy mocnym skręcie kół i włącz=onym napędize zaczyna zaciska tarczki i uruchamia blokadę ale nie przejmuj się tym


Mechanika Rolnicza.
Naprawy ciągników zachodnich , wszystkie podzespoły i układy, regeneracja uszkodzonych części, regeneracje pomp hydrauklicznych tłoczkowych. Części zamienne nowe i używane. 501832246 Mariusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
majranjd    8

"miauczenie" jak to @grzesiek7340 określił to pewnie efekt szybszej jazdy (na 3 i wyższych biegach) i jest ono słyszalne w kabinie, natomiast te zgrzyty pewnie słychać na zewnątrz.

Wszystkim posiadaczom pneumatycznie włączanego przedniego napędu polecam dbanie o szczelność układu (jeśli w ogóle to możliwe). Regularne rozpoczynanie jazdy bez czekania do momentu napompowania instalacji=wyłączenia napędu, może skończyć się remontem przedniego mostu.

Tak poza tym unikajcie jak ognia tego typu rozwiązań.


DEZERTER

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z7245    10

Ja mam farmtraca i tam włącza się przedni napęd elektro-hydrauliczne. A o most się pytam bo taki sam jak w zetorze siedzi w farmtracu. A u mnie rypi strasznie oczywiście w kabinie nie słychać ale na zewnątrz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomaszs88    3

chłopaki ja dziś rozebrałem blokadę bo zgrzytało również jak u was i co wyszło...wyszło to że oba koła ciągneły...mechanizm się nie rozłanczał...powinny byś satelity zamiast tego gówna co jest...zetor 10245 jutro więcej napisze co i jak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirasek    11

Jeśli to blokada cierna to pracuje stale i się nie rozłącza, chyba że różnica oporów przekroczy siłę blokowania tarczek :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomaszs88    3

tego to akurat nie wiem ale jak się zkręcało to ta tak draczało że szkoda mówić...kupiliśmy te satelity podkładki itd. i wporządku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotr123283    0

ten most karraro to jakies badziewie słabo działa mechanizm ruznicowy na napedzie to opony na zakrecie to tnie asz boli

 

/10% za rażące orty i posty bez uzasadnienia/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filemon2    0

Ja tez miałem problem z takim zgrzytaniem tych terczek blokady w przednim moscie w forterze.Ale okazało sie ze na własne zyczenie.Nalałem hipolu.Po zmianie na własciwy problem zniknal tak nagle jak nagle przyszedł.Tak ze sprawdzcie koledzy sobie co tam macie nalane.Tam ma isc taki olej jak np do koparko ładowarek do tylnych mostów z mokrymi hamulcami.Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomal89    0

Jeśli to blokada cierna to pracuje stale i się nie rozłącza, chyba że różnica oporów przekroczy siłę blokowania tarczek :D

jerzeli olej w moście nie był wymieniany to rypi i bedzie cieło opony wymieniłem olej i problem ustał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z7245    10

Tak po wymianie oleju problem się rozwiązał i teraz już ponad 300 godzin po wymianie i żadnych zgrzytów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomal89    0

rozwiązał rozwiązał:) jak zaczyna zgrzytać i skrzypieć to pierwszy znak żeby oliwke wymienić w moście

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adikpl1    247

A jakim olej zastosować do 7745 z mostem ciężkim i blokadą nospin?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomal89    0

Ja bym nalał claas bls, albo lotos parus, ewentualnie aral fluid hgs

Edytowano przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mateusz1122    14

witam wymienial ktos te tarcze w przednim moscie duzy koszt tego zetor proxima 8441 wymiana oleju nic nie pomogla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mecha    58

A jakie masz objawy kolego bo mi mówią niektórzy że nasza forterra 11441 wyje. Mam zamiar wymienić olej i zastosować Fuchs supergear.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mateusz1122    14

zgrzyta na wlaczonym napedzie na skreconych kolach tarcze slizgaja w mechanizmie roznicowym po sezonie wymieniana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez MedionClaasic
      Witam Gdzie w Forterra znajduje się czujnik ciśnienia układu pneumatycznego? Traktor informuje o braku ciśnienia (lampka ostrzegawcza+ wskaźnik). Ciśnienie jest ponieważ normalnie załącza przedni napęd i hamuje. Pewnie czujnik lub wiązka ale gdzie ją znaleźć. Drugim problemem jest ładowanie aku, a bardziej jego brak. Od urodzenia był z tym problem ale z wiekiem narasta. Aby wzbudzić ładowanie trzeba wejść na wysokie obroty żeby "załapał". A przy niższych lampka od wzbudzenia lekko się żarzy. Może ktoś miał podobny problem i podzieli się rozwiązaniem zanim zabiorę się za poważniejsze "grzebanie"? Z góry dziękuję i spokojnego wieczoru.
    • Przez DzikiSimental25
      Witam wszystkich !
      Mam problem jak wyjąć pompkę sprzęgła w Zetorze Proxima 85. Pompka jest zepsuta, ponieważ pedał sprzęgła nie wraca do góry (zatrzymuje się w podłodze). Mam nadzieję że pomożecie !! Z góry dzięki !
      Chodzi mi w którą stronę ma to rozkręcić




    • Przez czechp
      Witam, zakupiłem zetora 8540 z 95 roku. Posiada on zegary phoenix (zespolone) i od momentu zakupu nie działa obrotomierz i licznik motogodzin. Obrotomierz co jakiś czas „zamyka” się i wraca w pozycje 600 obrotów. Z pradniczki obrotów wychodzą 3 przewody M Sz i masa. Przewód M nie jest podłączony do zegarów a Sz jest. Prądniczka jest sprawna a przewody całe. Prawdopodobnie coś jest nie połączone do zegarów lub źle połączone. Czy ktoś może pomoc gdzie wspomniane wyżej przewody powinny być podłączone w zegarach? 

    • Przez xzibit0000
      Witam. Mam nagły przypadek wczoraj było wszystko dobrze.
      Temat jest taki że do przodu załączając rewers ciagnik ruszą normalnie ale jak do tyłu to miga N. Co to może oznaczać?
    • Przez lukza86
      Witam
      Mam probLem z zetorem Proxima 110plus z 12r. Ma 2500mtgh mam go od nowości. Dobrze odpala nie kopci tylko powyżej 1500brakuje mu mocy w szczególności jak zimny powoli się rozpędza silnik ale wejdzie na obroty. Turbinę słychać normalnie. Na zdjęciu widać że jeden wężyk nie był przykręcony. Być może po wymianie uszczelki pod głowicą jak robiłem 2lata temu zapomniałem go dokręcić. Do czego on służy? Czy mialby wpływ na moc 

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj