Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze tak szybko sieje, nigdy nie patrze na temperatury, tylko na datę w kalendarzu, tak aby posiać do około 10 kwietnia. Kukurydza jest roślina dnia krótkiego. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

"nigdy nie patrze na temperatury, tylko na datę w kalendarzu,"

Tylko pamiętaj z jakiego klimatu pochodzi kukurydza, możesz siać 1 stycznia, na pewno to zwiększy plony.

Edytowane przez jaco512
Opublikowano
6 godzin temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał(a):

🫣 serio ktoś daje się na marketing poletkowy nabierać ? Zapytaj zawsze czy badali w coboru. Jak odpowiedz padnie że nie to podziel te plony przez 2😉

Ja mialem 8834 18.5 t 29% u siebie na polach dkc 3888 17900  29%wiec wierze w takie plony

Opublikowano

jakie warunki trzeba spełnić ,aby taki plon zebrać  w granicach ok.17-18 t/ha ? bo  u mnie w tym roku  mas 23 m  na ziemi 3a , zasobności  npk  wysokie , ziemia wygłaskana ,wychuchana , dany nawóz  w podsiewacz ,  + przed siewem  , kieserit . 250  mocznika , opadów nie brakowało , wynik 12t/ha

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Zmienić na inna odmianę np Mas 306p w tamtym roku opadów dużo i 18.5 t/ha 27 %

To nie jest kwestia odmiany. Są pola że kukurydza co roku sypie po 14-15t, a są takie pola że chodź by nie wiem co robić to i tak się więcej ja 10t nie zbierze.

Opublikowano

Po raz kolejny brak merytorycznej rozmowy. Tylko naśmiewanie się. Jak w przedszkolu. Na przykładzie tego roku wczesny siew spowodował że późne odmiany doszły do czarnej plamki, mróz który był na początku września(-3) nie przerwał oddawania wody. W 2024 roku przyspieszony siew na 8 kwietnia, spowodował że kukurydza była zbierana w połowie września przed powodzią o wilgotności 23%, również fao 240-260. Późniejsze siewy z 25 kwietnia 2024 były zbierana na początku października z takimi samymi plonami i takimi samymi wydajnościami ale dwa tygodnie później. 

Jak nikt nie wierzy to niech sam sobie posieje, jedna odmiane na jednym polu w dwóch różnych terminach i niech sprawdzi na własnej skórze jaka jest różnica. 

• Root Admin
Opublikowano
12 godzin temu, farmerss34 napisał(a):

jakie warunki trzeba spełnić ,aby taki plon zebrać  w granicach ok.17-18 t/ha ? bo  u mnie w tym roku  mas 23 m  na ziemi 3a , zasobności  npk  wysokie , ziemia wygłaskana ,wychuchana , dany nawóz  w podsiewacz ,  + przed siewem  , kieserit . 250  mocznika , opadów nie brakowało , wynik 12t/ha

Miałem odmianę 4 lata.

3 lata 15-17t

W tym roku 12.

Tak samo uprawiana.

Ale zimny maj, zimny sierpień i wrzesień zrobiły swoje 

W tym sezonie też planuje 2 tygodnie wcześniej posiać kukurydzę i jednak głęboko uprawić 

Opublikowano
12 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

a na jakiej glebie taki wynik miałeś? i czy  na 4 i 5  ryzykować ? wiadomo każdy ma inne warunki , na przyszły sezon  myślę zostać przy 23m + 306p i dkc 3595 ,dodatkowo w przyszłym sezonie  na większości  idzie pomiot

Opublikowano
4 godziny temu, przem64 napisał(a):

Po raz kolejny brak merytorycznej rozmowy. Tylko naśmiewanie się. Jak w przedszkolu. Na przykładzie tego roku wczesny siew spowodował że późne odmiany doszły do czarnej plamki, mróz który był na początku września(-3) nie przerwał oddawania wody. W 2024 roku przyspieszony siew na 8 kwietnia, spowodował że kukurydza była zbierana w połowie września przed powodzią o wilgotności 23%, również fao 240-260. Późniejsze siewy z 25 kwietnia 2024 były zbierana na początku października z takimi samymi plonami i takimi samymi wydajnościami ale dwa tygodnie później. 

Jak nikt nie wierzy to niech sam sobie posieje, jedna odmiane na jednym polu w dwóch różnych terminach i niech sprawdzi na własnej skórze jaka jest różnica. 

