News
Konrad2510

Pronar1025 przybywa oleju, awaria pomocy

Polecane posty

Konrad2510    32
Witam mam taki problem, przybywa mi oleju w silniku, płyny z chłodnicy nie ubywa to co może być przyczyną kiedyś gdzieś czytałem że może być pompa hydrauliczna zwalona i może ciec do silnika. Dodam że podnośnik chodzi bardzo dobrze rozsiewacz 1,5nawozu plus rozsiewacz i ładnie trzyma, co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Konrad2510    32
wydaje mi sie ze nie chyba nie ale pewności nie mam.. jak zobaczyć czy paliwo? olej jak patrzyłem to w miarę nie widać żeby się zwazyl, a jak paliwo się dostaje to co za przyczyna, wtrysku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    166
Skoro płynu nie ubywa to zostaje tylko olej ze wspomagania. Masz osobny zbiornik czy z hydrauliki idzie? Jeśli masz hydraulikę zalaną superolem to nie zauważysz po oleju. Pozostaje obserwować poziomy oleju w hydraulice i w skrzyni. Jak w hydraulice ubywa a nie przybywa w skrzyni i nie ma wycieków to tylko do silnika może iść. Jeśli paliwo idzie to olej będzie coraz rzadszy i podobno po zapachu można poznać choć ja nie byłem w stanie tego wyczuć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konrad2510    32
ubywa mi faktycznie z hydrauliki co zaleje to trochę i okienko puste na wskazniku, a do wspomagania nie mam osobnego zbiornika ciągnik z 2002r jak wspomaganie to gdzie szukać co sprawdzić? olej mam zalany hydrauliczny. Ropa to raczej nie bo olej gęsty i nic ropa nie czuć
w skrzynią norma oleju połowa okienka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TomaszStach    127
To pewnie przepuszcza ci pompa od wspomagania. Podobno coś miały nie tak z uszczelniaczem wałka, i dlatego w hydraulice jest olej silnikowy. Ale nie wiem, czy jeśli w twoim przypadku hydrauliczny zmieszał by się z silnikowym, to nie zburzył by się czy coś w tym rodzaju. U mnie jak szło paliwo, to jedynie był rzadki i ciśnienie było mniejsze, ale zapach miał normalny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konrad2510    32
też tak słyszałem ale o pompie hydrauliki ze jak olej do silnika idzie to wina pompy hydraulicznej spotkaliscie się z tym
Tomasz, mani dziękuję wam za porady☺

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TomaszStach    127
Pompa hydrauliczna podnośnika ma napęd od skrzyni biegów, ale pompa wspomagania od rozrządu silnika. Czyli ciągnie olej przewodem ze zbiornika hydrauliki, który przez walnięty uszczelniacz wałka spływa przez rozrząd do misy olejowej silnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konrad2510    32
dzięki Tomek idę się zabierać za robotę ☺ a pompa hydrauliczna jak walnie to przybywa oleju w skrzyni? dobrze rozumiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    799

To nie przez wadę pompy wspomagania a raczej przez jej kiepską konstrukcję. Ułożyskowana jest w aluminiowej obudowie i gdy z czasem złapie zbyt duży luz olej przecieka do silnika. Pompę wymień i po sprawie.  Nawet gdyby do silnika dostał się olej hydrauliczny nic się nie zważy a sam silnik będzie normalnie smarowany. To nie tragedia.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TomaszStach    127

Czujnik ciśnienia oleju w układzie kierowniczym jest wkręcony w śrubę od powrotu przy orbitrolu. Musisz odkręcić taką plastikową klapkę na dwa wkręty z prawej strony przy dźwigniach od hydrauliki. Czujnik jest taki sam, jak od Ursusa c 330 /360. Przyda się klucz nasadowy długi, bo jest kiepski dostęp. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TomaszStach    127

Jeśli potrzebujesz pomocy, to odezwij się do Seweryna. Znajdziesz go w dziale pronar albo Belarus. On jest byk w temacie rusków 

  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Xawier    47

A pomożecie Panowie w moim pronarze 1025a z 2011 nie działają wskaźniki deski rozdzielczej i obrotomierz nie pokazuje nic. Działa tylko czujnik ciśnienia oleju i ładowanie. Bezpieczniki sprawdzone są ok. Możliwe że jakiś przekaźnik tylko który za to odpowiada? i jak sprawdzić czy jest dobry przekaźnik czy też jest uszkodzony?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez Piekło
      Witam forumowiczów! Ostatnio miałem dość poważny wypadek drogowy i znajomy wspomniał mi o firmie która za niewielką prowizję pomaga uzyskać odszkodowanie od ubezpieczalni. Macie jakieś doświadczenia z takimi firmami? Faktycznie robią prawie wszystko za klienta i oprócz lekarza nie trzeba za bardzo ruszać się z domu?
    • Gość SebastianAdamski
      Przez Gość SebastianAdamski
      Deutz
    • Przez MarcinSp10
      Witam potrzebuje rady od fachowca co ma swojego wladka pare dobrych lat. Sam ostatnio kupilem juz  2 wladka i szukam osoby ktora pomoze mi z elektryka. Niedziala mi w srodku ani oswietlenie ani nadmuch klikalem ten bialy guzik ( chyba bezpiecznik) a obok caly wlacznik i zadnej reakcji. Niewiem za co sie tam zabrac jakby ktos powiedzial co sie z czym je to bylbym bardzo wdzieczny. Zalezy mi aby w nim wszystko działało jak od nowosci
    • Przez Churuscik
      Witam wszystkich, mam problem z chryzantemami ciętymi, od pewnego czasu zaczęły wyskakiwać żółte naloty i się powiększać z czasem, występują one na górnych liściach, dolne liście są piękne zielone. Również zauważyłem że jak by w pączkach ktoś wosku albo żywicy na kropił i tę zaczątki płatków kwiatowych zlały się , nie w całości ale w znacznym stopniu. Czy jest na to jakiś sposób, bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i Pozdrawiam.



    • Przez Michał6180
      witam mam problem z ciągnikiem 6180 polega on na tym ze traktor nie chce jezdzic po rozgrzaniu ostatnio prasowałem słome ok 8ha po przepracowaniu 4 hektarów traktor ustał na polu nie chciał jeździć biegi bez sprzegła wchodziły po jakimś czasie traktor zaczął jezdzić cały czas sie to działo wymieniłem pompkę sprzęgła był jakiś czas spokój a później przyszedł czas na kukurydzę woziłem nim jakiś czas był spokój po paru godzinach traktor na pusto nie dawał rady podjeżdżać pod z górkę na drodze silnik nie tracił obrotów tylko było czuć jak traktor spowalniał a wjazd na pryzmę nie było mowy zebym wjechał szosowymi biegami traktor stawał w miejscu i nie chciał jechać z terenowymi miał nawet problemy wjezdzać zdecydowałem wymienić pompę w skrzyni wymieniłem ale okazało sie ze nadal ciężko podjeżdża pod górę i teraz stoi na podwórku i nie chce jezdzić biegi wchodzą bez sprzęgła i nie wiem co robić więc prosze was o pomoc co z tym robić za wszelkie odpowiedzi Bardzo Dziękuję :)
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.