-
Podobna zawartość
-
Przez Gość Profil usunięty
Witam,
W maju kupiliśmy 200 kur w wieku 16 tygodni. Przez 1,5 miesięcy znosiły jajka, maksymalnie 70 jajek/dziennie. Od września 2012 roku, nie znoszą żadnych jajek.
Po konsultacjach z weterynarzem, dostały już dwa razy lekarstwo na odrobaczenie. Do dzisiaj nie znoszą w ogóle jajek.
Zauważyliśmy, że zmienił im się wygląd grzebieni - pobladły i skurczyły się. Niektóre kury chodzą ospałe, 5 już "usnęło".
Proszę o pomoc w diagnozie, co dolega kurom.
Zdjęcia:
http://imgur.com/9e4iZ
http://imgur.com/bfU2g
http://imgur.com/iHfFY
http://imgur.com/Lm3E2
http://imgur.com/HHYld
http://imgur.com/uFkp3
http://imgur.com/hHHAS
-
Przez arko2255
Witam wszystkich Agrofotowiczów, od pewnego czasu chodzi mi po głowie nowe zajęcie, a mianowicie sprzedaż owoców i warzyw na miejskim targowisku. Chciałbym podjąć próbę w tym kierunku przede wszystkim dlatego, że posiadam niezbyt duże gospodarstwo i szukam dodatkowych dochodów.
Powiem tak jestem całkiem zileony jeżeli chodzi o taki rodzaj handlu więc mam kilka podstawowych pytań:
1 czy prowadzenie takiej działalności obłożone jest jakimś podatkiem?
2 co mogę sprzedaać bez pozwoelnia, chodzi głównie o możliwość sprzedaży np. ogórków czy kapusty kiszonej oprócz produktów nieprzetworzonych
3 czy trudno się wbic w dzisiejszych czasach w ten rynek i jak jest z popytem?
4 czy roznorodnosc sprzedawanych produktow ma znaczenie?
5 co muszę zakupić do prowadzenia takiej sprzedaży?
6 na jakie pieniądze można w ogóle liczyć?
Dodam jeszcze, że jestem w stanie zaopatrzyć sie we wlasnym zakresie tylko w kilka rodzai owoców i warzyw, reszte zamierzam kupowac od rolników.
Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość.
-
Przez PolskaMocUrsus
http://olx.pl/oferta/jajka-zielononozki-czysta-rasa-CID757-ID94xqH.html#82d9a89dcf -Wszystko jak w temacie, udzielę każdej odpowiedzi
-
Przez nie
Ustawa o sprzedaży bezpośredniej ma wejść w życie 1 stycznia 2016 roku. Senat przyjął ją dziś bez poprawek. Nowe przepisy mają umożliwić rolnikom produkcję i sprzedaż przetworzonych produktów rolnych takich jak pieczywo, wędliny, dżemy czy kompoty produkowane w niewielkich ilościach i pochodzące w własnej hodowli.
Ustawa przewiduje, że sprzedaż do wartości 150 tysięcy euro rocznie, czyli do około 50 tysięcy złotych miesięcznie będzie opodatkowana ryczałtem w wysokości 2 procent, a rolnik lub członek jego rodziny będzie musiał prowadzić ewidencję sprzedaży w dowolnej formie, np. zapisując ją w zeszycie.
Senatorowie PiS zgłosili do ustawy 4 poprawki. W głosowaniu przeszedł jednak wniosek o przyjęcie ustawy bez poprawek.
Senator PiS Jerzy Chróścikowski wyjaśnił, że on i jego koledzy chcieli przywrócenia pierwotnej wersji ustawy w której zapisana była kwota wolna od podatku w wysokości 7 tysięcy złotych. Dodał, że poprawka podnosiła ją do 30 tysięcy złotych. Zdaniem Chróścikowskiego, opodatkowanie sprzedaży bezpośredniej może spowodować, że rolnicy w obawie przed urzędem skarbowym zrezygnują przetwarzania produktów rolnych.
Zgodnie z przyjętą dziś przez Senat ustawą, sprzedaż bezpośrednia będzie mogła być prowadzona wyłącznie w miejscu wyprodukowania produktu lub na targowiskach.
-
Przez marluk
witam,
Czy ktos z was dziala w ramach MOL? Ciezko jest spelnic wymagania? Jak to wyglada w praktyce? Chcialbym przetwarzac mieso swin na wyroby, w sumie nie tylko swienie drob tez, jakies owoce na soki i dzemy. Mam budynek, wystarczy pewnie go zaadoptowac zeby przeszedl przez wymogi i ok. Chcialbym zapytac kogos kto juz przez to przechodzil albo mial stycznosc...
-