Ja jednego przesuwałem po żurawiach chyba 18 mają i to była najlepsza kukurydza kolo 15t

Opublikowano
farmerss34 napisał:

12 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

a na jakiej glebie taki wynik miałeś? i czy  na 4 i 5  ryzykować ? wiadomo każdy ma inne warunki , na przyszły sezon  myślę zostać przy 23m + 306p i dkc 3595 ,dodatkowo w przyszłym sezonie  na większości  idzie pomiot

4 klasa, Mas 23m już nie zasieje porażka jak dla mnie

Opublikowano

mialem mas 23 m i 306 p, podobna wilgotnosc, wydajnosc lepsza mas 23 m, ale ziemia i ph doprawiona, wiec porownanie z d...y! one sa , tak mi sie wydaje, podobne w ......! jesli w 23 m miales 12 t, to 306 będzie podobnie. nie ma sie co łudzić, ta sama hodowla, genetyke maja podobna. wydaje mi sie , ze dane firmy maja wykupione jakies linie hodowlane, na ktorych bazuja. robia rozne krzyzowki, ale one od siebie az tak bardzo nie odbiegaja. raczej szukalbym rozbic w hodowlach, niz odmianach w tej samej firmie, a tym bardziej ,jesli pisza ze sa bardzo podobne. uwazam ze mas 23 m, to stara sprawdzona odmiana, solidna, ladnie oddaje wode, fao raczej nie oszukane, ale to nie odmiana na rekordy, a solidna, nie schodzi u mnie ponizej 10 ton, nawet w susze.

Opublikowano

a ja chętnie doradzę się w kwestii odmian kiszonkowych. Oprócz Hulka jest coś na co warto zwrócić uwagę? Skytower ktoś miał? Słyszałem o rekordowej wysokości ale tragicznej kolbie, ktoś tutaj potwierdzi? Lub doradzi co zasiać? Docelowo późny siew, może nawet czerwcowy.  

Opublikowano
W dniu 28.11.2025 o 22:58, jaco512 napisał(a):

"nigdy nie patrze na temperatury, tylko na datę w kalendarzu,"

Tylko pamiętaj z jakiego klimatu pochodzi kukurydza, możesz siać 1 stycznia, na pewno to zwiększy plony.

Trzeci rok po gorzowskiej sieję w czerwcu bo tak wypadało i była za***ista. A ostatnie dwa lata to nawet lepsza niż ta siana miesiąc, półtorej wcześniej. Nawet kolba doszła w miarę na kiszonkę.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, lukasz2623 napisał(a):

Trzeci rok po gorzowskiej sieję w czerwcu bo tak wypadało i była za***ista. A ostatnie dwa lata to nawet lepsza niż ta siana miesiąc, półtorej wcześniej. Nawet kolba doszła w miarę na kiszonkę.

jaka odmiana i obsada?

Opublikowano
13 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

a ja chętnie doradzę się w kwestii odmian kiszonkowych. Oprócz Hulka jest coś na co warto zwrócić uwagę? Skytower ktoś miał? Słyszałem o rekordowej wysokości ale tragicznej kolbie, ktoś tutaj potwierdzi? Lub doradzi co zasiać? Docelowo późny siew, może nawet czerwcowy.  

Skytowera nie siej miałem w tym roku to wysoka i nic więcej.podobno LG honoreen fajnie wypada ale nie testowałem 

Opublikowano

Miałem w tym roku Honoreen na 4 klasie, razem z Kenorą. Dużo lepszy wigor u Honoreen, kolba podobna, liści więcej w Kenorze ale w Honoreen większe i ogólnie dał więcej masy. W ogóle nie miał głowni, ale trochę za późny dla mnie i w tym roku planuje go zmienić na wcześniejsze Rosaleen lub 31.271 ale mało opinii o nim.

Opublikowano
5 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jaka odmiana i obsada?

Głównie Danubio, od wielu lat. Testowaliśmy czasami jakieś inne ale ta wychodziła najlepiej. Słabsze ziemie.

A obsada najczęściej 86-88

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Nie polecam Skytower, Na tym samym polu SM Giewont dużo lepszy pod każdym względem. Nie sieję niskiego FAO to nie pomogę, w ciepłym sezonie taka 250 powinna być optymalna to może Perseus.

Opublikowano (edytowane)

Dwa lata temu miałem skytower i Honoreen doswiadczalnie to skytower pod względem wysokości delikatnie lepszy był a na kolby wtedy jakoś nie zwróciłem uwagi. W tym roku był tylko skytower to kolby faktycznie miałem małe, ale coś tam było w kieszonce więc jakoś bardzo nie narzekam. Ale druga sprawa to zawaliłem trochę nawożenie, bo poszło tylko 200kg saletrzaku, a kukurydza jak las. Miał iść rsm jak tylko będzie można jeszcze wjechać w kukurydzę, ale nowy  opryskiwacz nie dotarł i wyszła lipa a nie chciałem jechać z mocznikiem bo by popaliło kukurydzę 

Edytowane przez karol091193