andzin

Opryskiwacz Biardzki [połączone]

Polecane posty

maciej    169

biardzki u mnie się przegrzewał i słychać jakby się zacierał na tłoku po mimo wysokiego stanu oleju i olej był wymieniany co dwa lata . a monsum ma tłok chyba lepszy . jaka byś polecił Agrest ? udor Zeta 120 mam możliwość kupienia za 1200 zł nowa ale bez gwarancji bo ktoś kupił na zapas

Agrest    22473

Nie potrafię dobrze doradzić.

Widzę że pompy zachodnie chodzą 30lat i chodzą. Nowe wkładane w polskie opryskiwaczem mają systematyczny szybki spadek wydajności.

Kolega miał niby udora w nowym opryskiwaczu sadowniczym ale taką na polski rynek. Po paru latach nagle straciła moc. Rozkręcił z wyglądu wszystko jak nowe. Zamówił nowy wałek rozrządu poskładał i jak nowa. Zapłacił niecałe 300zł chyba. Ale te 10lat robił bez awari i dziesiątki  tysięcy litrów rocznie wypryskiwał.

Ja mam zaufanie do pomp comet ale z Włoch mosiężnych, a nie budżetowych na Polskę z innego stopu. Tylko nie wiem czy dla rolnictwa robią.

Nie mniej udor na pewno lepszy od monsuna. Jak cena atrakcyjna to warto. 

Piotruniu25    3018

Mam u siebie w biardzkim problem bo dzisiaj podczas rozlewania rsm nie mogę podkręcić ciśnienia zmniejszyć mogę ale jak skręce do końca rozdzielacz to wskazówka tylko trochę się podnosi i zamiast rozlewać to cieknie z dysz i czy to wina rozdzielacza czy pompy,pompa tolveli.

Wiadomość z agroFakt.pl

Rafalk1990    3

Wina może być też tego pokrętła do ustawiania ciśnienia. Lubi się przycinać jak jest długo nie używane niby krecisz ale w środku nic się nie dzieje więc sprawdź najpierw to.

Gość   
Gość
41 minut temu, Piotruniu25 napisał:

Mam u siebie w biardzkim problem bo dzisiaj podczas rozlewania rsm nie mogę podkręcić ciśnienia zmniejszyć mogę ale jak skręce do końca rozdzielacz to wskazówka tylko trochę się podnosi i zamiast rozlewać to cieknie z dysz i czy to wina rozdzielacza czy pompy,pompa tolveli.

Trzeba przejrzeć całość. Nawet przytkany filtr moze tak działać. 

Mam w swoim opryskiwaczu rozdzielacz duro. W pompie wymieniłem membrany, zaworki były całe. Mimo to opryskiwacz dobija maks do 5 atmosfer na wysokich obrotach. Czy wyrobiona membrana na regulatorze ciśnienia może przepuszczać  ? Gdy włącze wałek i dokręcę regulator, cieknie mi z połączenia woda  

Edytowano przez tomislawwitow

Andpol    933

Tłok sprawdzałeś? U mnie ciśnienia wcale nie było pomimo wymiany membran i zaworków. Założyłem nową pompę a stara chyba na zło pójdzie bo nie chce mi się jej rozbierać.

Andpol    933

Ciśnienie było ale po 2 wypryskanych opryskiwaczach 400 l się skończyło.

Zaworki dałem u góry w jedną, u dołu pompy w drugą stronę tak aby ciecz przepływała, pompa chodzi cicho, nie ma luzów. Tylko ciśnienie mi ucieka przez regulator w rozdzielaczu, zmodyfikowałem pokrętło bo nie łapało i żeby lepiej dociskało przepone. Filtr dla testów, ssący wyjąłem. Chce mi rozsadzić rozdzielacz więc wnioskuje że ciśnienie daje fest. Można zobaczyć jakie sama pompa daje ciśnienie ? Bez calego układu ? 

