Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z zacieleniem krowy ruje występują regularnie i normalnie. Inseminator próbował już dwa razy i gówno co zrobił nadal powtarza. To co niepokojące zauważyłem to nigdy po skończonej RUI nie pojawiała się krew ani po dwóch ani po trzech dniach. U innych sztuk bez względu na to czy weszła ciąża czy nie zawsze po 2 dniach była krew a tu nic sucho. Czy w tym jest gdzieś problem? Czy próbować własnym bykiem? 

Niestety na moim rynku jest niedobór inseminatorów i ten co jest "biznesmen" przyjeżdża do mnie kiedy mu wygodniej nawet po 4 godzinach od wystąpienia RUI właściwej, a nie na konkretną godzinę  zawartą w instrukcji, czyli po min 8 -10 H

Zawsze stosowałem się według tych instrukcji 

http://www.ams.zdrowemiasto.pl/czytaj/007.html

http://www.ams.zdrowemiasto.pl/czytaj/002.html 

Może ktoś poleci dobrego inseminatora co prawidłowo zbadałby moją krowę i ewentualnie zacielił za raz. Jestem z okolic Bielska Podlaskiego. 

Dlaczego po 2 dniach po RUI u krowy nie krwi?

Edytowane przez Mistrzu2
Opublikowano

Kolego jeśli nie ma krwi to nie występuję poprawna owulacja. Najprawdopodobniej ma cysty które skutecznie blokują złuszczanie obumarłego nabłonka. Co do cyst to u mnie krowa miała mega cysty, hormony nie powodowały ich zrzucenia ale jakimś cudem ją zacieliłem inseminacją tylko że słomką lim. :) Najlepiej cysty pokaże USG. Bo do zbadania cyst ręką musi być gościu nie z pierwszej łapanki. :)

Opublikowano

Gdyby miała cysty to raczej nie miała by rui juz napewno nie regularnej.  Z której strony bielska jesteś? Jeżeli od branska to polecam G. Batora. On w tych sprawa jest dobry. Jego pracownicy nie koniecznie. Najlepiej było by gdyby ktoś w nią zajrzał przez USG. Albo chociaż niech po inseminacji twoj wet da zastrzyk na zakonczenie rui. 

Opublikowano
Ja wyjątkowo "uparte" sztuki insyminuję dwoma strzałami, więcej plemników to większe prawdopodobieństwo, po kryciu podaję 2-3 ml ovarelinu i w wielu przypadkach mi się to sprawdziło. Oczywiście najlepiej będzie jak wet zbada Ci krowę USG. I zadbaj o energię w paszy
Opublikowano
5 minut temu, Łukaszfarmer napisał:

Ja wyjątkowo "uparte" sztuki insyminuję dwoma strzałami, więcej plemników to większe prawdopodobieństwo, po kryciu podaję 2-3 ml ovarelinu i w wielu przypadkach mi się to sprawdziło. Oczywiście najlepiej będzie jak wet zbada Ci krowę USG. I zadbaj o energię w paszy

Dwoma strzałami. Najpierw do akcji wkracza inseminator następnie po 2 h byk? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Łukaszfarmer napisał:

przecież sa nasienia w zelu o dluzszej zywotnosci......

tylko nie wiem czemu może ktoś wie ze jest jedna jedyna tylko rsa norweska w tym zelu..czyzby inne się nie nadawaly??

1 godzinę temu, Mistrzu2 napisał:

Dwoma strzałami. Najpierw do akcji wkracza inseminator następnie po 2 h byk? 

takie cos podobno nie skuteczne..nie można mieszac nasień....tak slyszalem..ze musi być takie samo

Opublikowano
9 godzin temu, Milian napisał:

Czy krowa wcześniej chorowała na coś? Jakieś leki dostawała?

NIEEE, wcześniej zdarzyło się tylko, że dostała sraczki nie wiem po czym. Po inseminacji dostała zastrzyk hormonem. 

Opublikowano
13 minut temu, nikolas29 napisał:

przecież sa nasienia w zelu o dluzszej zywotnosci......

tylko nie wiem czemu może ktoś wie ze jest jedna jedyna tylko rsa norweska w tym zelu..czyzby inne się nie nadawaly??

takie cos podobno nie skuteczne..nie można mieszac nasień....tak slyszalem..ze musi być takie samo

nasienie w żelu stosuję przy synchronizacji rui hormonami, kiedy nie widocznych objawów, przy naturalnej rui według mnie nie ma to raczej sensu.

Nigdy nie mieszam, zawsze używam dwóch identycznych słomek od jednego buhaja i z jednej partii więc raczej się ze sobą nie gryzą :) 

Opublikowano

To można spróbować gruba słomką tj objętość 2x większa od zwykłej. Robię takimi i efekty są. Co do Ovarelinu efektów nie zauważyłem, jak dla mnie strata pieniędzy. :)

Każda słomka z nasieniem ma w środku specjalny żel który ma spowodować dłuższy żywot plemników. :) 

Opublikowano
2 minuty temu, krystek1992 napisał:

To można spróbować gruba słomką tj objętość 2x większa od zwykłej. Robię takimi i efekty są. Co do Ovarelinu efektów nie zauważyłem, jak dla mnie strata pieniędzy. :)

Każda słomka z nasieniem ma w środku specjalny żel który ma spowodować dłuższy żywot plemników. :) 

Oczywiście że można :) Z jakiej firmy zamawiasz nasienie?  Ja wolę dać niż nie, każdy robi jak uważa :) 

Opublikowano
2 minuty temu, krystek1992 napisał:

Mam słomki cienkie ze SHiUZu a grube z ABSu :) Jakoś tymi cienkimi ciężko zacielić tylko nie wiem czemu. A Ty skąd bierzesz słomki?

Ja od kilku lat tylko Konrad ale w tym roku myślę żeby właśnie ABSu spróbować. Szczerze powiem że grubych wcale nie biorę, zawsze jakoś cienkie zdawały egzamin :)

Opublikowano

Jeśli robię tańszymi słomkami to tak ale jak drogimi to średnio mi się to widzi płacąc ponad 100 za słomkę. Nawiasem mówiąc znam gościa który jedną mała słomka robił 2 krowy gdy miały ruję i się zacielały. Co wy na to? :)

Opublikowano
1 minutę temu, krystek1992 napisał:

Jeśli robię tańszymi słomkami to tak ale jak drogimi to średnio mi się to widzi płacąc ponad 100 za słomkę. Nawiasem mówiąc znam gościa który jedną mała słomka robił 2 krowy gdy miały ruję i się zacielały. Co wy na to? :)

Dobre krowy i idealna ruja :D