Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 11.11.2024 o 14:52, yacenty napisał(a):

dkc 3972 i p9279

Ten pionier to pierwszy raz?

W dniu 10.01.2025 o 21:03, jack83 napisał(a):

Jakiego??chyba brevanta

A brevanta gorszy?

Opublikowano

Generalnie to co lepsze idzie pod marką Pioneer a to co starsze/gorsze jako brevant często odsprzedawane innym dystrybutorom. 

Ale i tak pole weryfikuje wszystko 

Opublikowano

ja mam w tym roku z brevanta 8255 759,-/80tys Swoją drogą siał ktoś na ziarno z targu, bo chciałem sąsiadowi też zamówić bo pierwszy raz będzie siał ale ktoś mu nagadał że sieje z targu i też sypie i nie warto przepłacać 🧐

Opublikowano
Godzinę temu, mimi007 napisał(a):

ja mam w tym roku z brevanta 8255 759,-/80tys Swoją drogą siał ktoś na ziarno z targu, bo chciałem sąsiadowi też zamówić bo pierwszy raz będzie siał ale ktoś mu nagadał że sieje z targu i też sypie i nie warto przepłacać 🧐

Niech kupi najtańsze kwalifikowane, z targu to loteria. Może coś wyrośnie ale większość przypadków to totalna klapa.

Opublikowano
W dniu 26.01.2025 o 22:31, zetorr6441 napisał(a):

20240908_120930.jpg

20240908_120902.jpg

20240908_120514.jpg

20240908_120204.jpg

Na 146 odmian te się wyróżniały jeśli ktoś preferuje masę. 

Miałem skytower w 2023 , wysoki był ale cienki i kolba średnia. Pioneer 8888 ważył więcej 

20240908_120100.jpg

Z jakiej to lokalizacji ? A na ziarno może coś dobrego zauważyłeś ?

Opublikowano (edytowane)

Mam zamówioną p8834 i p8904 oraz farmmuller. W jakich obsadach to siejecie ? 80 tys będzie git? Zadbana IVa. Co w ogóle myślicie o p8834 ? Bo zacząłem czytać to w 2022r podobno bardzo kiepsko ze wschodami było. I ogólnie baaardzo kiepsko wschodzi i się zbiera po wschodach.  Prawda to ? Myślę czy by nie zrezygnować z niej. 

Edytowane przez jezyk_nh
Opublikowano
1 godzinę temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

Niech kupi najtańsze kwalifikowane, z targu to loteria. Może coś wyrośnie ale większość przypadków to totalna klapa.

No może nie najtańszą. Jak zaczynałem przygodę z kukurydzą to brałem najtańszą nimbę, ale jak kupiłem droższą o 200zł na ha to plon był dwa razy wyższy. Swoją drogę, 25 letnią Nimbę można kupić za 160zł za 50 tys...

Opublikowano
5 minut temu, maniekc360 napisał(a):

No może nie najtańszą. Jak zaczynałem przygodę z kukurydzą to brałem najtańszą nimbę, ale jak kupiłem droższą o 200zł na ha to plon był dwa razy wyższy. Swoją drogę, 25 letnią Nimbę można kupić za 160zł za 50 tys...

Nimby już dawno nie sprzedają, chyba że na targu ktoś sobie wyprodukował 😂🫣

Opublikowano
4 godziny temu, jezyk_nh napisał(a):

Mam zamówioną p8834 i p8904 oraz farmmuller. W jakich obsadach to siejecie ? 80 tys będzie git? Zadbana IVa. Co w ogóle myślicie o p8834 ? Bo zacząłem czytać to w 2022r podobno bardzo kiepsko ze wschodami było. I ogólnie baaardzo kiepsko wschodzi i się zbiera po wschodach.  Prawda to ? Myślę czy by nie zrezygnować z niej. 

Miałem  8834 w 2023 i 2024

Zero zastrzeżeń dobre wschody i dulrt super wigor 

Opublikowano

Siał ktos Doc 3888? Chcę wziąść kilka worków na próbę w porównaniu do Pioniera 9363 czy sobie odpuścić od razu? Cena to 520zl za 50tys a Pioniera 935 za 80 tys. Ceny brutto

Opublikowano
6 godzin temu, zetorr6441 napisał(a):

No to trochę mnie uspokoiles. A jak tam plon ? Na ten rok w planach ?

Opublikowano
11 godzin temu, Piotrass napisał(a):

Siał ktos Doc 3888? Chcę wziąść kilka worków na próbę w porównaniu do Pioniera 9363 czy sobie odpuścić od razu? Cena to 520zl za 50tys a Pioniera 935 za 80 tys. Ceny brutto

Super odmiana, u mnie w tym roku przy ogromnej suszy i średnim nawożeniu dała 9t/ha na górkach 5 i 6 klasy ziemi. Nie zwijała liści jak inne i ładna kolba na każdej roślinie w porównaniu do Masa przez miedze który był tragiczny 7t/ha przy lepszym nawożeniu, zwinął się i usech, małe kolby tylko na nizinach gdzie było więcej wody, w tym roku 50% areału to dkc 3888. 

Opublikowano
9 godzin temu, jezyk_nh napisał(a):

No to trochę mnie uspokoiles. A jak tam plon ? Na ten rok w planach ?

Tak dalej zostaję

2023 prawie 18t

2024 15t 

Na bardzo dobrej ziemi .W poprzednich latach inne odmiany 12-16t na tej samej działce. 

Opublikowano
16 godzin temu, zetorr6441 napisał(a):

Też go sieje od kilku lat. Na ten sezon też zamówiony. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, krystian1982 napisał(a):

Jak zostanie na ziarno ? A  pójdzie po tym jęczmień albo pszenżyto jak pszenica to jeszcze pół biedy

Chodziło mi bardziej czy niskie fao ze względu na późny siew kukurydzy ale już napisałeś że chcesz po tym jęczmień posiać 

Edytowane przez doswiadczalnik_mazowieckie
Opublikowano

Właśnie dostałem informację że jutro dotrą nasiona z pioniera. Spytałem o kraj pochodzenia i siłę kiełkowania. To kraj pochodzenia : Rosja 🙃. Siły nie znała. Jaka siła kiełkowania normą jest dla kuku ?