Edytowano przez tomislawwitow

CzarnyR1    12

Jest różnica. Warto doposażyć w siłownik hydrauliczny 👍👌

20220406_170145.jpg

20220406_185930.jpg

20220406_170137.jpg

Edytowano przez CzarnyR1
  • Like 1

akmaly    648

Siłownik poniżej 300 zł ( niedawno jeszcze można było kupić za 100 zł ), przewód, dławik regulowany, 2 sprężyny i troszkę stali - ponad 1 tyś to lekka przesada. Kup siłownik dwustronny jakiś używany, to w kilkuset złotych się wyrobisz

Nowy81    67

T.140l jest jakaś zasada jak zakładać membrany i dokręcać głowicę?? Membrana ma być dokręcona i wysunięta do góry przed przykręcaniem głowicy czy na dole?

Założyłem nowe i mi olej gdzieś ucieka.

TheJanekTV    48

Witam. Po zimie mój Biardzki na wolnych obrotach pompy z dysz tak jakby faluje ciecz tak mryga. Po dodaniu gazu już równo pryska. Ciśnienie w powietrzniku jest odpowiednie, olej w pompie czysty. Co może mu być?

Gość   
Gość

a wcześniej nie mrygał?

jak dla mnie to normalne na wolnych obrotach.

TheJanekTV    48

Nie, wcześniej nic. Albo teraz to zauważyłem że była widoczna żółta ciecz bo pryskałem stompem... Zobaczę co będzie jak będę pryskał dalej

Agrest    22473

Przycięty zaworek też może pulsacyjnie podawać, ale na wolnych obrotach to raczej normalne

pompa p-120 z 2017 r, po wymianie wszystkiego nadal woda w oleju, nie mam już siły na ten badziew, choć ciśnienie trzyma nic nie pulsuje to jakimś sposobem ta woda się dostaje do oleju, już silikonem zacząłem walić bo nie mam siły a dalej woda w oleju, może ktoś miał taki problem ?  Mam rysunek  techniczny jak powinno się składać i listę części więc złe złożenie też odpada

Edytowano przez mandragora310

Z72    3

Szybkie pytanie, czy jest sens zamontować zawór trójdrożny do opryskiwacza z pompą Pilmeta o wydajności 60l/min ? Czy będę w stanie w miarę normalnie zassać wodę i napełnić opryskiwacz ze zbiornika znajdującego się 1 metr poniżej gruntu czy lepiej nie zawracać sobie tym głowy? 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez piotrk1233
      Witam!

Opryskiwacz 400/12m. Pompa polska 120l/min.

Od pewnego czasu mam problemy z opryskiwaczem. Mianowice nie trzyma mi ciśnienia.
      Mam ustawione na 3 bary, a ciśnienie skacze sobie od 2-3,5. W pompie zmieniłem już membranę, zaworki i problem nie zniknął. Co może być przyczyną?
    • Przez Adi118
      Witam, zamierzam kupić opryskiwacz zaczepiany i zmieścić się w budżecie 20 tys. na tą chwilę moim faworytem do zakupu jest opryskiwacz Biardzki 15m 1500l chciałbym zaczerpnąć opinii na jego temat. Głównie nurtuje nie jego pompa o małej wydajności nie wiem czy 130 l/min to nie za mało jak na taki opryskiwacz. 
    • Przez arteko_2
      Witam, mam problem ze zbiornikiem w opryskiwaczu Biardzki 400l, mianowicie zbiornik się rozszczelnił i chciałbym się zapytać czy można go skleić jak tak to czym? Ktoś miał podobny problem i go rozwiązał "domowym" sposobem?
    • Przez bonus25
      Co zrobić ze składającymi się lancami podczas pryskania w opryskiwaczu Biardzki 
    • Przez wujo_usiu
      Witam. Sprzedam opryskiwacz Biardzki 800 l , lance długości 15m , kupiony nowy w 2016 r , używany tylko 2 razy , jest w stanie idealnym , cena 3800 do negocjacji , woj. Łódzkie , powiat Zgierski . Dodatkowe info: http://biardzki.eu/produkty/opryskiwacze-zawieszane/800-litrow/

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj