Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, krecik2012 napisał:

Przez najbliższe 3 weekendy odbędzie się zmasowana rzeź dzików c całej Polsce- czyli PIS-da z dzikami. Strat w kukurydzy nie będzie. Możesz siać flinta.

Powinniśmy się cieszyć, że trochę tego dziadostwa zostanie zlikwidowane. Ostatnio czytałem że Niemcy w ubiegłym roku wybili rekordowo dużo dzików w obawie przed ASF, przez co ceny mięsa również w Polsce spadły. Jakoś się to bez echa odbyło, można, można.

Opublikowano

Za jednego dzika tłuką całe stada świń.i jakoś te zielone sk***ysyny nie protestują ze świnie giną niepotrzebnie

Agro terroryzm i tyle.oby weliminować Polaków z rynku.

Opublikowano
Dnia 7.01.2019 o 18:31, maniek20 napisał:

pionier jest dobry jak ktoś dla siebie na paszę sieje bo ma jej dużo i jak ktoś lubi wozić powietrze na przyczepach  i pokazać ile on to ma przyczep z ha 

Odnośnie wożenia powietrza bab przyczepach to Twoj wniosek możesz wynikać z tego ze gęstość denta jest mniejsza delikatnie od flinta. 

U mnie teść tez twierdził tak jak Ty mierząc ten sam zestaw przyczep na wadze flinta i Denta. Pierwszy ważył oczywiście więcej wiec można pomyśleć ze flint lepiej sypie.

ale jak doszło do liczenia ostatecznego to denta zwiozl w sumie o 1,5 zestawu więcej z indentycznego areału o takiej samej kulturze i uprawie. Wyszło ok 1,4t/ha lepiej.

Teraz tylko i wyłącznie dent. A do tego koszty suszenia często 1/3 niższe ;)

pozdrawiam

Opublikowano
6 minut temu, jeziu89 napisał:

Odnośnie wożenia powietrza bab przyczepach to Twoj wniosek możesz wynikać z tego ze gęstość denta jest mniejsza delikatnie od flinta. 

U mnie teść tez twierdził tak jak Ty mierząc ten sam zestaw przyczep na wadze flinta i Denta. Pierwszy ważył oczywiście więcej wiec można pomyśleć ze flint lepiej sypie.

ale jak doszło do liczenia ostatecznego to denta zwiozl w sumie o 1,5 zestawu więcej z indentycznego areału o takiej samej kulturze i uprawie. Wyszło ok 1,4t/ha lepiej.

Teraz tylko i wyłącznie dent. A do tego koszty suszenia często 1/3 niższe ;)

pozdrawiam

niektórym nie przetłumaczysz :) dent nie dobry a wrzucają fotki rekordowego MASA 29T który też jest dentem xD prawda taka że większość obecnie oferowanych nasion to wysoka półka sztuka to dobrać odmianę do swoich pól robić realne nawożenie zgodne z możliwościami produkcyjnymi ziemi....

ktoś tu napisał że cobor jest najbardziej wiarygodny,a czy widzieliście sianie poletek w tych ośrodkach? siewnik z lat 70tych,rozstaw nasion w rzędzie jest to wypadkowa grawitacji wagi nasion i prędkości nasion,przecież tam jest plon obliczany matematycznie z ziaren z kolb a nie ze skoszonego areału,nawet kolby które są zgubione są wliczane,tak więc moim zdaniem to tylko pogląd a nie rzeczywistość,to MY między sobą powinniśmy wymieniać się spostrzeżeniami jak to w praktyce wychodzi

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, jeziu89 napisał:

pozdrawiam

Ostatnio wyczytałem że kiedyś z teściem interesowałeś się suszarnią na usługi. Coś zakupiliście w tym temacie?

Opublikowano
15 minut temu, seba1985 napisał:

niektórym nie przetłumaczysz :) dent nie dobry a wrzucają fotki rekordowego MASA 29T który też jest dentem xD prawda taka że większość obecnie oferowanych nasion to wysoka półka sztuka to dobrać odmianę do swoich pól robić realne nawożenie zgodne z możliwościami produkcyjnymi ziemi....

ktoś tu napisał że cobor jest najbardziej wiarygodny,a czy widzieliście sianie poletek w tych ośrodkach? siewnik z lat 70tych,rozstaw nasion w rzędzie jest to wypadkowa grawitacji wagi nasion i prędkości nasion,przecież tam jest plon obliczany matematycznie z ziaren z kolb a nie ze skoszonego areału,nawet kolby które są zgubione są wliczane,tak więc moim zdaniem to tylko pogląd a nie rzeczywistość,to MY między sobą powinniśmy wymieniać się spostrzeżeniami jak to w praktyce wychodzi

Słusznie prawisz.jak się trafi odmiany do swoich pól to jest już połowa sukcesu.

Opublikowano
12 godzin temu, Eliot napisał:

Podobno dziki kierują się wczesnoscia a nie rodzajem ziarna, im wcześniejsza tym bardziej smaczna, gdzieś to wyczytałem ale u nas z dzikami większego problemu nie ma.Co do bydła to zalecają ziarno typu flint jak ktoś tu dobrze napisał. Jeśli chodzi o ilość zebranego materiału to też ma znaczenie duże, lepiej zebrać 2 przyczepy miej zielono zultej masy niż więcej samych badyli, chyba że liczy się tylko masa bo somsiad widzi. 😎

Co do wczesności to u mnie się to sprawdza, FAO 270+ skutecznie załatwia dziki i idą do sąsiada na FAO 210-230, obserwuję to od kilku lat, ale być może taki region i dzik ma gdzie wybierać, w innych rejonach może być inaczej

Opublikowano

Dziwne jest to, że jedne firmy jeżdżą namawiają na swoje nasiona wciskają kity, a Odmiany z Maisadura sprzedają się same. Pytałem dziś 3 przedstawicieli o MAS 29.T to polecają inne odmiany, ale żaden nie gwarantował że są lepsze.

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, krecik2012 napisał:

Dziwne jest to, że jedne firmy jeżdżą namawiają na swoje nasiona wciskają kity, a Odmiany z Maisadura sprzedają się same. Pytałem dziś 3 przedstawicieli o MAS 29.T to polecają inne odmiany, ale żaden nie gwarantował że są lepsze.

wiesz MAS 29.T to też duże ryzyko uprawy bo długie fao,w tym roku miałem 1,5 hektara Pioniera P9838 fao podobne i choć dent to dał troszkę ponad 15 ton ale wilgotność 34%,podczas gdy kukurydze z fao 230-240 miały 24%,a jak przyszły rok będzie przekropny i nie daj boże chłodny to może się okazać że taka MAS 29T to będzie ekonomiczna wtopa,nikt Ci nie powie co najlepsze wszystko jest po prostu dobre i potrzebny jest fart :)

• Like 1
Opublikowano

kosiłem na usłudze jakiegoś masa z późniejszych pole nad samą rzeką ok. 0,45 ha i było tego  2 zbiorniki  jeden pełny drugi prawie ,pełny zbiornik qq w mojej 1177 to ponad 4 tony.chciałbym mieć taką qq co roku 

Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

Ostatnio wyczytałem że kiedyś z teściem interesowałeś się suszarnią na usługi. Coś zakupiliście w tym temacie?

Temat dalej otwarty

Opublikowano
2 godziny temu, jeziu89 napisał:

Temat dalej otwarty

Ja tu coś pokręciłem, bo pisałeś o tym dosłownie kilka dni temu, a ja myślałem że odpisuję osobie która już 2 lata temu pisała. ;)

Opublikowano
4 godziny temu, solek01 napisał:

Ja np nie posieję nic z Maisadura bo na moich polach się nie sprawdzają, za to polecę odmiany z RAGTu

Miałem w tym roku 0,6ha podobno najlepszej odmiany z RAGT-a od Osadka, wsiana na polu z MAS 22.R i jak nożem odciął wszystko było w głowni. Tak więc nigdy więcej RAGT-a

4 godziny temu, lassie napisał:

kosiłem na usłudze jakiegoś masa z późniejszych pole nad samą rzeką ok. 0,45 ha i było tego  2 zbiorniki  jeden pełny drugi prawie ,pełny zbiornik qq w mojej 1177 to ponad 4 tony.chciałbym mieć taką qq co roku 

Jak dasz radę, to dopytaj co to była za odmiana, albo chociaż jakie FAO.

Opublikowano
Przed chwilą, Takisobierolnik napisał:

Jakie odmiany polecacie na super kiszonke ?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Jaki rejon Polski? Jaka klasa gleby? Kiedy planujesz zbiór? Jakie FAO?

Temat dzisiaj wałkowałem na podstawie: Jaką wybrać odmianę na kiszonkę, którą mogę skosić na ziarno? Okazuje się, że kiszonki całkiem nieźle sypią :P ale są mokrzejsze.

Opublikowano
34 minuty temu, ThePerkins napisał:

Polecacie jakieś odmiany na taki pioch ?, Fajnie, żeby była Z/K bo ja już mam mętlik w głowie. I Czy ktoś siał Walterinio lub Figaro na jakiej glebie i jak z plonem ziarna czy też kiszonki ?

jak kws to na słabe ziemie zdecydowanie wolałbym ambrosini i na dodatek tańsze nasiona