Kizo

Jaką odmianę kukurydzy wybrać?

Polecane posty

maniekc360    132
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ja sieję zawsze koło 74tyś.

przy 74tys powinno się 11 t na sucho wyciągnąć, a jak się zbiera 10t albo mniej to można jeszcze zejść z obsadą.

Eliot    114
17 minut temu, maniekc360 napisał:

przy 74tys powinno się 11 t na sucho wyciągnąć, a jak się zbiera 10t albo mniej to można jeszcze zejść z obsadą.

Bez przesady wszystko nie wzejdzie ,trochę zaatakują ptaki i będzie ciężko z 64 tysięcy nakosic coś konkretnego.

v11    1031

Obsada żależy od gleby i rodzaju kolby fix lub flex -ciężkie siejemy gęściej tak samo fix- lżejsze rzadko i flex .Flex reguluje wielkość kolby fix ma ustaloną obsadę ziaren ot cała filozofia 

maniekc360    132

Z 65 tys przy zbiorze 10t fixa zebrałem.  

Tzn zasiałem 78tys ale było dużo brył i wzeszło 65tys.

JarekBazydlo    2627
maniekc360 napisał:

Z 65 tys przy zbiorze 10t fixa zebrałem.  

Tzn zasiałem 78tys ale było dużo brył i wzeszło 65tys.

Skad pewność ze taka obsada Ci urosla na całym polu?

Waaak    13

Różnice odmianowe są bardzo duże, trzeba zwracać uwagę na siłę kiełkowania i to najlepiej sprawdzić przed siewem

W poprzednim roku, dwie odmiany obok siebie, wysiew 80 tysięcy

Przed zbiorem liczyłem realna jaka pozostała, jedna 55-60 tysięcy, druga 70-75 tysięcy

Niestety odbiło się to na plonie

maniekc360    132
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Skad pewność ze taka obsada Ci urosla na całym polu?

Przeliczyłem w paru miejscach.

Rolniik122    113
Dnia 15.01.2024 o 20:43, Strongman napisał:

Panowie jakie dobre odmiany są to ja wiem ale pytanie z innej beczki z jakiej firmy są najtańsze w przeliczeniu na ha porcję.

Nie patrz na to, że są tanie. Ja zauważyłem ze oseva bardzo tanio wychodzi. ALE jak zobaczysz na ten certyfikat a tam siła kiełkowania około 84% czyli 16% juz jestes w dupe w trakcie siania to uwzględniając straty na sile kiełowania jestes w stanie kupić tą droższą jednostkę.

v11    1031
1 godzinę temu, Waaak napisał:

Różnice odmianowe są bardzo duże, trzeba zwracać uwagę na siłę kiełkowania i to najlepiej sprawdzić przed siewem

W poprzednim roku, dwie odmiany obok siebie, wysiew 80 tysięcy

Przed zbiorem liczyłem realna jaka pozostała, jedna 55-60 tysięcy, druga 70-75 tysięcy

Niestety odbiło się to na plonie

jak chcesz być fachowcem to polowa zdolność wschodów jest pośrednio wyznacznikiem obsady do tego dokładamy warunki glebowe ,termin  i dopiero suma tych czynników stanowi o obsadzie .A zwiększanie obsady dla niwelacji marnej  jakości wschodów to jakaś pomyłka .co da metr zagęszczenia a później przerwa -to nie zboże zbytnia gęstość ogranicza zaziarnienie a skrajne rośliny tego nie nadgonią dlatego potrzeba siać precyzyjnie i powoli tak aby nasiona miały najlepsze warunki do wschodów - bo tego już się nie da poprawić 

krystian1982    151

Najtańsze są Smolice i tyle w temacie genetyka Smolic już niczym nie odbiega od zachodnich ;Parę lat temu może był przeskok ale to na szczęśce się zmieniło

v11    1031
40 minut temu, Rolniik122 napisał:

Nie patrz na to, że są tanie. Ja zauważyłem ze oseva bardzo tanio wychodzi. ALE jak zobaczysz na ten certyfikat a tam siła kiełkowania około 84% czyli 16% juz jestes w dupe w trakcie siania to uwzględniając straty na sile kiełowania jestes w stanie kupić tą droższą jednostkę.

Nie może być w handlu nasion QQ poniżej 90%

v11    1031

a w zeszłym prawie to samo -pogoda 

Tigon    1536
5 godzin temu, krystian1982 napisał:

Najtańsze są Smolice i tyle w temacie genetyka Smolic już niczym nie odbiega od zachodnich ;Parę lat temu może był przeskok ale to na szczęśce się zmieniło

nie mają odmian średnio późnych gdzie głownie ta grupa jest uprawiana na ziarno. 

v11    1031
19 minut temu, Tigon napisał:

nie mają odmian średnio późnych gdzie głownie ta grupa jest uprawiana na ziarno. 

mają od 190 do 280 tyle że jak plon odbiega to lepiej nie oddawać do oceny niż pokazywać nędzne wyniki 

Maniaks    17
Dnia 13.01.2024 o 11:25, v11 napisał:

na tym samym polu?  jeżeli tak to ok jeżeli inne pole to nie ma co porównywać a jak doliczysz opóźnienie siewu pszenicy transport dodatkowych dwóch ton to te 300 zł zniknie -oczywiście rzecz sezonu czy cena spada o ile spada (może wzrosnąć) ale i plonowanie późnych może być na poziomie średnio wczesnych  2022r dodatkowo średnio za lata 2021- 2023  różnica plonu średniowczesne  to 123,8t  późne    134,4t a więc 1,06 t i tu już wynik inny https://coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/Wstepne_wyniki_PDO/WWPO_Kukurydza_rozpoznawcze_Z_2023.pdf

A każdy powinien robić tak jak finansowo mu odpowiada u mnie flinty (hard flint) plonują w porównaniu z tobą bardzo słabo ŚREDNIO 8t suchego  z całości  gospodarstwa ale cena ponad 1000 zł( po odliczeniu suszenia ) i dalej będę się tego trzymać bo uważam że to dla mnie  najlepsze do tego stopnia że już mam kontrakt na zbiory 2024 -tak to ryzyko ale czas działa moim zdaniem na niekorzyść cen 

Generalnie kawałek jeden, aczkolwiek rok wcześniej było podzielone na dwa kawałki, gdzie na na 7 ha rosła pszenica i poszedł poplon (tam w większości było FAO 270), a na pozostałych ponad 8 ha była kukurydza (tam przypadło to FAO 240 w większości, więc to też miało wpływ na plon).  Zgodzę się też, że na wszystko trzeba brać poprawki i tam, gdzie szła pszenica czy jęczmień przewódkowy, to właśnie sialiśmy te krótsze FAO, by jak najszybciej zejść uprawą z pola.

Chętnie bym też wskoczył częściowo na flinty i sprzedawał na grys, ale czekam na oferty kontraktów lokalnych młynów. W tamtym roku kontraktowali po 750 zł (mokra) z tego co słyszałem od jednego z ich pracowników, ale to były kontrakty podpisane w styczniu. Na obecny rok jeszcze nie ma cen, mają być na przełomie styczeń/luty.

v11    1031
16 minut temu, Maniaks napisał:

Generalnie kawałek jeden, aczkolwiek rok wcześniej było podzielone na dwa kawałki, gdzie na na 7 ha rosła pszenica i poszedł poplon (tam w większości było FAO 270), a na pozostałych ponad 8 ha była kukurydza (tam przypadło to FAO 240 w większości, więc to też miało wpływ na plon).  Zgodzę się też, że na wszystko trzeba brać poprawki i tam, gdzie szła pszenica czy jęczmień przewódkowy, to właśnie sialiśmy te krótsze FAO, by jak najszybciej zejść uprawą z pola.

Chętnie bym też wskoczył częściowo na flinty i sprzedawał na grys, ale czekam na oferty kontraktów lokalnych młynów. W tamtym roku kontraktowali po 750 zł (mokra) z tego co słyszałem od jednego z ich pracowników, ale to były kontrakty podpisane w styczniu. Na obecny rok jeszcze nie ma cen, mają być na przełomie styczeń/luty.

a po mnie skaczą że miałem kontrakt po ponad tysiąc za suchą Może i mokrą łatwiej sprzedać jednak robią się grupy stałych sprawdzonych dostawców i z nowymi  młyny nie mają chęci podejmować współpracy -pierwszeństwo dają starym ale roczne wyprzedzenie to ryzyko ja już podpisałem na zbiory 2024 

Troker1979    604

Miał Ktoś może doczynienia z classico z sautbau lub z Colloseum Syngenty na kiszonkę?

A i ES Watson jeszcze chodzi mi po głowie w tym roku

Napisano (edytowany)

Jakie odmiany kukurydzy na kiszonkę, najlepiej odmiany polskie, jedne z tańszych takie 250- 300zł/JS(50tys). Co polecacie na gleby V i VI 

Edytowano przez WojtekBuawski
Niedokończony wpis

ThePerkins    966
13 godzin temu, Troker1979 napisał:

Miał Ktoś może doczynienia z classico z sautbau lub z Colloseum Syngenty na kiszonkę?

A i ES Watson jeszcze chodzi mi po głowie w tym roku

Colloseum nie, wysoka, cienka i szybko usychała ... 

• Thanks 1

solek01    224

chyba zastój w nasionach kukurydzy, bo dzwonili do mnie ze sklepu internetowego gdzie kupowałem  kiedyś

czy nie potrzebuje jakiś nasion.

v11    1031
20 minut temu, solek01 napisał:

chyba zastój w nasionach kukurydzy, bo dzwonili do mnie ze sklepu internetowego gdzie kupowałem  kiedyś

czy nie potrzebuje jakiś nasion.

ceny w dół nie pójdą natomiast będą dokładać gratisowe jednostki do większych zamówień 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Marcin9908
      Witam, posiadam ciągnik CLAAS AXOS 340 CX. Jest w nim płyn chłodzący CLAAS Agri-cool. Czy można zmieszać go z innym płynem, np. K2 Kuler lub innym. Jest on zielony i czy przy wyborze brać to pod uwagę?. Z góry dziękuję za odpowiedzi
    • Przez livebird
      Witam mam pytanie czy uprawa agregatem talerzowym na dzień przed siewem kukurydzy będzie dobrym rozwiązaniem? gleba ciężka  i średnia jakieś 3 tygodnie temu rozsiana sól potasowa i wymieszana bronami wilgoć w ziemi jako tako jest w spodzie.

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj